گروه سياسي| «از هر چه كه بگذرم از (تهمتهايي كه به دولت من درخصوص) سند2030زده شد، نميگذرم.» اين عباراتي است كه حسن روحاني در سال 96 در واكنش به برخي فضاسازيها و بداخلاقيهايي كه مخالفان دلواپس عليه دولت او مطرح ميكردند، عنوان كرده است. بداخلاقيهايي كه جناح راست برنامهريزي ميكرد تا روحاني را مجري سياستهاي2030 معرفي كند. اين روند اما حتي پس از پايان زمامداري روحاني هم تغيير نكرد، «معادله سند 2030»كه در زمان زمامداري حسن روحاني در دولتهاي يازدهم و دوازدهم، همواره براي دولت اعتدالگرايان حاشيهساز بود، هنوز ادامه دارد و هر از گاهي ادعا، خبر و گزارش تازهاي در خصوص آن منتشر ميشود. سندي كه هرچند بندهاي مختلف آن هم در دولت محمود احمدينژاد و هم در دولت ابراهيم رييسي اجرايي ميشود، اما جناح راست، پرچم آن را برافراشته نگاه داشته تا هر از گاهي به بهانه آن روحاني و دولتش را بنوازد. ادعاهايي كه طرح آن تنها مختص به دوران پساروحاني نبوده و در زمان رياست او بر دولت هم انرژي زيادي را از دولت ميگرفت. اينبار اما طرح موضوع به مجلس خبرگان رهبري هم كشيده است. ديروز خبري با اين محتوا منتشر شد كه: « با توجه به اينكه محتواي جلسات مجلس خبرگان رهبري انتشار عمومي ندارد، نامه روحاني به اعضاي مجلس خبرگان با وجود اينكه قيد محرمانه نداشت، بهطور عمومي منتشر نشد. اما پس از آنكه حجتالاسلام سيد رحيم توكل، اتهامات مطرحشده در نطق خود در مجلس خبرگان را تكرار كرد، نامه روحاني در پاسخ به دو اتهام منتشر ميشود.»
سايت رسمي حسن روحاني نوشت: در آخرين اجلاس مجلس خبرگان رهبري، نماينده مازندران در نطق خود اتهاماتي را عليه حجتالاسلاموالمسلمين حسن روحاني درباره اجراي سند ۲۰۳۰ و آتش زدن قطعنامهها مطرح كرد. روحاني، روز دوم اجلاس در نطقي به اين اتهامات پاسخ داد و پس از آن بهطور مكتوب و مستند، با ارسال نامهاي براي كليه اعضاي مجلس خبرگان رهبري به تاريخ ۱۹ مهرماه ۱۴۰۲ به اتهامات نماينده مازندران پاسخ داد.
با توجه به اينكه محتواي جلسات مجلس خبرگان رهبري انتشار عمومي ندارد، نامه روحاني به اعضاي مجلس خبرگان با وجود اينكه قيد محرمانه نداشت، بهطور عمومي منتشر نشد. اما پس از آنكه حجتالاسلام سيد رحيم توكل، اتهامات مطرحشده در نطق خود در مجلس خبرگان را در مصاحبه با سايت جماران تكرار كرد، نامه روحاني در پاسخ به دو اتهام منتشر ميشود. در نطق نماينده مازندران در مجلس خبرگان رهبري -چنانكه در مصاحبه با سايت جماران هم اشاره كرده - دو اتهام مطرح شده است: «يكي در مورد برنامه برجام مال آقاي روحاني [بود و] يكي هم در مورد عفت و حجاب كه رهبري فرمودند، اين كار دشمن، تهاجم فرهنگي نيست، [بلكه] شبيخون فرهنگي است؛ اما ايشان (روحاني) در زماني كه رياست داشتند گفتند حتي اكثر مواد ۲۰۳۰ را اجرايي ميكنم. دوم اينكه رهبري فرمودند اگر خارجيها آن برگه برجام را پاره كنند، ما برگه برجام را آتش ميزنيم. اما بعد از آن سخنان آقاي روحاني گفتند، انگار يك منقلي اينجا هست كه آدم بخواهد داخل آن كاغذي را آتش بزند»! در نامهاي كه روحاني، نماينده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبري براي ديگر اعضاي اين مجلس ارسال كرده، درباره اين دو اتهام اين پاسخها مطرح شده است:
پاسخ به شبهه مربوط به اجراي سند ۲۰۳۰
چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰ در امتداد برنامه «آموزش براي همه» قرار دارد كه سابقه آن به سال ۱۹۹۰ باز ميگردد. برنامه «آموزش براي همه» طي سالهاي ۲۰۰۰ الي ۲۰۱۵ در جمهوري اسلامي ايران اجرا شد و به دليل دستاوردهاي موفق در برخي شاخصها، مورد تقدير جهانيان قرار گرفت. پيشنويس اوليه «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰» در اجلاس مجمع جهاني آموزش (خرداد ۱۳۹۴) در اينچئون كرهجنوبي ارايه گرديد. در اين اجلاس هيات كشورمان «تحفظ رسمي» نسبت به كل سند را در جلسه ارايه نمود. «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰» در اجلاس مقامات عاليرتبه آموزش جهان در حاشيه سي و هشتمين اجلاس كنفرانس عمومي يونسكو (آبان ۱۳۹۴) ارايه و به تصويب رسيد. در اجلاس مزبور وزير وقت آموزش و پرورش طي سخناني بر ملاحظات جمهوري اسلامي ايران در اين سند تاكيد و بار ديگر متن تحفظ رسمي كشورمان در اجلاس اينچئون را به شرح زير قرائت كرد و درخواست نمود اين تحفظ در اسناد مربوطه اجلاس درج گردد: «جمهوري اسلامي ايران خود را متعهد به بخشهايي از «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰» كه به هر شكلي در تعارض با مقررات و اولويتهاي ملي، باورهاي ديني و ارزشهاي فرهنگي جامعه ايراني تفسير و تعبير شوند، نميداند.»
اما تهمت مربوط به اينكه بنده گفته باشم: «تا من هستم سند ۲۰۳۰ را اجرا ميكنم» يك دروغ آشكار و حاصل تقطيع ناجوانمردانه بخشي از سخنراني مورخ4/3/1396 است. متن كامل عرايض بنده به شرح زير است:
«چقدر رفتند سمپاشي كردند؛ گفتند اسلام از دست رفت و در تمام مدارس ما اخلاق زير پا گذاشته ميشود. هر كسي تهمت زد، توهين كرد و غيبت كرد از همه گذشتم ولي از اين توطئه ۲۰۳۰ نميگذرم. يك وقتي شما امام زمان(عج) را ابزار سياست قرار ميدهيد كه مردم جواب دادند. يك وقت امام رضا(ع) را ابزار قرار ميدهيد و مردم جواب ميدهند. تو را به خدا دين را ابزار سياست نكنيد. چرا به معلمان و دانشآموزان ما توهين كرديد؟ من از ۲۰۳۰ نميگذرم و تا آخر دولت دوازدهم آن را دنبال ميكنم. بايد به آدمهايي كه با دين مردم بازي كردند بگوييم. البته آگاهي مردم ما بالاتر از اين حرفهاست كه افرادي را از تهران و قم به روستا بفرستيم و سر مردم كلاه بگذاريم.» هر ذهن غيرمريضي كه حتي ادبيات و قرينه متصل در اصول را هم نخوانده باشد18/4/1396 در نگاه اول ميفهمد كه اين سخن ناظر به دنبال كردن توطئهگران است نه اجراي سند ۲۰۳۰. (چه اينكه در تاريخ18/4/1396 در دولت يازدهم و ۲۴ روز قبل از شروع دولت دوازدهم، خود دولت آن را لغو كرد).
پاسخ به شبهه مربوط به آتش زدن قطعنامهها
حضرت آيتالله خامنهاي مدظلهالعالي در تاريخ 25/3/1395در ديدار بامسوولان و كارگزاران نظام فرمودند: «جمهوري اسلامي ابتدائا برجام را نقض نخواهد كرد، زيرا وفاي به عهد، دستور قرآني است اما اگر تهديد نامزدهاي رياستجمهوري امريكا مبني بر پاره كردن برجام عملي شود، جمهوري اسلامي برجام را آتش خواهد زد كه اين كار هم دستوري قرآني درباره نقض عهد متقابل است.»
رييسجمهور وقت ۹ ماه بعد در تاريخ 7/12/1395در ديدار با مجريان انتخابات گفت: «اگر برجام هيچ كاري نكرده باشد، فقط قطعنامههاي الزامي فصل ۷ شوراي امنيت سازمان ملل را بدون اينكه حتي يك ساعت آن را اجرا كنيم، براي اولينبار در تاريخ سياسي جهان لغو كرديم، براي موفقيتآميز خواندن آن كافي است، چراكه هيچ كشوري نبوده كه او را به فصل ۷ منشور سازمان ملل بكشانند مگر آنكه آن نظام را سرنگون كرده و جنگ را بر آن تحميل كنند. ايران كشوري است كه اين قطعنامه را به دست همانهايي كه تصويب كرده بودند، لغو كرد. البته برخيها هم بودند كه تصور ميكردند منقلي وجود دارد و ميتوانند اين قطعنامهها را روي آن انداخته و آتش بزنند. برخي سايتها و روزنامهها فكر ميكنند كه اگر از برجام تعريف كنند اين موضوع تعريف از دولت محسوب ميشود درحالي كه دولت آن را متعلق به مردم و رهبري عزيز ميداند و برجام افتخاري براي همه ايران است.»
همانگونه كه ملاحظه ميفرماييد مخاطب رييسجمهور مخالفان داخلي برجام و سادهانگاراني هستند كه قطعنامههاي فصل هفتي شوراي امنيت را كاغذ پاره ميانگاشتند. او تصريح ميكند كه براي لغو قطعنامههاي شوراي امنيت چارهاي جز مذاكرات سخت و دقيق وجود ندارد و نپذيرفتن آن قطعنامهها توسط ايران يا به منقل انداختن آن قطعنامههاي كاغذي مانعي براي اجرايي شدن آن در سطح جهان ايجاد نميكرده است. اما مخاطب فرمايشات رهبري، مخالفان خارجي برجام و يكي از كانديداهاي رياستجمهوري امريكا هستند كه گفته بودند پس از كسب پيروزي، برجام را پاره خواهند كرد. اين فرمايشات مربوط به پس از مذاكرات و حصول توافق است و تكليف اقدام متقابل جمهوري اسلامي را در صورت نقض عهد از طرف مقابل روشن ميكند.
متاسفانه در اين مغالطه آشكار تعدد ظرف زماني و تفرق مخاطب و تنوع شيوه خطاب ناديده گرفته شده است و سخني با مخاطب داخلي در موضوع قطعنامههاي شوراي امنيت و سخني با مخاطب خارجي در مورد نقض عهد احتمالي مقايسه شده است و تفاوت قطعنامهها با برجام ناديده گرفته شده است.
خبرگان محترم مستحضريد كه مقام معظم رهبري در مورخ 7/6/1397 در ديدار رييسجمهور و اعضاي دولت فرمودند: «گاهي از من سوال ميشود شما گفتيد برجام را آتش ميزنيم چرا نزديد؟ علت اينكه آتش نزديم همين بود، گفتيم شايد بشود منافع ملي را با آن تامين كرد.» اين بيانات گوياي تدبير نظام جمهوري اسلامي از ناكام كردن دولت امريكاست كه فكر ميكرد با خروج ترامپ از برجام، ايران هم از برجام خارج خواهد شد و جاي متهم عوض خواهد شد، اما تا امروز كه دولتهاي جديدي از امريكا و ايران بر سر كار آمدهاند، هنوز دولتي كه از سوي جهان به نقض عهد در برجام متهم است امريكاست و نه ايران! و اين نشاندهنده حقانيت راهبرد نظام در حفظ منافع ملي كشور است.