• ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۷ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5672 -
  • ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۷ دي

برخي فعالان سياسي و نمايندگان نسبت به روند ردصلاحيت‌ها اعتراض كردند

انتقاد از رد صلاحیت ها

گروه سياسي

با گذشت 24 ساعت از اعلام رسمي ردصلاحيت‌هاي انتخابات 1402 توسط هيات‌هاي نظارت و شوراي نگهبان واكنش‌ها درخصوص روند احراز صلاحيت‌ها همچنان ادامه دارد. ديروز اما بازار ارزيابي‌هاي تحليلي افراد ردصلاحيت شده درخصوص دلايل ردصلاحيت خود حسابي گرم بود. بسياري از نمايندگان فعلي مجلس يا نمايندگان ادوار در جريان گفت‌وگو با رسانه‌هاي مختلف نسبت به شيوه بررسي صلاحيت‌ها اعتراض كرده و اين روش را مغاير با اهداف اصلي قانون و انقلاب بر مي‌شمردند. در اين ميان برنده اصلي فرآيند بررسي صلاحيت‌ها جبهه پايداري است كه در اغلب جبهه‌ها توانسته توفيقات مناسبي كسب كند. از يك طرف، رقباي اصلي اين جناح توسط هيات‌هاي اجرايي و نظارت از گردونه انتخابات خارج شدند و از سوي ديگر اغلب نامزدهاي سمپات با اين طيف توانستند از سد بررسي صلاحيت‌ها عبور كرده و وارد روند نهايي گزينش‌هاي عمومي شوند. بر اين اساس در غياب اصلاح‌طلبان كه به زحمت در سراسر كشور مي‌توانند 20 تا 30 نماينده داشته باشند و اوضاع نه چندان مناسب گروه‌هاي ميانه‌رو، اين جبهه پايداري است كه مي‌تواند چند ليست همزمان در انتخابات تدارك ببيند. ديروز اما نماينده نزديك به قاليباف كه نامش ذيل افراد ردصلاحيت شده قرار گرفته است، تلاش كرد ارتباط ميان نو اصولگرايان و جبهه پايداري را مطلوب توصيف كند تا شايد از اين نمد كلاهي براي او بافته شود. احمد دنيامالي در اين زمينه گفت: ارتباط روساي قوا با تدبيري كه مقام معظم رهبري داشتند و جلسه هماهنگي سران قوا برگزار مي‌شود، ارتباط تنگاتنگ و خوبي دارند. دنيامالي درباره دلايل ردصلاحيتش به خبرآنلاين عنوان كرد: بله، به بنده ابلاغ شده كه براساس بندهاي ۲ و ۴ ماده ۳۱ صلاحيتم رد شده است، البته زمان انتخابات مجلس يازدهم هم همين موضوع مطرح بود كه خوشبختانه با رسيدگي شوراي نگهبان صلاحيت بنده تاييد شد. در هر صورت به نظر مي‌رسد شوراي نگهبان به اعتراض بنده رسيدگي خواهد كرد و ان‌شاءالله پاسخ مثبت دريافت خواهم كرد. در دوره قبل هم با استناد به همين بند (بند ۴ ماده ۳۱ مربوط به عدم التزام به اسلام) و مسائلي مربوط به انتخابات قبل نظير رياست‌جمهوري صلاحيتم را رد كردند كه بنده هم در دوره قبل و هم در اين دوره پاسخ شفاف و روشن دادم.

دنيامالي در پاسخ به اين پرسش كه آيا نطق‌هاي شما در مجلس در ردصلاحيت‌تان اثر داشته، گفت: به دليل اينكه بنده كار اجرايي كردم، نطق‌هايي كه دارم خلاف واقع نيست و اين موضوع دليل ردصلاحيتم نبوده است. لذا موضوع خيلي مهمي نيست و بنده اميدوارم به ياري خدا تاييد صلاحيت خود را بگيرم. البته به ناترازي‌هايي كه در بودجه وجود داشته گاهي نقدهايي داشتم اما استنباط بنده به اين ترتيب نيست كه در نحوه احراز صلاحيت‌ها دولت دخالتي داشته باشد.

او در واكنش به اين مطلب كه آيا نزديك به قاليباف باعث ردصلاحيت او و تعداد ديگري از نمايندگان شده، گفت: بنده رييسي را از قديم مي‌شناسم، مي‌دانم كه رييسي چنين روحيه‌اي ندارد. ضمن اينكه ارتباط روساي قوا با تدبيري كه مقام معظم رهبري داشتند و جلسه هماهنگي سران قوا برگزار مي‌شود، ارتباط تنگاتنگ و خوبي است. البته برخي گمانه‌زني‌هايي را مطرح مي‌كنند كه ردصلاحيت‌ها به ارتباطات همكاران با دولت مربوط است كه من فكر مي‌كنم شوراي نگهبان فارغ از اين بحث‌ها صلاحيت‌ها را بررسي مي‌كند. بنابراين اميدوارم عمده همكارانم كه دو نفر هستيم در تجديدنظري كه خواهد شد، صلاحيت آنها تاييد ‌شود.

 

وقتي دفاع از حقوق مردم باعث رد صلاحيت مي‌شود، براي كسي انگيزه كار نمي‌ماند

عليرضا بيگي، نماينده مجلس درباره پيام سياسي ردصلاحيت‌ها بيان كرد: طبيعي است كه اين ردصلاحيت‌ها يك پيام سياسي دارد. نمايندگان ملت اگر احساس كنند كه در دفاع از حقوق مردم با بي‌مهري مواجه خواهند شد، ترجيح مي‌دهند اين تجربه براي آنها تكرار نشود. اين مساله پيام خوبي را مخابره نمي‌كند. مردم هم به دنبال كساني هستند كه از حقوق آنها دفاع كنند. وقتي چنين زمينه‌اي فراهم نيست و دفاع از حقوق مردم باعث رد صلاحيت شود و ميكروفن نماينده را ببندند و مصونيت پارلماني برداشته شود و نماينده به دادگاه معرفي شود كه نمونه‌اش من هستم؛ كسي انگيزه كار پيدا نمي‌كند. بيگي، نماينده مجلس درباره ردصلاحيت نمايندگان منتقد گفت: ما در دوره يازدهم مجلس شوراي اسلامي شاهد يك اغماض در رابطه با كاركرد‌ دولت بوديم. اين مساله نيز ناشي از دلبستگي سياسي مجلس و دولت بود و نمايندگان بسياري روساي ستاد‌هاي رييسي بودند. اين موضوع سبب شد كه مجلس در جايگاه نظارتي خود در مقابل برخي عملكرد‌هاي نادرست دولت با سكوت عبور كند. اگر مجلسي قوي شكل بگيرد حتما رفتار‌هاي ديگري خواهد داشت و در مقابل دفاع از حقوق ملت عمل خواهد كرد. كساني كه خواهان حق‌خواهي حقوق ملت بودند، با اين رفتار و‌ برخورد هيات اجرايي مواجه مي‌شوند. بيگي در رابطه با علل اعلام شده براي ردصلاحيت‌ها گفت: عموما عدم التزام به جمهوري اسلامي، قانون اساسي و اصل ولايت فقيه دلايل اعلام شده براي ردصلاحيت‌ها بوده است. من ۴۰درصد جانبازي دارم، سال‌ها فرمانده نيروي انتظامي استان‌هاي مختلف، معاون فراجا و ۶ سال سابقه استانداري دارم، وقتي بگويند چنين آدمي باور به جمهوري اسلامي نداشته باشد، عجيب است.

 

هرچه رقابت پايين بيايد

شور انتخابات هم پايين خواهد آمد

يكي از نمايندگان ادوار مجلس هم با اشاره به ردصلاحيت چهره‌هاي منتقد توسط شوراي نگهبان گفت: به دليل عدم التزام به قانون اساسي ردصلاحيت شده‌ام. عزت‌الله يوسفيان ملا كه از چهره‌هاي ردصلاحيت شده براي انتخابات اسفند ماه است، در گفت‌وگو با خبرآنلاين، علت عدم تاييد صلاحيت خود را بنا بر آنچه به او اعلام كرده‌اند، «عدم التزام به قانون اساسي» عنوان كرد. وي همچنين با اشاره به ردصلاحيت چهره‌هاي منتقد توسط شوراي نگهبان گفت: ملاك و معيار براي حذف چنين چيزي نبوده است؛ چون اگر قرار بود فرد شاخصي حذف شود، بايد علي مطهري، نوبخت و پزشكيان هم حذف مي‌شدند. او خاطرنشان كرد: ما اميدواريم كه مشاركت وجود داشته باشد و بالا برود. به ‌هر حال هر چه كانديدا بيشتر باشد راي‌دهنده هم بيشتر خواهد بود. مطمئنا با هم نسبت مستقيم دارند و افزايش شركت‌كنندگان در انتخابات به افزايش كانديداها مرتبط است. هر چه رقابت پايين بيايد شور انتخابات هم پايين خواهد آمد، اين امري واقعي و قابل لمس است. وقتي در يك شهر از يك طايفه‌اي كانديدا باشد، همه افراد براي كانديداي خودشان مي‌آيند. اكثر شهرهاي ايران به صورت قوم، طايفه و عشيره‌اي است و زماني‌كه فقط از يك يا دو طايفه كانديدا حضور داشته باشد، ساير افراد آن شهر و از طوايف ديگر در انتخابات شركت نخواهند كرد.

 

عدم تاييد صلاحيت‌شدگان

براي انتخابات مجلس

جلال رشيدي كوچي نماينده فعلي مجلس نيز در فضاي مجازي گفته كه تاييد نشده است. اسماعيل حسين زهي هم به فارس گفت كه تاييد نشده است. احمد عليرضا بيگي نماينده فعلي مجلس هم گفته كه تاييد صلاحيت نشده است. علي موسوي از حوزه انتخابيه ملكان، ليلان و مبارك‌شهر هم اعلام کرده ردصلاحيت شده است. محمد فيضي نماينده مجلس دهم هم در صفحات مجازي خود گفته كه صلاحيتش تاييد نشده است. جواد هروي سخنگوي حزب اعتدال و علي محمد نمازي عضو حزب كارگزاران هم رد صلاحيت شدند. صلاحيت نوراله طاهري فرماندار اسبق شهريار احراز نشده است.

جلال محمودزاده نماينده مهاباد و عيسي‌زاده نماينده مردم مياندوآب نيز رد صلاحيت شده‌اند. نادر قاضي‌پور و جواد جهانگيرزاده از نمايندگان ادوار مجلس در اروميه نيز رد صلاحيت شده‌اند.

جليل رحيمي جهان‌آبادي نماينده مجلس يازدهم نيز ميان رد صلاحيت‌شدگان است.

فريدون همتي استاندار سابق هرمزگان و قزوين در دولت روحاني نيز تاييد صلاحيت نشده است.


  یوسفیان ملا: اکثر شهرهای ایران به صورت قوم، طایفه و عشیره‌ای است و زمانی‌که فقط از یک یا دو طايفه کاندیدا حضور داشته باشد، سایر افراد آن شهر و از طوایف دیگر در انتخابات شرکت نخواهند کرد
  علیرضا بیگی:در دوره‌ یازدهم مجلس شورای اسلامی شاهد یک اغماض در رابطه با کارکرد‌ دولت بودیم. این مساله نیز ناشی از دلبستگی سیاسی مجلس و دولت بود و نمایندگان بسیاری روسای ستاد‌های رییسی بودند
  احمد دنیا مالی: برخی گمانه‌زنی‌هایی را مطرح می‌کنند که ردصلاحیت‌ها به ارتباطات همکاران با دولت مربوط است که من فکر می‌کنم شورای نگهبان فارغ از این بحث‌ها صلاحیت‌ها را بررسی می‌کند

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون