نيمي از كارخانههاي توليد تن ماهي تعطيل شدند
به گفته رييس سنديكاي صنايع كنسرو ايران وزن صادرات كنسرو ماهي ايران در سال 1402 نسبت به سال 1401، 59 درصد كاهش و ارزش آن در اين مدت 55 درصد افت كرده است. مسعود بختياري، رييس سنديكاي صنايع كنسرو ايران، در گفتوگو با ايلنا شرحي از پيامدهاي گراني كنسرو ماهي تن بر توليد و صادرات اين محصول ارايه كرد و گفت: از سال گذشته قيمت ماهي تن صيد داخل در كشور افزايش بيرويه پيدا كرد تا جايي كه قيمت هر كيلوگرم ماهي تن صيد داخل از قيمت انواع وارداتي اين كالا بيشتر شد و اين امر قيمت تمامشده محصول را به قدري بالا برده كه امكان صادرات اين كالا را از صادركنندگان ايراني گرفته است. وي افزود: در بازار داخلي هم با كاهش قدرت خريد مردم، تقاضا براي كنسرو ماهي تن بالا نيست. حاصل اين اتفاقات ركود بازار، توقف توليد يا توليد با حداقل ظرفيت اين محصول بود. بختياري ادامه داد: ركود بازار و توقف توليد در حالي در بازار كنسرو ماهي كشور اتفاق افتاده كه بيش از 110 واحد توليد كنسرو ماهي از وزارت صمت يا وزارت جهاد كشاورزي مجوز گرفتهاند و از اين تعداد حدود 50 واحد بهطور دايم يا فصلي به توليد مشغول بودند. رييس سنديكاي صنايع كنسرو ايران در تشريح برآورد خود از كاهش سالانه توليد و صادرات كنسرو ماهي تن اظهار كرد: در سال 1401 حدود 250 ميليون تا 300 ميليون قوطي كنسرو ماهي توليد شد و پيشبيني ميشود اين رقم امسال به كمتر از ٢٠٠ ميليون قوطي كاهش يابد. وي اضافه كرد: همچنين وزن صادرات كنسرو ماهي در سال 1402 نسبت به سال 1401، 59 درصد كاهش داشته و ارزش آن در اين مدت 55 درصد افت كرده است. ارزش صادرات سال كنسرو ماهي تن ايران در سال گذشته يك ميليون و 602 هزار و 850 دلار بود. بختياري تصريح كرد: در يكسال گذشته راهكارهاي پيشنهادي فعالان اين صنعت به وزارت جهاد كشاورزي براي جلوگيري از قيمت ماهي تن صيد داخل نيز مورد توجه قرار نگرفت. در نتيجه بهاي هر كيلوگرم ماهي تن صيد داخل تا 158 هزار تومان بالا رفت، در حالي كه سال گذشته قيمت اين كالا 50 هزار تومان بود. رييس سنديكاي صنايع كنسرو ايران خاطرنشان كرد: اكنون با تداوم واردات، قيمت اين كالا به حدود 150 هزار تومان كاهش پيدا كرده است. با اين حال توليدكنندگان همواره نگران هستند كه واردات ماهي تن با اختلال روبهرو شود و اين امر توليد آنها را بيش از پيش تحتتاثير قرار دهد. همچنين هر چند در يك مقطع زمانی، قيمت ماهي تن به فراتر از 158 هزار تومان رسيد و توليدكنندگان بايد قيمت مصرفكننده را به بيشتر از 92000 تومان افزايش ميدادند، ولی توليدكنندگان كنسرو ماهی برای پيشگيری از خروج اين محصول از سبد مصرف مردم قيمت را روی ٨٧٥٠٠ تومان ثابت نگه داشتند. وي در تشريح عواملي كه به افزايش بيرويه قيمت ماهي تن صيد داخل انجاميد، گفت: نخستين دليل مداخله بيدليل دولت در مناسبات حلقههاي مختلف زنجيره تامين بود. دولت از اوايل سال 1401 كنسرو ماهي را مشمول قيمتگذاري پيشيني كرد و با اين كار تعادل ميان عرضه و تقاضا را بر هم ريخت. از همان موقع سير صعودي قيمت كنسرو ماهي تن آغاز شد. بختياري افزود: علاوه بر اينها بانك مركزي نيز در تخصيص ارز به واردات ماهي تن سختگيريهايي اعمال كرد و تغيير گروه كالايی ماهي تن از ٢١ به ٢٢، بسيار زمانبر شد كه اين امر واردات تن ماهيان را با چالش مواجه كرد. در اين شرايط تسهيل واردات تن ماهيان و حذف ماليات بر ارزش افزوده كنسرو ماهی موثرترين راهكارهايي است كه برای خروج صنعت كنسرو ماهی از شرايط سخت كنونی پيشنهاد ميشود.