دليل گراني گوشت قرمز مشخص شد
بر اساس اعلام مركز آمار ايران، مقدار توليد گوشت قرمز در كشتارگاههاي رسمي كشور در دي 1402 نسبت به ماه قبل، آذر 1402، حدود 9 درصد كاهش داشته است. همچنين مقايسه عملكرد كشتارگاههاي رسمي كشور در دي 1402 با ماه مشابه سال 1401، نشاندهنده كاهش 18 درصدي مقدار توليد گوشت قرمز است. اما گزارش جديد مركز آمار ميگويد مقدار توليد گوشت در دي 1402، نسبت به ماه مشابه سال 1401 براي گوسفند و بره 29 درصد، براي بز و بزغاله 19 درصد، براي گاو و گوساله 12درصد و براي گاوميش و بچه گاوميش ۱۴ درصد كاهش و براي شتر و بچه شتر 9۳ درصد افزايش داشته است. در واقع اين وسط دام زنده وجود داشته است، اما براي كشتار عرضه نشده و حالا قيمت گوشت گوسفندي به فراتر از 600 هزار تومان در هر كيلو نيز رسيده است. پيش از اين مديرعامل اتحاديه دام سبك گفته بود كه افزايش قيمت گوشت قابل پيشبيني و كاملا هم مشخص بود كه اين اتفاق ميافتد؛ زيرا افزايش قيمت خيلي بيشتر از آنكه تحت تاثير گراني قيمت دام باشد، ناشي از كمبود جمعيت دامي كشور است. وي افزوده است: ما يك تورم عمومي در كشور داريم كه همه كالاها تحت تاثير اين تورم عمومي هستند. جداي از اين، اگر شاخص قيمت توليدكننده را در حوزه دام در تابستان نگاه كنيد، ميبينيد كه نرخ شاخص قيمت توليدكننده در تابستان نسبت به بهار چقدر افزايش پيدا كرده است. اين يعني به دليل بالا رفتن هزينههاي توليد، جداي از تورم عمومي، يك تورم ديگر نيز داريم. عليرضا پيمانپاك، قائممقام وزير جهادكشاورزي در اوايل مهرماه گفته بود كه برنامهريزي شده كه سطح قيمت گوشت به قيمتهاي سال گذشته بازگردد. پيمانپاك همچنين پيشبيني كرده بود كه از اواسط آبان ماه ثبات در بازار گوشت برقرار شود. اما آنچه از وضعيت قيمتها در بازار گوشت ديده ميشود، شرايطي عجيب در قيمتهاست؛ اينكه نهتنها قيمت گوشت به قيمتهاي پارسال نرسيد، بلكه عددهاي عجيب و غريبي به خريداران گوشت اعلام ميشود. وزن گوشت قرمز عرضه شده انواع دامهاي ذبح شده در كشتارگاههاي رسمي كشور در دي ۱۴۰۲ جمعا 510/33 تن گزارش شده كه سهم گوشت گاو و گوساله بيش از ساير انواع دام بوده است. بر اساس نتايج اين آمارگيري، گوشت گاو و گوساله با 226/18 تن، 4/54 درصد از وزن كل گوشت قرمز عرضه شده را به خود اختصاص داده است. گوشت گوسفند و بره با 881/11 تن، بز و بزغاله با 266/2 تن و ساير انواع دام با 137/1 تن، به ترتيب 4/35 درصد، 8/6 درصد و 4/3 درصد از وزن كل گوشت قرمز عرضه شده را به خود اختصاص دادهاند.