موضعگيري مكرون جنجالساز شد
هراس ناتو از ماجراجويي پوتين
رهبران ناتو و ائتلاف ضد روسيه درباره اظهارات اخير امانوئل مكرون كه پيشنهاد داده بود براي كمك به اوكراين بايد به جبههها سرباز اعزام و عليه روسيه اقدام نظامي كرد، سراسيمه شدهاند و در اظهارنظراتي سعي داشتهاند تا از ايده مكرون نسبت به خود سلب مسووليت كنند. سخنگوي ولاديمير پوتين، رييسجمهور روسيه نيز روز سهشنبه گفت، در صورت اعزام نيروهاي غربي به جبهههاي اوكراين، درگيري بين روسيه و ناتو اجتنابناپذير خواهد بود. اظهارات كرملين پس از آن مطرح ميشود كه كييف و غرب براي جلوگيري از حمله تمام عيار روسيه تلاش ميكنند. تاكنون اوكراين از متحدان غربي خود درخواست سرباز نكرده است، هر چند كه به گفته منابع آگاه از جبهههاي جنگ، اوكراين بهشدت از كمبود نيرو رنج ميبرد، ضعفي كه به نظر براي روسيه موضوعيت ندارد. درحالي كه مكرون خاطرنشان كرد كه در اين مرحله توافق نظري در مورد اعزام نيروهاي غربي به جبهههاي جنگ جهت كمك به نيروهاي اوكرايني وجود ندارد، دولتهاي غربي روز سهشنبه تلاش داشتند اين نظر را القا كنند كه هيچ نيروي رزمي در جبهههاي اوكراين مستقر نيست. پيشنهاد مكرون واكنش تندي را ازسوي مسكو برانگيخته است. پيامهاي جسته و گريخته از سوي رهبران ناتو نشان ميدهد كه متحدان اوكراين چگونه در تلاش براي توافق بر سر راههاي جديد براي كمك به كييف با تضعيف طرح كمك ايالاتمتحده و پيشروي روسيه در ميدان جنگ هستند. كرملين روز سهشنبه هشدار داد كه مداخله زميني هر كشور ناتو منجر به درگيري مستقيم بين ائتلاف نظامي غربي و نيروهاي روسيه ميشود كه مملو از خطرات احتمالي است. دميتري پسكوف، سخنگوي كرملين در اظهاراتي به خبرنگاران گفت كه اين اظهارات و اقدامات البته به نفع اين كشورها نيست. اين هشدار يك روز پس از آن صادر شد كه مكرون گفت كه هيچ چيزي را نبايد در مورد احتمال اعزام نيرو از سوي كشوري عضو ناتو به اوكراين منتفي دانست، هر چند كه او گفت كه در اين مورد اتفاق نظر وجود ندارد. مكرون كه پس از ديدار با رهبران اروپايي در پاريس درباره حمايتهاي آتي از اوكراين صحبت ميكرد، گفت: «اگر براي رسيدن به هدفمان مفيد باشد، هر اقدامي ممكن خواهد بود.» او با يادآوري به رهبران ناتو گفت كه دو سال پيش رهبران غرب اقداماتي را، مانند ارسال موشكها و تانكهاي پيشرفته، انجام ميدادند كه تا پيش از آن تصورش را هم نميكردند، گفت كه هدف اين است كه اطمينان حاصل شود روسيه نميتواند در اين جنگ پيروز شود. لهستان، آلمان، سوئد، اسپانيا، ايتاليا و جمهوري چك با سراسيمگي تاكيد كردند كه درنظر ندارند نيروهاي خود را در اوكراين مستقر كنند. ينس استولتنبرگ، دبيركل ناتو نيز به آسوشيتدپرس گفت كه خود اين ائتلاف چنين برنامهاي ندارد. فرانسه تصريح كرد كه مكرون در تلاش است بر اين نكته تاكيد كند كه اروپا چگونه بايد اقدامات جديدي را براي حمايت از اوكراين درنظر بگيرد. استفان سژورنه، وزير خارجه فرانسه گفت كه كمكهاي جديد به اوكراين در زمينههاي پاكسازي مين، دفاع سايبري و توليد تسليحات «ميتواند مستلزم حضور در خاك اوكراين بدون عبور از آستانه جنگ باشد.» اين سراسيمگي نشان ميدهد كه ناتو، بهرغم قدرتمندتر شدن با تاييد فنلاند و سوئد به عنوان اعضاي جديد، چگونه خود را براي يافتن راهحلهايي به دور از درگيري با روسيه در اوكراين در مخمصه يافته است.
كشورهاي غربي گزينههاي زيادي براي وارد كردن نيروهاي زميني به منطقه درگيري ندارند. اوكراين درخواست جتهاي جنگنده، موشكهاي دوربرد، مهمات و پدافند هوايي بيشتر كرده است، زيرا نيروهاي اين كشور از پيشروي روسيه كه منجر به عقبنشيني كييف در ماه جاري از شهر آوديئيفكا شده بود، جلوگيري ميكند. لفاظيهاي تند بين روسيه و غرب در طول جنگ دو ساله به امري عادي تبديل شده است. كرملين اغلب به اقدامات غرب با تهديدهاي تحريكآميز از رويارويي، از جمله يادآوري مرتب زرادخانه هستهاي خود به دشمنان خود پاسخ داده است، اما بهرغم اين هشدارهاي خصمانه، از انجام حملات عليه متحدان غربي اوكراين، از جمله سايتهايي كه در ارايه سلاح به اوكراين نقش دارند، خودداري كرده است. بحث در مورد مداخله زميني احتمالي در اوكراين ازسوي يك كشور عضو ناتو -كه از نظر اكثر تحليلگران بعيد به نظر ميرسد- پرسشهاي مبرمتري در مورد كسري موادي را كه اوكراين در جبهه تجربه ميكند، تحتالشعاع قرار داد. صنعت دفاعي فرسوده و كمرمق اروپا در تلاش است تا به تعهدات مهمات موجود عمل كند، چه رسد به اينكه ايالاتمتحده را جبران كند. اتحاديه اروپا اذعان كرده است كه هدف خود را براي ارايه يك ميليون گلوله مهمات به اوكراين تا اول مارس از دست خواهد داد.
مكرون روز دوشنبه، با اشاره به اينكه اروپا ذخاير يا ظرفيت توليد كافي براي رسيدن به اين هدف را ندارد، گفت كه احتمالا اين تعهد نابخردانهاي بوده است.