مروري بر اعتراضات كارگران در سال جديد
اخراج در اولين روز كاري
گروه اجتماعي| طبق اخباري كه ديروز منتشر شد، تعدادي از كارگران شاغل در واحدهاي مختلف در اولين روز كاري بعد از پايان تعطيلات نوروزي، با اخراج و پايان همكاري و بيكاري مواجه شدند. به گزارش خبرگزاري ايلنا، مخابرات استان گيلان اعضاي هياتمديره انجمن صنفي كارگري مخابرات را اخراج كرده و اعضاي انجمن صنفي مخابراتِ گيلان، سالِ ۱۴۰۳ را با خبرِ ممنوعالورودي به محل كار آغاز كردند.در حالي كه ۳ نفر از ۴ عضوِ اين انجمن تا خرداد ماه قرارداد كار داشتند اما مخابرات آنها را ممنوعالورود كرده است! همچنين رييس انجمن صنفي كه نيرويي با سابقه ۲۸ سال كار است، بعد از روي كارِ آمدنِ پيمانكارِ جديد قراردادش تمديد نشده و او نيز كنار گذاشته شده است. نيروهاي مخابرات به ايلنا ميگويند طي ۳ سالي كه از عمر انجمن صنفي ميگذرد، مطالباتِ بسياري از سوي اين انجمن پيگيري شده؛ حدود ۴۰۰ شكايت مطرح و يكي از شركتهاي پيمانكار بالغ بر ۲۹ ميليارد تومان محكوم شده است. با اين اوصاف مخابرات نميخواهد اعضاي انجمن صنفي روي كار بمانند چون به زعم كارگران، اين اقدام مخابرات در واقع هشدار دادنِ به كارگرانِ ديگر است كه نتيجه پيگيري حقوقشان چيزي جز اخراج از كار نيست آن هم در حالي كه به گفته اعضاي انجمن، قرار بود در هفتههاي آتي انتخاباتِ جديدِ انجمن صنفي برگزار شود. به گفته نيروهاي مخابرات، ممانعت از تمديد اعتبارِ انجمن صنفي مخابراتِ گيلان، مهمترينِ هدفِ مخابرات براي اخراجِ اين نيروهاي با سابقه است، چراكه با اين اقدام، نه اعضاي اخراج شده ميتوانند در انتخاباتِ شركت كنند و نه ديگر نيرويي جرأتِ كانديدا شدن در انتخاباتِ انجمن صنفي را دارد.نيروها به ايلنا ميگويند:« مخابرات كارگرِ ۲۸ساله را يك شبه كنار ميگذارد تا به ديگران نتيجه پيگيري حق و حقوقشان را نشان دهد! وقتي با اعضاي انجمن صنفي اين كار را ميكنند و بعد از سالها كار به راحتي كنارشان ميگذارند، معلوم است با نيروهاي ديگر چه ميكنند! »
در خبر ديگري آمده كه در نخستين روز كاري واحد كمباينسازي تبريز در سال ۱۴۰۳، ۲ نفر از كارگران اين كارگاه توليدي از حضور در محل كار خود منع شدند.يك منبع كارگري در تبريز به خبرنگار ايلنا گفته:«داوود حسينزاده و محمد برزگر، دونفر از كارگران قراردادي شركت توسعه صنعت آذربايجان يا كمباينسازي سهند تبريز هستند كه از صبح روز ششم فروردين ماه سال جاري به دليل عدم نياز تاكنون اجازه حضور در محل كار خود را نداشتهاند.آقاي حسينزاده با ۲۲سال و آقاي برزگر تقريبا با ۲۰ سال سابقه كار در حالي اجازه ورود به محل كار خود را ندارند كه اخيرا كارفرماي بخش خصوصي واحد كمباينسازي را به يك بخش خصوصي ديگر واگذار كرده است.» اين منبع كارگري با بيان اينكه كارخانه كمباينسازي كه به شركت توسعه صنعت آذربايجان شهرت دارد، سالهاست در سايه حوادث مختلف دستخوش بحران توليدي و مديريت در بخش خصوصي شده ميگويد:« تعديل اين دو كارگر به پيگيري مطالبات صنفي كارگران اين كارخانه در رسانههاي كارگري مربوط ميشود. در كمباينسازي تبريز حدود ۲۰ كارگر قراردادي باقي ماندهاند و اين كارگران جدا از ۵ ماه مزد معوقه، مشكلات و مطالبات صنفي ديگري همانند پرداخت نشدن عيدي و پاداش پايان سال هم دارند. چرا مسووليت رسيدگي به كارخانهاي كه زماني نبض اشتغال و اقتصاد استان محسوب ميشد به اشخاصي واگذار شده كه صلاحيت نگهداري از آن را ندارند؟ اين كارخانه در گذشته حدود ۸۰۰نيروي كار فعال داشته كه بعد از واگذاري به مرور تعداد كارگران تقليل يافته است.كارگران كارخانه كمباينسازي ماههاست در تنگناي مالي قرار دارند، چرا بايد كارگري براي پيگيري موضوع تامين معاش خود و خانوادهاش از كار كنار گذاشته شود ؟ از آنجا كه تمام كارهاي اين دو كارگر و ساير كارگران اين كارخانه براي وصول مطالباتشان جنبه قانوني داشته و در جهت بهبود وضعيت كارخانه بوده است، خواهان بازگشت به كار آنها هستيم.» در خبر ديگري هم دبير اجرايي خانه كارگر غرب تهران از تعطيلي يا وقوع بحران در چندين واحد توليدي در محدوده غرب تهران خبر داد.
اكبر قرباني، دبير اجرايي خانه كارگر غرب تهران، در گفتوگو با خبرنگار ايلنا، ضمن انتقاد از بيتوجهي به مشكلات واحدهاي توليدي در كشور و بهطور مشخص در غرب تهران گفت:« سال گذشته، تعدادي از شركتهاي غرب تهران دچار بحران بودند كه پيگيريهاي بسياري براي رفع مشكلات صورت گرفت اما متاسفانه ما هميشه شاهد بسته شدن شركتها و توقف توليد هستيم و اين واقعه ناگوار هر سال تكرار ميشود.شركت تهران بتن از زيرمجموعههاي شستا، يكي از مهمترين شركتهاي تعطيل شده سال گذشته است و عليرغم پيگيريهاي فراوان، متاسفانه شركت تهران بتن را تعطيل كردند. هرچه فعالان كارگري مطالبهگري كردند، فايده نداشت و توليد را خواباندند؛ اين واحد توليدي، يك شركت برند در حوزه بتن است كه مشكلات آن از سالهاي قبلتر شروع شده بود و در نهايت سال قبل، اين شركت به صورت كامل تعطيل شد؛ كارگران آن را به تدريج تعديل كردند و البته مدعي ميشدند كه ما كارخانه را به آبيك قزوين منتقل ميكنيم و اين در حالي است كه چاپ نسخه دوم يا سوم از شركتي كه در كار خود هميشه پيشرو بوده، هيچ فايدهاي ندارد؛ تهران بتنِ غرب تهران به ضرب و زور تعطيل شد.»
باقري با بيان اينكه شستا به عنوان شركت سرمايهگذاري تامين اجتماعي بايد به مشكلات و دغدغههاي واحدهاي زيرمجموعه خود توجه داشته باشد افزود:« شستا بايد حامي منافع كارگران باشد و از داراييهاي سازمان تامين اجتماعي صيانت كند اما متاسفانه مديران شستا، اهتمامي براي حل بحرانها در واحدهاي زيرمجموعه خود ندارند. چرا بايد شركتهاي زيرمجموعه تامين اجتماعي تعطيل شوند؟!در سالهاي اخير واحدهاي بزرگ و معتبر بسياري به بهانه واهي سودآور نبودن يا نداشتن توجيه اقتصادي تعطيل شدهاند؛ ما از رييسجمهور ميپرسيم آيا قرار نيست اين روند يكجايي متوقف شود ؟ اين تبليغاتي كه در مورد احياي واحدهاي توليدي و رفع مشكلات توليد ميكنند، چرا در واقعيت مصداق ندارد؟!» خبر ديگري هم حكايت از بيكار شدن 4 نفر از كارگران گروه ملي فولاد داشت و به گزارش ايلنا، اين كارگران با تجمع و چادرزني مقابل مجموعه شركت اعتراض كردند چون شركت گروه ملي فولاد ايران در اهواز با تعدادي از كارگران معترض اين واحد در سال جديد تمديد قرارداد نكرده و مديران مجموعه گروه ملي فولاد با عدم تمديد قرارداد ۱۵ نفر از كارگران شامل«مسعود نواصر، سعيد حلوايي، حسين رضايي، مرتضي اكبريان، اميد فرهاديزاده، مهدي گوباليزاده، حسين غزلاوي، عبدالله چريكي، قاسم توانگر، علي سياحي، جابر عبياوي، جاسم غلامي» عملا موجبات اخراج اين كارگران را فراهم آورده است. به دنبال اين اتفاق بوده كه چهار نفر از اين كارگران به اين برخورد اعتراض كردند كه البته با برخورد حراست مجموعه مجبور به جمع كردن چادرهاي خود شدند اما برخي ديگر از كارگران حاضر در اجتماعات سال گذشته گروه ملي فولاد نيز به مجموعه استاديوم الغدير (متعلق به گروه ملي فولاد) مامور شدند كه باوجود تخصص فني اغلب اين كارگران، اين اقدام در راستاي استفاده حداكثري از تخصص و توان كارگران نيست اما «كريم سياحي، امين صداقتفر، ايمان حاجيزاده، فرهاد اكبريان، ميثم قنواتي، رضا نگراوي، محمد الهايي، سيدتقي حسنزاده، عبدالله درويشي، سيدعلي موسوي، بهزاد عليخاني، ميلاد شاهمرادي، ابراهيم بناري، يوسف حرداني، ناصر منصوري» از جمله اين كارگران هستند.