حميدرضا جلايي پور در گفتوگو با «اعتماد» از تكانههاي پس از حضور ظريف در صدا و سيما ميگويد
مهمترين رخداد انتخابات1403 حضور مشترك پزشكيان و ظريف است
گروه سياسي| از منظر جامعهشناسي چگونه ميتوان صحبتهاي ديروز مسعود پزشكيان و محمدجواد ظريف در صدا و سيما را تحليل كرد؟ اثرات عيني اين حضور توامان در حوزههاي مختلف سياسي، اجتماعي، فرهنگي و... چگونه بازتاب پيدا ميكند؟ تكانههاي اين تركيب متوازن چه تاثيري در نتايج نهايي انتخابات به جاي ميگذارد؟ اين پرسشها و پرسشهايي از اين دست، ديروز و پس از حضور مشترك پزشكيان و ظريف در برنامه صدا و سيما، دهان به دهان ميچرخد. حميدرضا جلاييپور جامعهشناس معتقد است كه حضور ظريف نشان داد، جريان اصلاحات از چه ظرفيتهاي وسيعي براي جلبتوجه افكار عمومي برخوردار است و اگر برخي نهادها اقدام به محدودسازي و انسداد اين ظرفيتها نكنند، قادر است توجه افكار عمومي براي افزايش مشاركت در انتخابات را به خود جلب كند. جلاييپور در عين حال به مساله كاسبان تحريم هم اشاره كرده و آن را امالمصائب ايران امروز قلمداد ميكند. حميدرضا جلاييپور ساعاتي پس از پايان گرفتن اظهارات پزشكيان و ظريف در صدا و سيما مخاطب پرسشهاي گروه سياسي «اعتماد» قرار گرفت و تلاش كرد به اختصار به آنها پاسخ دهد.
صحبتهاي محمدجواد ظريف در نشست كارشناسي حوزه سياست خارجي صدا و سيما همراه با مسعود پزشكيان بازخوردهاي بسيار زيادي در افكار عمومي ايرانيان داشت. برخي از اين حضور با عنوان برگ برنده پزشكيان ياد كردهاند شما اين حضور را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
بسيار صحبت موجز و اثرگذاري بود و تا به امروز حضور ظريف، پديده اين روزهاي انتخاباتي بوده است. كار مسعود پزشكيان از دعوت از ظريف در صدا و سيما عالي بود. تحليلي كه خالصگرايان و افرادي مثل فواد ايزدي كه در اين ميزگرد از سياست خارجي و روابط ايران و امريكا ميدهند، تحليل قابل دفاعي نيست. ولي يازده سال است كه صدا و سيما اين تحليلها را پخش ميكند. بعد عدهاي تصور ميكنند اين تحليلها حق و هژمون است كه واقعا نيست. دكتر ظريف در اين ميزگرد سياسي در صدا سيما فقط در ده دقيقه فرصت پيدا كرد و اسكلت اين بحث خالصگرايان را پايين آورد و به سرعت در فضاي مجازي فراگير (وايرال) شد.
دليل توفيق ظريف در اين گفتوگو و مباحثه چه بود؟ برخي معتقدند به دليل تسلط ظريف در حوزههاي ارتباطي و مساله ديپلماسي عمومي است كه اين توفيق شكل گرفته است؟
علت اينكه صحبت محمد جواد ظريف مورد توجه قرار گرفت فقط اين نيست كه او تعريف جامعي از قدرت سخت و نرم و ديپلماسي عمومي دارد، بلكه ظريف توانست به صورت موجز از قدرت نرم انقلاب در ١٣۶١ و از قدرت نرم امام (در زمانهاي كه قدرت سخت نظامي نداشتيم) دفاع كند. اشكال بحث خالصگرايان اين است كه بحثشان كه بنام انقلاب و مقاومت انجام ميشود، با انقلاب اسلامي سال ۵٧ و انقلاب امام پيوند ندارد. اگر كسي بخواهد حرفهاي اين خالصگرايان و امثال جناب ايزدي را جدي بگيرد، بايد در برابر قدرت امريكا به قدرت روسيه و چين پناه ببرد.
بررسي بحثهاي نامزدهاي انتخابات نشان ميدهد، موضوع تحريمها اين روزها به يكي از محورهاي رويارويي دو گفتمان اصولگرايي و اصلاحطلب بدل شده است. هر كدام از گفتمانها تعريف متفاوتي از تحريم و تبعات آن ارايه ميكنند، زاكاني و جليلي و هاشمي تحريمها را موضوعي ثانويه و كم اهميت ميدانند اما پزشكيان آن را ريشه اصلي مشكلات معرفي ميكند. نظر شما درباره اين دوگانه چيست؟
تحريمها يكي از موانع اصلي توسعه اقتصادي ايران است و پزشكيان به درستي بر اين موضوع تاكيد كرده است. او به روشني ارتباط تحريمها را با رنج و درد مردم در زندگي روزمره نشان داد.
برخي معتقدند حضور ظريف را بايد مهمترين تكانه انتخابات تا بدين لحظه در انتخابات در نظر گرفت. آيا يك چنين تفسيري مبتني بر واقعيتهاي عرصه سياسي و انتخاباتي است؟
درست است. صحبت موجز و متقن روز سهشنبه دكتر ظريف در كنار اظهارات دكتر پزشكيان، مهمترين رخداد انتخاباتي اين چند روز بوده است. من اميدوارم مردم در انتخابات روزهاي آينده مشاركت جدي انجام دهند. اگر ميزان مشاركت به شصت درصد نرسد باز ساختمان رياستجمهوري گرفتار اين خالصگرايان خواهد بود. مهمترين وظيفه كساني كه دلشان به حال كشور ميسوزد اين است كه از امروز تا پايان ساعات روز رايگيري در جمعه هشتم تيرماه آشنايان خود را ترغيب كنند تا در انتخابات شركت كنند.