رکن چهارم دموکراسی زیر تیغ؛ آن را قطع نکنیم
این سیاست اما با ورود مستقیم آقای جهانگیری متوقف شد یا در سال ۱۳۹۶، آگهیهای قضایی و انحصار وراثت از مدار مطبوعات خارج شدند. بیشترین آسیب از این تغییرات، متوجه جراید و روزنامههای استانی و محلی با قدرت مانور اقتصادی کمتر بود. این تغییرات، درآمد محدود این نشریات را که باعث اشتغال جوانان در شهرهای کوچک میشد، از بین برد و یکی از دلایل اصلی افزایش بیکاری و مهاجرت به کلانشهرها شد. این مشکلات، پایههای توسعه همگن و متوازن کشور را نیز به واسطه عدم چرخش مناسب اطلاعات و آگاهی در مناطق مختلف تضعیف کرده است. بسیاری از نشریات تخصصی نیز با بحرانهای مشابهی روبهرو هستند. هرچند تیمهای مطبوعاتی در فضای رقابتی رسانهای با خلاقیت و نوآوری به تولید محتوا میپردازند، اما همراهی و حمایت دستگاههای حاکمیتی و دولتی برای بقای این نشریات ضروری است. اهالی مطبوعات در کشور ماندهاند، زیرا عاشق ایران هستند. این عشق و وفاداری را باید با برگزاری جلسات متعدد و دورهای با مسوولان جراید تقویت کرد. صنعت رسانه همچون صنعت خودرو و مسکن با بسیاری از شاخههای اقتصادی و مالی در ارتباط است و عدم توجه به آن میتواند بخش بزرگی از جامعه را دچار مشکل کند. جای تاسف است که اگر سهم اندکی از کمکهای مالی که به صنایع خودرو و فوتبال اختصاص مییابد به رسانهها اختصاص داده شود، اثرات مثبت کوتاهمدت و بلندمدت آن در بخش فرهنگ، آموزش، توسعه و بینالملل به وضوح قابل مشاهده خواهد بود.
همه کشورهای توسعهیافته مسیر پیشرفت خود را از طریق رسانه و مطبوعات طی کردهاند و بسیاری از آنها دارای مطبوعاتی تاثیرگذار حتی در عرصه بینالمللی هستند. هرگونه وضع قوانین که محدودیتهای مالی و اقتصادی بیشتری بر پیکر نحیف مطبوعات تحمیل کند، باید با پیوستهای اجتماعی، سیاسی و امنیتی همراه باشد. نباید مطبوعات را دچار اضطراب و دغدغههای اقتصادی کنیم. این رابطه باریکتر از مو را باید تقویت کنیم، نه اینکه با قیچی آن را قطع کنیم.
آیندهپژوه و استاد دانشگاه
پینوشت:
«در شرایطی که بعضی به دنبال حذف آگهیهای ثبتی از مطبوعات هستند، باید پرسید آیا چنین اقداماتی راهی به سوی کاهش شفافیت و تضعیف رسانهها خواهد بود؟»
«سیاستهای اخیر در حذف آگهیهای ثبتی، بهویژه در جراید محلی، ممکن است عملا به خاموشی بخشی از مطبوعات مستقل بینجامد.»