وزير امور خارجه امريكا از عربستان چه ميخواهد؟
شانس آخر آقاي ديپلمات
در ميانه تشديد حملات اسراييل به جنوب لبنان و افزايش تنشها در منطقه، آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه ايالاتمتحده، سفرهاي منطقهاي خود را آغاز كرده است. گفتني است ظاهرا اين سفرها با هدف رايزني با رهبران خاورميانه و تلاش براي كاهش تنشها و جلوگيري از گسترش درگيريها صورت ميگيرد. بلينكن در شرايطي به اين ديدارها ميپردازد كه بحرانهاي منطقهاي به نقطه حساسي رسيدهاند و همچنين حملات گسترده اسراييل به جنوب لبنان شدت گرفته است. بنابر آنچه رسما ازسوي خبرگزاري دولتي لبنان رسانهاي شده است، ساختمانهاي خبرگزاري المنار و الميادين نيز هدف حملات هوايي جنگندههاي اسراييل قرار گرفتهاند كه تا لحظه تنظيم اين گزارش دستكم سه تن از پرسنل اين دو خبرگزاري به شهادت رسيدهاند. تمامي اين تحولات در شرايطي روي تند پيش ميرود كه بنابر ادعاي گروهي از تحليلگران تور منطقهاي وزير امور خارجه امريكا در شرايط كنوني با هدف مديريت شرايط پرتنش كنوني آغاز شده است. به باور برخي ناظران مساله برقراري آتشبس در غزه و تبادل گروهي از اسرا در اهداف مطرح شده براي اين سفرها برجسته شده است. اين گمانهزنيها در شرايطي مطرح شده است كه هيچ چشمانداز روشني از محقق شدن اين اهداف يعني برقراري آتشبس در منطقه حداقل بهطور موقت وجود ندارد. در همين زمينه نشريه اوراسيا ريويو با اشاره به سفر وزير خارجه امريكا به رياض اين ادعا را مطرح كرده كه نماينده امريكا طي سفر خود به منطقه تلاش داشته تا با تاكيد بر شهادت يحيي سنوار، بازيگران عرب را براي مشاركت همصدا كند. اين نشريه در ادامه مدعي شد، در جريان ديدار بلينكن و بنسلمان، زمينهها براي همكاري مشترك موردبررسي قرار گرفت و همچنين آخرين تحولات منطقهاي و بينالمللي، ازجمله تحولات در غزه و لبنان و تلاشهاي انجام شده براي متوقف كردن عمليات نظامي اسراييل و رسيدگي به پيامدهاي امنيتي و انساني آن مورد بحث قرار گرفت. آنگونه كه اين نشريه مدعي است وزير خارجه امريكا ممكن است پس از پايان تورمنطقهاي خود به لندن سفر كند. اين خبر را متيو ميلر، سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا، روز چهارشنبه اعلام كرده است. بلينكن در خلال سفر به لندن با رهبران عرب در پايتخت بريتانيا ديدار خواهد كرد. اين نشريه به نقل از وزير امور خارجه امريكا مدعي شده است كه اسراييل توانسته اطمينان حاصل كند كه عمليات ۷ اكتبر ۲۰۲۳ تكرار نخواهد شد و در اين بازه زماني بايد تلاش شود تا ۱۰۱ گروگان اسراييلي و خارجي باقي مانده به خانه بازگردانده شوند و همچنين درگيريها پايان يابد. به باور گروهي از ناظران تور منطقهاي آقاي بلينكن شايد آخرين تلاشهاي دستگاه ديپلماسي امريكا براي متوقف كردن تشديد تنشها تا پايان انتخابات رياستجمهوري در ايالاتمتحده است، چراكه هرگونه اقدامي تا پيش از برگزاري ماراتن انتخابات در اين كشور سياستهاي داخلي و منطقهاي اين كشور را دستخوش تحولاتي خواهد كرد.تلاشهاي حداقل به ظاهر امريكا براي جلوگيري از جنگي فراگير در منطقه در شرايطي در حال پيگيري است كه بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل، هيچ چشمانداز روشني براي غزه پس از جنگ مشخص نكرده است، جز اينكه ادعا كرده حماس بايد بهطور كامل از بين برود. نشريه اوراسيا ريويو در ادامه گزارش خود آورده است كه نگرانيهاي گستردهاي در ميان فلسطينيها وجود دارد كه اسراييل قصد دارد آنها را از بخشهاي وسيعي از نوار غزه بيرون براند تا كنترل بيشتري بر اين منطقه داشته باشد و احتمالا به ساكنان يهودي اجازه دهد پس از خروج از غزه در سال ۲۰۰۵، به اين منطقه بازگردند.
تايمز: چرا حمله احتمالي اسراييل به تعويق افتاد؟
نشريه تايمز طي گزارشي تحليلي در راستاي تحليل چرايي تاخير در حمله احتمالي و ادعايي اسراييل همزمان با آغاز سفرهاي منطقهاي بلينكن گزارشي منتشر كرده و مدعي است: آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه امريكا طي سفري كه به سرزمينهاي اشغالي داشته از بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل، خواسته كه واكنشهاي خود به حملات موشكي و مشروع ايران را محدود كند.در اين زمينه اسراييل به دليل نشت اطلاعات نظامي حساس از ايالاتمتحده، تصميم به تعويق حمله تلافيجويانه خود به ايران گرفته است.افشاي اطلاعاتي كه هفته گذشته در يك كانال تلگرامي، نشاندهنده برنامههاي ادعايي اسراييل براي پاسخ به پرتاب نزديك به ۲۰۰ موشك بالستيك ايراني است. به نظر ميرسد اين سند فوق محرمانه ارزيابي مهمي از پاسخ احتمالي ادعايي اسراييل بر اساس تصاوير ماهوارهاي و ديگر اطلاعات باشد.در اين سند به دو موشك بالستيك اسراييلي به نامهاي Golden Horizon و Rocks اشاره شده است كه از هواپيماهاي جنگي پرتاب ميشوند. اين اطلاعات به بخشي از برنامههاي اسراييل براي پاسخ به حملات ايراني اشاره دارد.به ادعاي تايمز، اسراييل نگران است كه اين افشاگري به ايران كمك كند تا الگوهاي خاصي از حملات تلآويو را پيشبيني كند، به همين دليل به ادعاي اين نشريه مجبور شده برنامه جايگزين تدوين كند كه نياز به شبيهسازيهاي دقيق قبل از صدور هرگونه دستور دارد.گفتني است يك منبع اطلاعاتي در اين زمينه ادعا كرده است: «افشاي اسناد امريكايي حمله را به دليل نياز به تغيير استراتژيها و مولفههاي خاص به تاخير انداخته است. به ادعاي اين مقام، پاسخ ادعايي داده ميشود اما نيازمند زمان است.» اين اطلاعات حساس نظامي هفته گذشته از سوي يك كانال تلگرامي حامي ايران منتشر شد و به ارزيابي ايالاتمتحده از واكنش احتمالي اسراييل براساس تصاوير ماهوارهاي و اطلاعات ديگر اشاره دارد. به ادعاي تايمز اين افشاگري موجب شده تا افبياي تحقيقاتي جدي را در اين باره و چرايياش آغاز كند.به باور گروهي از ناظران اين افشاگري براي رهبري نظامي ايالاتمتحده پرهزينه بوده است. گفتني است شبيه اين اتفاق در سال گذشته رخ داد و يك پرسنل نيروي هوايي جوان امريكايي 21ساله جزييات ارزيابيهاي مربوط به درگيريهاي اوكراين با روسيه را در پلتفرم پيامرسان Discord منتشر كرد.به ادعاي تايمز، اعلام نام سلاحهاي ذكر شده در افشاي اطلاعاتي امريكا نشان ميدهند كه ممكن است اسراييل در حال برنامهريزي براي حملهاي ادعايي به پايگاههاي نظامي ايران باشد. «راكس» يك موشك دوربرد هوا به سطح است كه ميتواند از جنگندههاي اف-۱۶ يا اف-۳۵ شليك شود و توسط شركت دفاعي رافائل، توليدكننده اسراييلي، ساخته شده است. «افق طلايي» ممكن است به «بلواسپر » اشاره داشته باشد، يك موشك بالستيك كه از هوا پرتاب ميشود و براساس گزارشهاي رسانههاي اسراييلي، داراي دامنهاي حدود ۱۲۰۰ مايل است.مزيت استفاده از جنگندههاي اسراييلي براي شليك (ادعايي) چنين موشكهاي دوربردي به سمت ايران اين است كه خلبانان نيازي به عبور از حريم هوايي كشورهاي ديگر خاورميانه ندارند.
نيويوركتايمز: گزينه متعدد ايران براي پاسخ به ماجراجويي اسراييل
نشريه نيويوركتايمز با انتشار گزارشي به نقل از مقامات ايراني مدعي شد كه تهران همزمان با آماده شدن براي حمله (ادعايي) اسراييل، چندين طرح نظامي را براي پاسخ آماده كرده است.اين نشريه به نقل از «چهار مقام ناشناس ايراني» مدعي است كه ميزان گستردگي هرگونه اقدام تلافيجويانه ايران تاحد زيادي به حملات اسراييل بستگي خواهد داشت.مقامات ايراني تاكيد كردهاند كه اگر حملات اسراييل خساراتي را وارد كند، ايران بهشدت تلافي خواهد كرد. اما اگر اسراييل حمله خود را محدود سازد، ايران ممكن است واكنشي نشان ندهد.همزمان منابع ايراني به نيويوركتايمز گفتهاند اگر اسراييل به زيرساختهاي نفت و انرژي يا تاسيسات هستهاي دستدرازي كند، پاسخ قطعي خواهد بود.دو نفر از اعضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران، تهديد كردهاند كه اگر اسراييل آسيب بزرگي وارد كند پاسخهاي ايران ميتواند شليك تا هزار موشك بالستيك، تشديد حملات گروههاي مقاومت در منطقه و اختلال در جريان عرضه جهاني انرژي و كشتيراني در خليجفارس و تنگه هرمز شود.مقامهاي اسراييلي طي سه هفته گذشته بارها مدعي شدهاند كه در واكنش به حمله موشكي اول اكتبر ايران، حملهاي ادعايي تلافيجويانه را انجام خواهند داد.در همين راستا يوآوو گالانت، وزير دفاع اسراييل با حضور در يك پايگاه هوايي بار ديگر تهديدهاي (ادعايي) پيشين را تكرار كرد.به نوشته نيويورك تايمز، در طول هفتههاي اخير دولت امريكا تلاش كرده تا اسراييل را از حمله احتمالي به تاسيسات هستهاي و نفتي ايران منصرف كند. با اين حال اسراييل مدعي است كه «منافع ملي»اش و نه منافع ايالاتمتحده، تعيينكننده اهداف خواهند بود.پيشتر نشريه واشنگتنپست امريكا نيز با انتشار گزارشي ادعايي از اهداف احتمالي اسراييل، ادعا كرد كه تلآويو ميتواند به شماري از سايتهاي هستهاي و نفتي ايران حمله كند.