نگاهي تحليلي به جذابترين كشتيهاي ممكن!
كامران، عبدالرشيد و تيلور در مثلث مرگ
يونس هميالي
با حضور كامران قاسمپور، عبدالرشيد سعداللهيف روس و ديويد تيلور امريكايي، در وزن 92 كيلوگرم كشتي قهرماني جهان در آلباني هيجان به انتهاي درجه رسيد. نام بزرگ اين كشتيگيران اعتبار ويژهاي به رقابتهاي جهاني اوزان غيرالمپيكي 2024 تيرانا بخشيد.
وجه اشتراك اين سه كشتيگير كه خود را به اين آوردگاه رساندند، غيبت در المپيك پاريس بود؛ سعداللهيف به دليل مسائل سياسي محروم شد، تيلور در انتخابي نتوانست از سد آرون بروكس عبور كند و قاسمپور به دليل عملكرد مثبت حسن يزداني در تورنمنت مجارستان طبق فرآيند چرخه كنار گذاشته شد.
قبل از مشخص شدن قرعه 92 كيلوگرم كشتي آزاد تب و تاب شروع به اوج گرفتن نمود و گمانهزني براي روياروييهاي ماندگار داغتر شد. هر چه به لحظه موعود نزديكتر ميشديم نفسها بيشتر به شمارش ميافتاد، ضربان قلب به بالاترين حد ممكن خود ميرسيد و شور و نشاط در كوي ذهن مأوا ميگرفت، چراكه لذت تماشاي مسابقاتي جذاب در چشمها جاري ميشد. همه مشتاقان ورزش فرصت را مغتنم شمردند و به انتظار نشستند تا ببينند اين نبردهاي مهم چه سرانجامي پيدا ميكنند.
در قرعهكشي اول كه انجام شد اين احتمال وجود داشت كه كشتي گيركشورمان فقط در پيكار فينال با يكي از آنها صفآرايي ميكند اما رعايت نشدن فرآيند رنكينگ، باعث شد جدول تمام وزنها باطل شود و در قرعه مجدد هر سه كشتي گير در قسمت بالاي جدول قرار گرفتند تا كشتيگيران در سمت ديگر نفسي بهراحتي بكشند و با خاطري آسوده روي تشك بروند؛ چراكه مطمئن بودند تا ديدار نهايي با مثلث مرگ اين وزن كشتي نخواهند گرفت. در همان دور نخست تيلور به مصاف سعداللهيف رفت؛ همگان از يك جدال بزرگ حرف ميزدند. يكي با كاستن كيلوهاي اضافي از 97 كيلوگرم آمده بود و ديگري هم از 86 كيلو به 92 آمده بود؛ آنهم بعد از پذيرفتن سرمربيگري ايالت اوكلاهاما كه باعث شده بود مانند سالهاي قبل تمرين منظم و طاقتفرسا نداشته باشد. برخلاف پيشبينيها، سعداللهيف با تاكتيك مناسب و با يك آناليز صحيح بر تمام نقشههاي تيلور خط بطلان كشيد و با نتيجه صفر-7 به پيروزي رسيد. كشتيگير امريكايي همانند يك كشتيگير مبتدي چندينبار اقدام به زيرگيري كرد اما هر بار به ساختار دفاعي رسوخناپذير حريف اصابت نمود. حريف روس بهخوبي توانست با مهار نمودن دستها و سر و گردن، خيمههاي سنگين و اجراي پيشانداز در مرحله آخر شايستگي خود را به او نشان دهد تا موفقيت را در آغوش لمس كند.
اما قاسمپور توانست با غلبه بر تاكاهاشي ايشيگوروي ژاپني، فيضالله آكتورك از تركيه و ايوان ايچيلزي مولداوي به ديدار نيمه نهايي راه پيدا كند تا در يك كشتي حساس و بينهايت هيجانانگيز با سعداللهيف صفآرايي كند. شرايط متفاوت در اين كشتي باعث شد كه در وقت اول تنها يك امتياز جلوي نام نماينده كشورمان به خاطر اخطار سي ثانيه به حريف درج شود. در چهل ثانيه پاياني وقت دوم كامران با زير دوخم توانست دو امتياز ديگر به ارمغان آورد و با نتيجه يك-3 پيش بيفتد. او با عملكردي بينقص در يك قدمي برتري قرار گرفت، اما در هفت ثانيه آخر با يك لحظه اشتباه در بدترين زمان ممكن، عبدالرشيد با يك قوس او را در خاك نشاند و با اجراي سالتو 3-5 برنده شد. اين پيروزي دقيقا يادآور خاطره تلخ جهاني سال گذشته بود كه مجتبي گليج مقابل سعداللهيف در واپسين ثانيهها با اشتباه محاسباتي بازنده شد. كادرفني بايد اين نكته را به كامران گوشزد مينمود و از قبل اين وضعيت را پيشبيني ميكرد. بايد به او ميگفت در اين مواقع گاردش را پايينتر بياورد و اصلا نيازي به درگير شدن ندارد و ميتواند رقيب را دور برند و فرار كند، آنوقت در سختگيرانهترين تصميم به او يك اخطار و يك امتياز به سعداللهيف داده ميشد. به هر حال ثانيههاي پاياني يكبار ديگر روي زشتش را به ما نشان داد تا براي علاقهمندان به اين عرصه يك افسوس بزرگ به يادگار بگذارد. سرانجام انتظاري كه كشتيدوستان اين سرزمين به دنبال آن بودند پس از چند سال در پيكار ردهبندي 92 كيلوگرم به وقوع پيوست؛ قاسمپور به مصاف تيلور رفت، اما هر دو كشتيگير با روزهاي اوج خود فاصله داشتند. كشتيگير كشورمان در سه دقيقه دوم هيچ نشاني از اندازه و ظرفيت فني گذشته خود نداشت، همچنين به لحاظ بدني دچار افت شد تا رقيب از اين فرصت بهره ببرد و با نتيجه 2-6 به برتري برسد و به مدال برنز دست يابد. تيلور بعد از اين مسابقه با چشماني گريان با دنياي قهرماني خداحافظي كرد تا ديگر هيچ كشتيگير ايراني نتواند فرصت انتقام از او را به دست بياورد. سعداللهيف هم با كسب يك نشان طلاي ديگر خودش را در جمع بزرگترين كشتيگيران تاريخ اين رشته ورزشي جا داد.