• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5905 -
  • ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۲ آبان

تراز تجاري منفي 7 ميليارد دلاري در 6 ماه

تراز تجاري ايران در نيمه نخست ۱۴۰۳، برآيندي از چالش‌هاي عمده تجارت خارجي كشور را به تصوير مي‌كشد. در حالي كه تنها فروردين و خردادماه توانستند تراز تجاري مثبت داشته باشند، باقي ماه‌ها با كسري تراز تجاري روبه‌رو بودند.

بررسي تراز تجاري در ۶ ماهه ابتدايي امسال نشان مي‌دهد ميزان كسري تجاري ايران به 6.835 ميليارد دلار رسيده است. بر اساس داده‌ها اين رقم از واردات غيرنفتي ۳۲.۵ ميليارد دلاري و صادرات غيرنفتي ۲۵.۷ ميليارد دلاري در نيمه نخست امسال ايجاد شده است. به گزارش «اكوايران»، آمارها نشان مي‌دهند كه در نيمه نخست ۱۴۰۳، در اغلب ماه‌ها، واردات كشور از صادرات پيشي گرفته و منجر به كسري در تراز تجاري شده است. اين روند به ‌ويژه در ماه‌هايي چون تير و شهريور چشمگيرتر بود و نشان‌دهنده مشكلات ساختاري و وابستگي شديد به واردات است.

تراز تجاري امسال بر اساس آمارها گمرك بوده و مربوط به كالاهاي غيرنفتي است. در اين بررسي صادرات نفت و ارقام آن لحاظ نشده است.

 

فروردين و خرداد؛ نقاط روشن تراز تجاري

در ميان شش ماه نخست سال، خرداد و فروردين تنها ماه‌هايي بودند كه تراز تجاري مثبت را تجربه كردند. براي مثال در خرداد ماه، صادرات به ميزان ۵ هزار و ۵۱۲ ميليون دلار و واردات به ميزان ۵ هزار و ۲۵۰ ميليون دلار بود كه منجر به تراز مثبت ۲۶۲ ميليون دلاري شد. اين موضوع نشان مي‌دهد كه در شرايط خاص و با برنامه‌ريزي مناسب، امكان افزايش صادرات و كاهش واردات به نحوي وجود دارد كه به بهبود تراز تجاري كمك كند.

 

ماه‌هاي با كسري تراز قابل توجه

در مقابل، ماه‌هايي چون تير و شهريور با كسري قابل توجه در تراز تجاري همراه بودند. افزايش واردات در اين ماه‌ها در مقايسه با صادرات پايين‌تر، منجر به كسري‌هاي چشمگير شد. اين روند نشان‌دهنده مشكلاتي نظير وابستگي به واردات كالاهاي ضروري، محدوديت‌هاي صادراتي و عدم دسترسي گسترده به بازارهاي خارجي به ‌دليل تحريم‌هاست. به‌طور مشخص، تيرماه با كسري يك‌هزار و ۶۷۸ ميليون دلاري و شهريور با ۲ هزار و ۴۳۲ ميليون دلار كسري، نمونه‌هاي برجسته‌اي از روند نزولي تراز تجاري كشور بودند. عوامل متعددي بر روند منفي تراز تجاري تاثيرگذارند كه مي‌توان به وابستگي به واردات كالاهاي ضروري، محدوديت‌هاي صادراتي و عدم دسترسي به بازارهاي بين‌المللي به‌ دليل تحريم‌ها اشاره كرد. همچنين مشكلات زيرساختي و نبود تسهيلات كافي براي توليد و صادرات، از ديگر عوامل اصلي كسري تراز تجاري است. نوسانات نرخ ارز نيز بر واردات و صادرات تاثيرگذار بوده و باعث خروج بيشتر ارز از كشور مي‌شود. براي كاهش كسري تراز تجاري و رسيدن به تعادل مثبت، تقويت توليد داخلي و جايگزيني واردات، تمركز بر گسترش بازارهاي صادراتي و حمايت از صنايع صادرات‌محور با تسهيلات و زيرساخت‌هاي مناسب مي‌تواند راهگشا باشد. اين اقدامات نه تنها مي‌تواند وابستگي به واردات را كاهش دهد، بلكه به افزايش درآمدهاي ارزي و بهبود وضعيت اقتصادي كشور كمك خواهد كرد.

 

تراز تجاري ۶ ماهه سال ۱۴۰۳

بررسي تراز تجاري ايران در نيمه نخست ۱۴۰۳ نشان مي‌دهد كه با وجود چالش‌ها، فرصت‌هاي مشخصي براي بهبود اين شاخص كليدي اقتصادي وجود دارد. تجربه فروردين و خردادماه نشان مي‌دهد كه در صورت اتخاذ سياست‌هاي حمايتي و بهينه‌سازي مسير صادرات، مي‌توان روند منفي را معكوس كرد و به تعادل پايدار در تجارت خارجي دست يافت. اين امر نيازمند تلاش‌هاي هماهنگ و برنامه‌ريزي دقيق در سطح كلان اقتصادي و حمايت از توليدات داخلي است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون