مجموعه سندهاي راهبردي فدراسيون روسيه
محمود فاضلي
كتاب 374 صفحهاي «مجموعه سندهاي راهبردي فدراسيون روسيه (2021-1993) » به همت خانم دكتر الهه كولايي استاد ارجمند دانشگاه تهران، گردآوري و با همكاري خانمها «سيكا سعدالدين» و «زهره خان محمدي» به فارسي ترجمه و توسط انتشارات «پژوهشكده مطالعات راهبردي»منتشر شده است.
بيش از سه دهه است كه برخي از دولتهاي جهان اسنادي را در حوزههاي سياسي، نظامي و امنيتي تهيه و منتشر ميكنند. اسناد امنيت ملي معمولا در راستاي ايجاد وفاق ملي در داخل و ارايه يك چهره موجه و پيشبينيپذير در عرصه بينالمللي تهيه و منتشر ميشود. سندها تلاش ميكنند ضمن طرح آمال و آرزويهاي ملي از پندارهاي ذهني عبور كنند و با طرح مسائل و تهديدات عيني و ملموس، راهبردي براي رسيدن به اهداف و تامين كم هزينه منافع ملي ارايه دهند. اسناد امنيت ملي نشاندهنده شناخت زمامداران آن كشور از محيط و بازيگران مهم بينالمللي و رويكردها و جهتگيري سياسي و نظامي آنها در مواجهه با تهديدات احتمالي و تامين منافع ملي است.
فدراسيون روسيه بزرگترين همسايه ايران است. سياست و رفتار روسيه بر اهداف و منافع ملي ايران تاثيرگذار است. بهرغم اينكه روابط دو كشور طي سدههاي گذشته فراز و فرودهاي زيادي را تجربه كرده است. در حال حاضر آنها روابط بسيار نزديكي با هم دارند و زمامداران دو كشور به دنبال تقويت روابط و گسترش سريعتر مبادلات با يكديگر هستند. شناخت اهداف، سياستها و راهبردهاي فدراسيون روسيه براي دانشجویان، پژوهشگران و سياستگذاران ايران اهميت مضاعفي دارد. اسناد سياسي، نظامي و امنيتي اين كشور در پيش از سه دهه گذشته جهتگيريها، اهداف و راهبرد آن كشور و سير تحول آن را مشخص ميكند. كتاب مجموعه اسناد راهبردي فدراسيون روسيه، مجموعهاي ارزشمند براي شناخت سياست رسمي؛ جهتگيريهاي كلان و رويكرد اصلي روسيه نسبت به ساير كشورها، مسائل و تهديدات بينالمللي است. با مطالعه سندهاي راهبردي روسيه كه در اين كتاب گردآوري شده است، بهخوبي روند تحول در نگرش رهبران روسيه به جهان پساشوروي و شكلگيري نظم جديد بينالمللي ديده ميشود. آنان در نخستين سالهاي پس از فروپاشي، با خوشبيني منتظر شكلگيري جهان چند قطبي بودند. در ديدگاه رهبران اين كشور در دوران پساشوروي منافع مشتركي در روابط روسيه با بسياري از كشورها در مورد مشكلات امنيتي بينالمللي مانند مبارزه با انتشار سلاحهاي كشتار جمعي، جلوگيري از درگيريهاي منطقهاي، رويارويي با هراسپراكني بينالمللي و تجارت مواد مخدر و حل مشكلات شديد محيط زيستي جهاني و نيز ايمني هستهاي ايجاد شده است.
در سندهاي سياست خارجي روسيه كه از سال 1993 منتشر شده نيز ميتوان روند دگرگوني در نگرش رهبران فدراسيون روسيه به جهان و برداشتهاي آن را به خوبي ديد. در نخستين سند رويكرد ليبرال آنان و تاكيد بر نهادهاي بينالمللي و هنجارهاي حقوق بينالملل آشكار است. از همين سند ايجاد جهان چند قطبي و مخالفت با يكجانبهگرايي امريكا مطرح شده است. اهميت همكاري براي رويارويي با مشکلات عمومي جهاني مانند جلوگيري از گسترش سلاحهاي كشتار جمعي و ابزار انتقال آنها، تنشهاي اجتماعي و قومي، هراسپراكني، قاچاق مواد مخدر، گرسنگي و همهگيري مورد تاكيد قرار گرفته است.
در ديدگاه رهبران روسيه، بحران اقتصادي مهمترين چالش امنيتي روسيه پس از فروپاشي بود. در نظر آنان احياي اقتصادي روسيه بدون سرمايهگذاري مهم در حوزههاي راهبردي اقتصاد غير ممكن برآورده شده بود. در سند امنيتي 1997 اعلام شد چشمانداز گسترش ناتو به شرق براي روسيه پذيرفتني نيست و آن را تهديدي براي امنيت ملي اين كشور بهشمارميآوردند. در همان حال فدراسيون روسيه براي توسعه روابط با ناتو بر اساس برابري با هدف تقويت امنيت عمومي در منطقه اروآتلانتيك اعلام آمادگي كرده بود. در راهبرد امنيتي روسيه كه در سال 2009 تصويب شد، ناتو و فعاليتهاي آن، تهديدي رو به افزايش براي امنيت بينالمللي برآورد شد. در نتيجه گسترش ناتو به سوي شرق در سند امنيتي 2021 روسيه، نگرش منفي آن نسبت به گسترش ناتو حفظ شد.
در سندهاي سياست خارجي روسيه تحول در نگاه رهبران اين كشور به ايران نيز مشخص است. در حالي كه در سند سال 1993 «ايران به عنوان عامل ملموس بياعتمادي در منطقه» معرفي و به تاثير آن در تحولات تاجيكستان اشاره شده است. در سند سال سال 2008 گسترش روابط با آن، مانند ديگر كشورهاي منطقه خليج فارس و غرب آسيا مورد توجه قرار گرفته است. در اين سند روسيه يافتن راههاي سياسي و ديپلماتيك براي موضوع برنامه هستهاي ايران و استفاده صلحآميز آن از انرژي هستهاي با رعايت دقيق الزامهاي رژيم جلوگيري از گسترش سلاحهاي هستهاي را مطرح ميسازد.
مطالعه و بررسي اين سندها براي استادان، دانشجويان و پژوهشگران علوم سياسي، روابط بينالملل، مطالعات منطقهاي و مطالعات روسيه و اوراسيا، ابزاري مناسب براي درك روند دگرگوني در نگرشهاي سياسي، امنيتي و نظامي رهبران روسيه پس از فروپاشي اتحاد شوروي و پيامدهاي منطقهاي و بينالمللي آن فراهم ميآورد. اين دگرگوني، بهويژه در مورد سياست خاورميانهاي روسيه و روابط اين كشور با ايران بسيارمهم است.