گروه حوادث
بررسيهاي «اعتماد» از اخبار رسمي نشان ميدهد كه از ابتداي سال ۱۴۰۳ تاكنون دستكم ۱۸ فقره آدم ربايي رخ داده است. همچنين طبق بررسيهاي ديگر «اعتماد» علت اصلي گروگانگيريها «اختلافات مالي» است. در ماده ۶۲۱ قانون مجازات اسلامي گروگانگيري و آدمربايي جرم شناخته شده و شخص آدمربا به حبس از پنج تا پانزده سال محكوم خواهد شد. «اعتماد» در اين گزارش به گروگانگيريهايي كه از ابتداي امسال تاكنون رخ داده و همچنين علت اصلي آنها پرداخته است.
۱۹ فروردين ماه، علي وليپور گودرزي، رييس پليس آگاهي پايتخت از انهدام شركتي هرمي كه اعضاي خود را به بهانه كاريابي اغفال كرده و گروگان گرفته بودند، خبر داد و گفت: «مرد جواني به اداره يازدهم پليس آگاهي تهران بزرگ مراجعه و اعلام كرد كه خواهرزاده ۱۹ سالهاش به قصد كاريابي در فضاي مجازي آگهي استخدام در يك شركت را مشاهده كرده و پس از تماسهاي مكرر براي گزينش و استخدام به تهران رفته است، اما پس از چند روز از شركت مذكور با آنان تماس گرفته و گفتهاند كه خواهرزادهاش هدف ضرب و جرح قرار گرفته و با تهديد به قتل او در ازاي آزادياش، ۲۰۰۰ دلار ارز درخواست كردهاند.» گودرزي در ادامه گفت: «تحقيقات ابتدايي كارآگاهان نشان ميداد كه چند مرد با ايجاد يك شركت هرمي تحت عنوان هيونت به عنوان كاريابي در شركتهاي معتبر، جوانان را اغفال و جذب كرده و سپس با جلب اعتماد اين افراد از خانواده آنها مبالغي اخاذي كردهاند. موضوع پيگيري شد و مخفيگاه متهمان در شهر ملارد استان تهران شناسايي و ۱۵ متهم كه از اتباع كشور همسايه بودند، دستگير و جوان مذكور به خانوادهاش تحويل شد.»
۱۴ ارديبهشت ماه، كاووس حبيبي، رييس پليس آگاهي استان فارس اعلام كرد: «در پي گزارش يك فقره آدمربايي در يكي از محلات شهرستان شيراز تيمي از ماموران پليس آگاهي جهت بررسي موضوع وارد عمل شدند. در بررسيهاي به عمل آمده مشخص شد ۸ نفر از سرنشينان ۳ خودرو ناشناس در يكي از محلات شهرستان شيراز اقدام به ربايش مردي ۵۶ ساله كه در يك كافه نشسته بوده ميكنند و سريعا از محل متواري ميشوند. كارآگاهان تحقيقات خود را آغاز و آدمربايان را شناسايي و متهمان كه عرصه را بر خود تنگ ديده بودند فرد ربوده شده را در يكي از محلات شيراز رها ميكنند. علت و انگيزه آدمربايي اختلافات مالي بوده است.»
۲۰ ارديبهشت ماه، عباسعلي محمديان، فرمانده انتظامي تهران بزرگ در مورد يك فقره آدمربايي گفت: «يكي از شهروندان طي تماس با مركز فوريتهاي پليسي ۱۱۰ تهران اعلام كرده كه با تماس همسرش اطلاع پيدا كرده است كه او و دخترش توسط يك نفر به هويت مشخص ربوده شده و رباينده در ازاي آزادي آنها درخواست پول و سكه طلا كرده است. ماموران كلانتري ۱۲۲ دربند به محل سكونت فرد تماسگيرنده مراجعه و در تحقيقات ميداني اطلاع پيدا كردند كه گروگانگير با تهديد چاقو، سوار يك دستگاه خودروی شاسيبلند به شماره پلاك انتظامي مشخص شده و همسر و دختر فرد تماسگيرنده با پليس را گروگان گرفته است. با شناسايي دقيق خودرو، ماموران خودروي مذكور را با سه سرنشين در خيابان مقدسي اردبيلي، روبروي مجتمع تجاري پالاديوم مشاهده و شناسايي كردند. در همان تحقيقات اوليه، فرد گروگانگير انگيزه خود را شخصي و با هدف انتقام و اخاذي از پدر خانواده اعلام كرد.»
۸ خرداد ماه، جواد تقوي، فرمانده انتظامي استان اردبيل با اشاره به خبر آدمربايي در شهرستان خلخال گفت: «در پي مراجعه فردي به كلانتري ۱۲ شهرستان خلخال و طرح اين موضوع كه برادرش طي تماس تلفني اعلام كرده توسط افرادي ربوده شده و به عنوان گروگان در يك گاوداري متروكه محبوس و زنداني شده؛ بررسي موضوع به صورت ويژه در دستور كار پليس قرار گرفت. با انجام بررسيهاي لازم، محل زنداني شدن گروگان در يكي از روستاهاي اين شهرستان شناسايي شد كه پس از هماهنگي قضايي و در عمليات مقتدرانه ماموران كلانتري ۱۲ و پليس آگاهي اين شهرستان، گروگان آزاد شد. ۲ گروگانگير در عمليات مختلف دستگير شدند و انگيزه خود را اختلافات مالي بر سر تهيه و انتقال مواد مخدر اعلام كردند.»
۱۴ خرداد ماه، رهام بخش حبيبي، فرمانده انتظامي استان فارس درباره ربايش مردي ۴۰ ساله اعلام كرد: «بامداد چهاردهم خردادماه در پي تماس تلفني شهروندان با مركز فوريتهاي پليسي ۱۱۰ مبني بر ربايش مردي ۴۰ ساله و درخواست مبلغ زيادي وجه نقد در قبال آزادي او در يكي از روستاهاي شهرستان داراب، بررسي موضوع بهصورت ويژه در دستور كار پليس قرار گرفت. ماموران در محل حاضر و مطلع شدند كه ۴ نفر مسلح به سلاح گرم با ورود به خانه مردي ۴۰ ساله او را گروگان گرفته و با يك دستگاه سواري پژو از محل متواري شدند. پس از چندين مرحله هشدار و عدم توجه به اخطارهاي پليس، پس از ۳ ساعت درگيري و تيراندازي متقابل؛ ماموران انتظامي موفق شدند ۲ نفر از گروگانگيران را دستگير کنندكه در اين خصوص يكدستگاه سواري پژو و يك دستگاه بيسيم دستي كشف شد و متهمان ۲۳ و ۴۳ ساله در بازجويي اوليه انگيزه خود را از اين اقدام اختلافات مالي اعلام كردند.»
۱۴ تير ماه، مركز اطلاعرساني فرماندهي انتظامي استان كرمان در گزارشي اعلام كرد: «در پي تماس شهروندي با مركز فوريتهاي پليسي ۱۱۰ و درخواست كمك در رابطه با وقوع آدمربايي همسرش توسط سرنشينان يك دستگاه خودرو، نزديكترين واحد گشت انتظامي به محل اعزام و پس از شناسايي اوليه خودرو مورد نظر درصدد توقيف آن بر آمدند، اما راننده خودرو كه از اشرار سابقهدار بوده است، بدون توجه به هشدار پليس اقدام به فرار كرد. ماموران به منظور متوقف ساختن اين خودرو با رعايت قانون به كارگيري سلاح مجبور به تيراندازي شدند كه پس از متوقف شدن خودرو، فرد گروگانگير را دستگير و گروگان را آزاد كردند. همچنين فرد مونثي به هويت معلوم كه يكي از چند سرنشين اين خودرو بوده جان باخته است.» در اين اطلاعيه جزييات بيشتر از جمله انگيزه آدمربا منتشر نشده است.
۱۶ تير ماه، محسن لشكري، فرمانده انتظامي شهرستان لامرد از دستگيري گروگانگير ۳۱ سالهاي خبر داد و گفت: «در پي اعلام به مركز فوريتهاي پليسي ۱۱۰ مبني بر يك فقره گروگانگيري در يكي از محلات شهرستان لامرد، بررسي موضوع در دستور كار پليس قرار گرفت. ماموران انتظامي به محل مورد نظر اعزام و در بررسيهاي اوليه مطلع شدند. فردي ۶ نفر از اعضاي خانواده خود (پدر، مادر، خواهر، داماد و دو فرزند او) را در يكي از اتاقهاي خانه گروگان گرفته و آنان را با اسلحه تهديد به قتل ميكند. ماموران با اقدامات فني موفق شدند گروگانگير كه يك قبضه اسلحه كلت در دست داشته را دستگير و ۶ نفر گروگانگيران را صحيح و سالم آزاد كنند. متهم انگيزه گروگانگيري را اختلافات مالي با پدرش اعلام كرده است.»
۲۰ مرداد ماه، محمدتقي سلطاني، رييس پليس آگاهي استان آذربايجان شرقي در مورد يك فقره آدمربايي گفت: «در پي دريافت گزارشي مبني بر ربايش يكي از شهروندان شهرستان تبريز توسط افراد ناشناس بررسي موضوع در دستوركار كارآگاهان اداره مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي استان قرار گرفت. كارآگاهان تلاش گسترده را براي رهاسازي فرد ربوده شده، آغاز کردند كه با انجام اقدامات تخصصي سرنخهايي از هويت متهمان و محل نگهداري گروگان در حاشيه شهر تبريز به دست آمد كه در نهايت موفق به شناسايي مخفيگاه آنها شدند. سپس با اخذ مجوز از مرجع قضايي در عملياتي غافلگيرانه ۶ نفر از اعضاي باند آدمربا دستگير و گروگان بدون هيچگونه خسارت مالي و جاني از بند آنها رها شد. متهمان در ابتدا منكر بزه ارتكابي بودند، اما پس از مواجهه با دلايل مستدل و مستند چارهاي جز اعتراف نداشتند و به بزه انتسابي معترف شدندكه در بررسيهاي صورت گرفته علل و انگيزه متهمان براي ربايش اختلافات مالي اعلام شد.»
۲۷ مرداد ماه، علي وليپور گودرزي، رييس پليس آگاهي تهران در مورد گروگانگيري ۴ نفر از اتباع تاجيكستان گفت: «به دنبال تشكيل پروندهاي با موضوع ربايش چهار تبعه تاجيكستاني توسط گروهي از قاچاقچيان بينالمللي انسان، موضوع براي رسيدگي در دستور كار كارآگاهان پليس آگاهي تهران بزرگ قرار گرفت و آنان در جريان تحقيقات خود متوجه شدند كه چهار فرد ربوده شده در ابتدا به صورت قانوني وارد ايران شده، اما در ادامه قصد داشتند تا با استفاده از قاچاقچيان انسان خود را ابتدا به كشورهاي اروپايي و نهايتا به امريكا برسانند، اما پس از ورود به تهران توسط قاچاقچيان انسان ربوده شده و قاچاقچيان در ازاي آزادي آنها مطالبه چند ۱۰ ميليارد تومان وجه نقد كردهاند. كارآگاهان با انجام اقدامات پليسي در يك ويلا در يكي از شهرستانهاي استان تهران متهمان را شناسايي و چهار تبعه خارجي را آزاد كردند.»
۱۹ شهريور ماه، مجيد عسكرينيا، فرمانده انتظامي شهرستان بهارستان در استان تهران گفت: «شب گذشته يك مورد درگيري خانوادگي در داخل خانهاي در سلطانآباد شهرستان بهارستان به مركز فوريتهاي پليسي 110 گزارش شد كه ماموران كلانتري براي بررسي موضوع در محل حضور پيدا كردند. با حضور واحد گشت در محل، فرد امدادخواه اعلام ميدارد دامادشان به همراه فرد ديگري؛ خواهر، پدر و مادرش را به گروگان گرفته و با سلاح گرم آنان را تهديد ميكند. عوامل انتظامي قصد مداخله در حل بحران خانوادگي را داشتند كه گروگانگير با سلاح گرم به سمت ماموران تيراندازي ميكند. عوامل واحد گشت پس از چندين مرحله دعوت فرد مسلح به آرامش و مذاكره؛ در ادامه با هدف نجات جان خانواده، گروگانگير را متوقف ميكنند. گروگانگير جهت درمان به بيمارستان منتقل میشودکه در مركز درماني فوت شده و همدست او نيز دستگير ميشود.»
اواخر شهريور ماه، يك صراف تهراني در اداره يكم پليس آگاهي شكايتي مطرح كرد و گفت: «چند روز قبل 4مرد با ظاهري شيك و مرتب به صرافيام آمدند و خودشان را تاجر پارچه و لوازم خانگي معرفي كردند. يكي از آنها ميگفت كه شركت اصليشان در انگليس است كه معاملهاي در لندن انجام دادهاند و از من خواست براي انتقال پول معامله به ايران كمكشان كنم. به اين ترتيب قرار شد كه نماينده آنها در لندن نزد رابط صرافي ما در اين شهر برود و حدود 300هزار پوند به او پرداخت كند. پس از پرداخت اين پول به رابط ما در لندن، من هم 300هزار دلار به او پرداخت و در اين ميان كميسيوني كه مبلغ قابل توجهي بود را دريافت كنم. روزي كه رابط ما براي دريافت پوندها به محل قرار رفته بود، با چند مرد كلمبيايي مواجه شده بود. آنها رابط ما را با تهديد اسلحه ربوده و با خود به خانهاي برده بودند. بعد هم از او خواسته بودند كه در تماس تصويري با من، دروغ بگويد و مدعي شود كه پوندها را تحويل گرفته است. در حقيقت رابط ما درحالي كه لوله اسلحه گروگانگيران كلمبيايي مقابل صورتش بوده از ترس مجبور شده بود كه در تماس تصويري با من دروغ بگويد و مدعي شود كه پوندها را تحويل گرفته و من هم براساس حرف او، 300هزار دلار به او و همدستانش دادم، اما دقايقي بعد، وقتي گروگانگيران كلمبيايي رابط ما را آزاد كردند، او با من تماس گرفت و ماجرا را شرح داد و فهميدم كه در دام يك باند مخوف گرفتار شدهايم.» با ثبت اظهارات شاكي، ماموران راهي صرافي او شدند و در بررسي تصاوير دوربينهاي مداربسته، تصوير ۴ متهم شيكپوش را به دست آوردند. در ادامه تحقيقات يكي از آنها شناسايي و معلوم شد كه او قبلا نيز به اتهام كلاهبرداري دستگير و زنداني شده است. در نهايت پليس سه همدست ديگر او را نيز دستگير كرد. همچنين متهم اصلي نيز كه در لندن به سر ميبرده توسط اينترپل به پليس ايران تحويل داده شد كه به اتهام كلاهبرداري و آدم ربايي محاكمه شود.
اوايل مهر ماه، گزارش ربوده شدن دو مرد كه مخزندار ارز ديجيتال بودند به پليس گزارش شد، اما زماني كه كارآگاهان اداره يازدهم پليس آگاهي پايتخت تحقيقات براي آزادي گروگانها و دستگيري گروگانگير را آغاز كرده بودند، گروگانها آزاد شدند. تحقيقات براي دستگيري متهمان ادامه داشت كه خبر رسيد يكي از همان مخزندارهاي ارز وقتي به رستوراني در شمال پايتخت رفته بود، بار ديگر ربوده شده است. گروگانگيران اينبار خواهان 30 ميليارد تومان براي آزادي او شده بودند. وقتي مرد تاجر و طراح سناريوي آدمربايي بازداشت شد، آدمربايان مرد گروگان را رها كردند. كارآگاهان اداره يازدهم پليس آگاهي موفق شدند يكي از گروگانگيرها را دستگير كنند. او گفت: «به دنبال كار بودم كه يكي از دوستانم شركت گروگانگيري را معرفي كرد. ابتدا به من نگفته بود كه كار آنها گروگانگيري و وصول طلب است، اما بعد از مدتي از اين موضوع باخبر شدم. رييس شركت چند نفر را استخدام كرده بود. او عكس و مشخصات افرادي را كه بدهكار بودند در اختيارمان قرار ميداد تا آنها را ربوده و به سولهاي در زاهدان منتقل كنيم. حقوق اين كار به قدري بالا بود كه وسوسه شدم و با اين گروه همكاري كردم.»
۳ مهر ماه، اسماعيل زراعتيان، فرمانده انتظامي شهرستان شيراز در مورد يك فقره گروگانگيري گفت: «ماموران كلانتري گلسرخ شيراز با اقدامات فني مطلع شدند كه ۲ نفر خود را مامور نيروي انتظامي اعلام كرده و قصد دارند يك شهروند را گروگان بگيرند و از او اخاذي كنند كه بررسي موضوع را به صورت ويژه در دستور كار خود قرار دادند. ماموران انتظامي پس از هماهنگي قضايي و اقدامات فني به محل مورد نظر اعزام و موفق شدند ۲ نفر مامورنما را كه سوار يك خودروی سمند بودند شناسايي و قبل از عمل مجرمانه دستگير كنند.»
۱۸ مهر ماه، رسانهها نوشتند؛ اعضاي يك باند مخوف تاجران و افراد پولدار از اتباع را گروگان ميگرفتند تا از خانوادههايشان اخاذي كنند. چند روز قبل، ماموران گشت پليس در يكي از خيابانهاي پايتخت متوجه خودروي پژويي شدند كه با درهاي باز كنار خيابان رها شده بود. با بررسي دوربينهاي مداربسته در آن نزديكي معلوم شد كه ساعاتي قبل چند مرد با ايجاد تصادف ساختگي، اين خودرو را متوقف كرده و بعد با تهديد چاقو راننده را گروگان گرفته و گريختهاند. با تشكيل پرونده آدمربايي، تحقيقات زيرنظر قاضي غلامحسين صادقزاده، بازپرس دادسراي جنايي تهران ادامه داشت و معلوم شد فردي كه گروگان گرفته شده يك تاجر از اتباع است. گروگانگيران در تماس با خانواده اين مرد درخواست 4هزار دلار براي آزادياش كرده بودند و خانواده گروگان از ترس جان او با آنها همكاري و معادل 4هزار دلار به حساب آدمربايان واريز كرده بودند، اما گروگان هنوز آزاد نشده بود. كارآگاهان با بررسي شمارهحسابي كه در اختيار خانواده گروگان قرار داده شده بود به جواني از اتباع رسيدند. او بازداشت شد و در بازجوييها اسرار باند مخوف آدمربايي را فاش كرد. او گفت: «۲ نفر از اتباع سركرده باند هستند و من و 6نفر ديگر به دستور آنها آدمربايي ميكنيم.سردستههاي باند سوژهها را شناسايي ميكردند. آنها سراغ اتباعي ميرفتند كه وضع مالي خوبي در ايران داشتند. بعد من و بقيه اعضاي باند با تصادف ساختگي اين افراد را ميربوديم. ما آنها را به باغي در شهريار ميبرديم و بقيه همدستانم گروگانها را بهصورت وحشيانهاي شكنجه ميكردند. مثلا قسمتي از گوش، بيني يا انگشت گروگانها را ميبريدند و فيلم آن را براي خانواده قربانيان ارسال ميكردند تا با تهديد از آنها اخاذي كنند. سردستههاي باند سعي ميكردند مبالغي كه براي آدمربايي ميگرفتند خيلي زياد نباشد تا خانواده گروگان به پليس شكايت نكنند و پول را خيلي زود آماده كنند. با اعتراف اين مرد، همدستان او نيز بازداشت شدند و مرد گروگان كه در خانهباغي در شهريار زنداني بود، آزاد شد.» تحقيقات براي دستگيري 2سركرده اين باند ادامه دارد.
۲۶ مهر ماه، محمد نادربيگي، جانشين فرمانده انتظامي البرز با اعلام يك فقره آدمربايي گفت: «در پي تماس فردي با مركز فوريتهاي پليسي مبني بر اينكه توسط افرادي به دليل اختلافات مالي مورد ربايش قرار گرفته بود، بررسي موضوع در دستور كار ماموران پليس آگاهي شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفت. ماموران بلافاصله وارد عمل شده و با انجام اقدامات اطلاعاتي و تخصصي و با هماهنگي مقام قضايي، موفق شدند چهار متهم دخيل در اين آدمربايي را در يكي از مناطق روستايي شهر گلسار شهرستان ساوجبلاغ شناسايي و آنان را در مخفيگاهشان در يك عمليات غافلگيرانه دستگير كنند.»
۱۴ آبان ماه، حسين ناصرخاكي، دادستان فرديس با اعلام دستگيري يك باند گروگانگير گفت: «دادستاني زماني به اين موضوع ورود كرد كه فردي طي مراجعه ادعا كرد كه مدتها در بازداشت افرادي شياد در يكي از محلات فرديس بوده و هماكنون موفق به فرار شده است. در پي اين گزارش، به پليس آگاهي فرديس دستور بررسي محل صادر و در بازرسي از خانه مذكور، تعداد ۲۰ نفر از افراد حاضر شناسايي و دستگير شدند. اعضاي سرشاخه اين شبكه به بهانه ايجاد اشتغال با درآمد بالا افراد را به محلهاي مذكور دعوت ميكردند و سپس با گروگانگيري، آنها را تا زمان عضوگيري افراد متعدد در حبس نگه ميداشتند.»
۱۵ آبان ماه، علي محمدي، فرمانده انتظامي آذربايجان شرقي در مورد يك فقره آدمربايي در تبريز اعلام كرد: «در پي گزارش موضوع، با توجه به قرائن موجود كه ظن جنايت را در اين پرونده پررنگ ميكرد، رسيدگي به موضوع در دستوركار ويژه كارآگاهان اداره مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي قرار گرفت. پس از بررسي، تحقيقات محلي و بازبيني فيلم دوربينهاي مداربسته مسير حركتي شخص فقداني مشخص شد، فرد مورد نظر توسط ۲ نفر ناشناس با يك دستگاه خودروي سواري مورد ربايش قرار ميگيرد. پس از مدتي فرد ربوده شده با خانواده خود تماس ميگيرد و درخواست مبلغ ۲۰ ميليارد ريال وجه ميكند. با تحقيقات تكميلي كارآگاهان مشخص شد آدمربايان با انگيزه اختلاف مالي قبلي اين مرد را ربوده و به شهرستان شهر ري در استان تهران منتقل كردند. كارآگاهان با بررسي دقيق سرنخهاي به دست آمده، هويت اصلي متهمان و محل اختفای آنها را شناسايي كرده و پس از صدور نيابت قضايي، ضمن دستگيري ۲ نفر از متهمان موفق شدند فرد ربوده شده را از چنگ آدمربايان آزاد كنند.»
۱۷ آبان ماه، مهدي شريف كاظمي، فرمانده نوپو فراجا در مورد يك فقره گروگانگيري در تهران گفت: «متهم ۲۶ ساله كه از اشرار سابقهدار بوده و قصد گروگانگيري و آزار و اذيت خانواده خود را داشته است پس از فرار اعضاي خانوادهاش و تماس آنها با پليس، شناسايي و دستگير شد. ماموران نوپو با دريافت موقعيت مخفيگاه متهم در گلبرگ غربي به سرعت به محل اعزام شدند و توانستند اين فرد را بازداشت كنند. در بازرسي از مخفيگاه متهم، سه قبضه سلاح شامل كلاشينكف، وينچستر و كلت كمري كشف شد.»