شينا انصاري، رييس سازمان حفاظت محيطزيست كشور با همراهي استاندار خوزستان و مديرعامل شركت نيشكر و صنايع جانبي از پروژههاي محيطزيستي صنعت نيشكر بازديد كرد. افتتاح انسكتاريوم كشت و صنعت نيشكر دعبل خزاعي، بازديد از روند برداشت سبز و بررسي عملكرد تصفيهخانه فاضلاب ازجمله برنامههاي اين سفر بود. در اين بازديدها انصاري تاكيد كرد كه «خوشبختانه صنعت نيشكرگامهاي مناسبي در راستاي صيانت از محيطزيست برداشته است.»
توليد محصول عاري از سموم شيميايي
اين اقدامات مناسب كه رييس سازمان حفاظت محيطزيست كشور در سفر خود به خوزستان، مهر تاييدي بر آن زد، صنعت نيشكر در مسير صيانت از محيطزيست گام برداشته و اقدامات ماندگاري در اين حوزه به سرانجام رسانده است. يكي از اين اقدامات كه همزمان با سفر شينا انصاري به بهرهبرداري رسيد، «انسكتاريوم» است. اين انسكتاريوم، مركز توليد عوامل ميكروارگانيسم كنترل بيولوژيك آفات نيشكر است. در اين مركز، زنبورهايي به نام «تلنموس» توليد ميشوند تا بهجاي مصرف سموم شيميايي در مزارع نيشكر با آفات مقابله كنند. با افتتاح انسكتاريوم جديد نيشكر، ظرفيت توليد زنبور تلنموس در واحد نيشكري دعبل خزاعي به ۱۰ ميليون قطعه در سال افزايش مييابد. اين طرح با كاهش جمعيت آفت سزاميا در مزارع، ميزان آلودگي را به پايينتر از سطح زيان اقتصادي ميرساند.
توليد ۵۰ ميليون قطعه زنبور تلنموس
در ساير واحدهاي نيشكري نيز زنبور تلنموس با هدف جايگزيني مبارزه بيولوژيكي به جاي مصرف سموم شيميايي توليد ميشوند. در همين زمينه دكتر عبدعلي ناصري، مديرعامل شركت توسعه نيشكر گزارش كاملي به رييس سازمان حفاظت محيطزيست كشور ارايه كرده و گفته است: «توليد و رهاسازي زنبور تلنموس در صنعت نيشكر موجب حذف كامل سموم شيميايي شده و علاوه بر حفاظت از محيطزيست، به توليد محصولي باكيفيت منجر ميشود.» در حال حاضر شركت توسعه نيشكر براي توليد ۵۰ ميليون قطعه زنبور تلنموس در موسسه تحقيقات و واحدهاي هفتگانه نيشكري برنامهريزي كرده است. اين زنبورهاي با جستوجو، تخمهاي آفت سزاميا در ساقه نيشكر را شناسايي كرده و با تخمگذاري روي آنها، از توليد آفت ساقهخوار جلوگيري ميكنند.
صرفهجويي آب همراه با صيانت از محيطزيست
تصفيهخانه فاضلاب يكي از بخشهاي مهم كشت و صنعت دعبل خزاعي در راستاي صيانت از محيطزيست است كه رييس سازمان محيطزيست از آن بازديد كرد. اين يكي از هفت تصفيهخانه مدرن صنعت نيشكر است. كشت و صنعتهاي نيشكري با اين تصفيهخانهها، عنوان نخستين واحدهاي كشاورزي - صنعتي حامي محيطزيست را از آن خود كردهاند. اين تصفيهخانهها در جوار كارخانههاي توليد شكر احداث شده و موجب صرفهجويي سالانه ۳۶۰ هزار متر مكعبي آب در هر كشت و صنعت نيشكري شده است. در اين بازديد نيز مديران ارشد نيشكر گزارشي از روند فعاليت تصفيهخانهها ارايه دادند. شينا انصاري نيز ضمن تاكيد بر استمرار اين اقدامات گفت: «اقدامات مناسبي در صنعت نيشكر در راستاي صيانت از محيطزيست انجام شده است.»
استفاده از فناوريهاي نوين براي برداشت سبز
حضور در مزارع و بازديد از روند برداشت سبز، از ديگر بخشهاي سفر رييس سازمان محيطزيست كشور بود. انصاري در اين بازديد بر اهميت توسعه برداشت سبز و استفاده از فناوريهاي نوين تاكيد كرد. وي همچنين تصريح كرد: «بازديد از اين مجموعهها فرصتي براي بررسي دقيق برنامهها و اقدامات محيطزيستي صنعت نيشكر فراهم كرد. اميد است كه اين تلاشها در راستاي كاهش اثرات زيستمحيطي و ارتقاي بهرهوري ادامه يابد.»
تاكيد بر مهندسي معكوس هاروسترهاي پيشرفته
در حاشيه اين بازديد، مديرعامل شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي از برنامهريزي جهت افزايش سهم برداشت سبز در مزارع نيشكر واحدهاي هشتگانه اين شركت خبر داد و گفت: «با تقويت ناوگان برداشت و اجراي برنامههاي دقيق، تلاش ميشود سهم برداشت سبز به بيش از ۵۰درصد افزايش يابد.» ناصري يكي از راهكارهاي توسعه برداشت سبز را خريد دستگاههاي هاروستر «سري ۹۰۰» عنوان كرد و اظهار داشت: «باوجود محدوديتهاي ناشي از تحريمها، امكان واردات اين دستگاهها وجود ندارد. بااينحال، براي خريد سه دستگاه برنامهريزي شده است تا با بهرهگيري از مهندسي معكوس، توليد اين تجهيزات در داخل كشور امكانپذير شود.»
رويش نخلستان در كنار مزارع نيشكر
شركت توسعه نيشكر در كنار كشت نيشكر، كاشت درختان را باهدف حفظ منابع طبيعي و ايجاد اشتغال و رونق اقتصاد در دستور كار قرار داده است. يكي از اين طرحهاي كاشت درخت، مورد بازديد رييس سازمان محيطزيست قرار گرفت و با حضور او، عمليات احداث نخلستاني به وسعت ۶ هكتار در كشت و صنعت نيشكر دعبل خزاعي آغاز شد. اين طرح گامي موثر در جهت توسعه پايدار و حفاظت از محيطزيست منطقه به شمار ميرود. شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي در همكاري با سازمان حفاظت محيطزيست خوزستان و اداره كل منابع طبيعي، تاكنون موفق به كاشت بيش از چهار ميليون اصله نهال در كشت و صنعتهاي خود شده است. بازديد از شركت خميرمايه و الكل رازي، كارخانه بازيابي گاز بيودي اكسيدكربن و تغليظ ويناس از ديگر برنامههاي رييس سازمان حفاظت محيطزيست در بازديد از صنعت نيشكر بود. پس از اين بازديدها، انصاري در همايش روز جهاني خاك شركت كرد.
حمايت از نيشكر، حمايت از اشتغال و توليد است
در حاشيه اين همايش، دكتر مواليزاده، استاندار خوزستان در پاسخ به برخي اظهارات به موضوع نيشكر پرداخت و گفت: «نيشكر به اشتغال، توليد ملي و ايجاد ارزشافزوده كمك ميكند؛ بنابراين بايد اين صنعت در چارچوب اصول زيستمحيطي مورد حمايت قرار گيرد.» وي خاطرنشان كرد: «در حال حاضر شكر ۳۵ ميليون نفر در شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي تامين ميشود و نياز است به اين مجموعه كمك كنيم، با اين حمايت در واقع به اشتغال جوانان كمك كردهايم.»