گزارش مشكلات نظام سلامت به مردم
وزير بهداشت براي پاسخ به سوالي درباره پارازيتها به مجلس ميرود
اعتماد| وزير بهداشت بايد براي پاسخ به سوال نماينده اراك درباره بي توجهي به سلامت شهروندان بر اثر تاثيرات پارازيت به مجلس برود. وصول سوال محمد حسن آصفري، روز گذشته از سوي هيات رييسه مجلس اعلام شد اما هنوز زمان مشخصي براي حضور وزير بهداشت در جمع نمايندگان تعيين نشده است. الزام حضور سيد حسن قاضيزاده هاشمي براي پاسخگويي به اين سوال در حالي است كه طي دولتهاي نهم و دهم كه استفاده از پارازيت عليه شبكههاي ماهوارهاي به اوج رسيد، مسوولان وقت وزارت بهداشت منكر هرگونه تاثير سوء پارازيتها بر سلامت شهروندان بودند و با وجود آنكه اخبار تاييد نشدهاي درباره افزايش سقط، سرطان، بلوغ زودرس، مشكلات چشمي و مرگهاي در سن پايين به عنوان تاثيرات ناشي از پارازيتها شنيده ميشد و حتي اعضاي شوراي شهر هم در همان زمانها درباره اين تاثيرات ابراز نگراني كردند، اما مسوولان وقت وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تاكيد داشتند كه نميتوانند با پارازيتها مقابله كنند زيرا ارسال پارازيتها در حيطه اختيارات آنها نيست و منابع متولي هم اجازه برخورد با ارسال پارازيتها را به مسوولان اين وزارتخانه نميدهند. در حالي كه طي ماههاي گذشته هم از سوي برخي جناحهاي مخالف وزير بهداشت اعلام ميشد كه هيچ تحقيق علمي در دنيا نتوانسته تاثير منفي پارازيتها بر سلامت انسانها را تاييد كند، با وجود اين، سيد حسن قاضيزاده هاشمي اكنون در حال آماده كردن اسناد و مداركي است كه در جمع نمايندگان بايد آنها را تورق كند. هرچند كه جوابهاي وزير هم از پس ادله آن منابع اصلي ارسال كننده پارازيت برنخواهد آمد.
روزهاي حاشيهزده سلامت
وزير بهداشت كه طي روزهاي گذشته به برنامه «نگاه يك» سيما رفته و از چند خبرگزاري بازديد كرده خبر ميدهد كه بسته چهارم طرح تحول نظام سلامت از مهرماه اجرايي ميشود. حصول وعده دولت براي كاهش هزينههاي درمان از جيب مردم و كاهش هزينههاي كمرشكن درمان از بالاي دو درصد به 3/1 درصد كه از جمله تاكيدات برنامههاي چهارم و پنجم توسعه بود اما در دولتهاي نهم و دهم اجرا نشد، امروز مهمترين اتفاقي است كه وزير بهداشت به آن مفتخر است هرچند به دليل كاهش پرداختيهاي مصوب به وزارت بهداشت، افزوده شدن بيش از 10 ميليون نفر به جمع بيمهشدگان و مشمولان بهرهمندي از خدمات ارزان سلامت و انباشت بدهيهاي معوق بيمهها به وزارت بهداشت، نسبت به تداوم موفقيت طرح تحول سلامت اطمينان چنداني درجمع كارشناسان سلامت وجود ندارد و قاضيزاده هاشمي هم اين بازتاب را ديده كه ميگويد: «بخشي از طرح تحول سلامت كه حلقههاي ديگري دارد، به دليل مشكلات اعتباري، امسال اجرايي نميشود، اما اميدواريم در سال آينده با گشايشهايي كه صورت ميگيرد، اين حلقهها نيز اجرا شود.»
با اين حال وزير بهداشت تلاش دارد كه اين اطمينان را بازيابي كند و ميگويد: «برخيها فضاسازي كردند تا طرح تحول نظام سلامت را ناكارآمد نشان دهند و در راستاي منفيبافي عليه پزشكان، اين طرح را كمرنگ نشان دادند كه خوشبختانه رضايتمندي بالاي 70 درصدي مردم نشان داد كه مردم از اين طرح راضي هستند. به مردم اطمينان ميدهم كه جاي هيچ نگراني نيست و تنها دغدغه ما دريافتي از بيمهها و خزانه است كه با تاخير اجرا ميشود. قطعا تا آخر اين دولت، طرح تحول اجرا ميشود.»
وزير بهداشت گزارش خود از كمبودهاي نظام سلامت را با مردم در ميان ميگذارد و ميگويد: «بر اساس قانون، بيمهها بايد حداكثر ظرف يك ماه پرداختيهاي خود را واريز كنند كه تخلف ميكنند و بيش از شش ماه است كه پول مراكز را پرداخت نميكنند. كمبود تخت بيمارستاني در سراسر كشور مشهود است و به دليل اقتصادي نبودن صنعت بيمارستانسازي در كشور، نه بخش خصوصي حاضر به سرمايهگذاري در اين زمينه بوده و نه دولت كاري كرده است. بيش از 40 شهر در اطراف تهران وجود دارد كه هيچ فكر اساسي براي تامين نيازهاي درماني آنان نشده و نه ميتوانيم اعتباراتمان را از بودجه عمومي دريافت كنيم و نه وجه خدماتي را كه فروختيم از بيمهها بگيريم. مردم هم كه قرار شده متوسط 5/4 درصد هزينههاي درمانشان را بپردازند. از طرفي هم ارايهدهندگان خدمات شامل پرستار، پزشك، ماما، راديوتراپ، راديولوژيست و آزمايشگاه و... پولشان را ميخواهند. من چطور ميتوانم اين مجموعه را اداره كنم در حالي كه بيش از شش ماه است بيمهها پولهايشان را ندادهاند. در عين حال دريافتي ما هم از خزانه با آنچه كه تعهد شده، خيلي تفاوت دارد. وزارتخانهام هنوز هم بيمار است؛ بيمارياش مزمن است و درمانش راحت و كوتاهمدت نيست. بايد يك جراحي اساسي اتفاق بيفتد.»