• 1405 جمعه 3 مهر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6317 -
  • 1405 شنبه 19 ارديبهشت

در گفت‌وگو با معاون زراعت وزارت جهادكشاورزي مطرح شد

نگراني براي نان نداريم

ندا جعفري

طبق پيش‌بيني غلامرضا نوري قزلجه، وزير جهادكشاورزي، توليد گندم به ۱۳ تا ۱۴ ميليون تن خواهد رسيد كه از اين ميزان، حدود ۹ تا ۱۰ ميليون تن براي مصرف سالانه نانوايي‌هاست. البته تاكنون براساس گزارش‌هاي وزارت جهادكشاورزي، ميزان برداشت گندم از مرز 650 هزار تن گذشته بود.  «اعتماد» براي بررسي آخرين وضعيت برداشت گندم با مجيد آنجفي، معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي گفت‌وگو كرده است.  آنجفي در مورد برنامه و وضعيت توليد گندم در سال جاري و سطح زيركشت و پيش‌بيني توليد به «اعتماد» مي‌گويد:  امسال برنامه‌ريزي‌هاي دقيقي براي توليد گندم در كشور انجام شده است و الگوي كشت به صورت منسجمي تدوين شد. طبق آخرين آمار، تاكنون حدود ۲ ميليون و ۲۵۰ هزار هكتار از اراضي آبي و ۴ ميليون و ۶۰۰ هزار هكتار از اراضي ديم به زير كشت رفته است و برداشت مزارع از استان‌هاي جنوبي آغاز شده و به تدريج در ساير استان‌ها ادامه پيدا كرده است. او ادامه مي‌دهد: تاكنون حدود ۷۰۰ هزار تن گندم به مراكز خريد تحويل داده شد و وضعيت رويشي مزارع بسيار مطلوب است. تدارك بذر، كود و سموم به خوبي انجام شده و مي‌توان پيش‌بيني كرد كه حدود ۱۰ ميليون تن گندم تحويل مراكز خريد شود و ميزان توليد گندم داخلي نيز حدود ۱۳.۵ تا ۱۴ ميليون تن باشد. براساس اين پيش‌بيني، كشور به مرز خودكفايي گندم نزديك شده و نگراني براي تامين گندم سال جاري وجود ندارد. آنجفي توضيح مي‌دهد: نياز گندم براي نانوايي‌ها حدود ۱۲ ميليون تن برآورد مي‌شود و با ميزان توليد پيش‌بيني شده، تقريبا همه نياز كشور تامين خواهد شد، تامين گندم براي نانوايي‌ها به شكلي انجام شده كه كمبودي احساس نشود.

معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي در مورد ميزان واردات گندم نيز ادامه مي‌دهد: كسري گندم در كشور رقمي است كه بين توليد داخل و مصرف وجود دارد كه توسط شركت غله و بازرگاني دولتي جبران مي‌شود. ميزان واردات به صورت دقيق براساس تفاوت بين توليد و نياز كشور تعيين مي‌شود و ما در معاونت زراعت تنها توليد داخل را مديريت مي‌كنيم و اين كسري را مي‌توان از كشورهاي مختلف و عمدتا همسايه شمالي وارد كشور كرد. كيفيت و قيمت گندم وارداتي نيز تحت نظارت وزارت جهاد و شركت دولتي تامين مي‌شود تا هماهنگي با بازار داخلي حفظ شود. او در پاسخ به اين پرسش كه وضعيت موجودي سموم كشاورزي را چگونه ارزيابي مي‌كنيد، مي‌گويد: در زمينه نهاده‌ها و كودهاي شيميايي، وضعيت بسيارمطلوب است. كود اوره به ميزان كافي در اختيار كشاورزان قرار گرفته و افزايش قيمت حدود ۲۰ درصدي طبق مصوبه سالانه دولت اتفاق مي‌ا‌فتد البته در ايام جنگ مشكلاتي براي برخي  پتروشيمي‌ها به وجود آمد و دولت تفاوت قيمت كود داخلي و قيمت صادراتي را به صورت يارانه پرداخت مي‌كند و هيچ كمبودي در تامين كود اوره وجود ندارد ضمن آنكه بيش از ۸ ميليون تن اوره در داخل كشور توليد مي‌شود كه از اين ميزان۳ ميليون تن مصرف داخل است. معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي ادامه مي‌دهد: كودهاي پتاسه و فسفاته، نيز از طريق واردات تامين مي‌شوند و تمامي تمهيدات لازم براي واردات آنها انجام شده است. در سال جاري، با وجود تغيير سياست‌هاي ارزي و حذف ارز ترجيحي، دولت با پرداخت يارانه ريالي تلاش مي‌كند افزايش قيمت كودها را تا حد امكان جبران كند تا فشار اقتصادي روي كشاورزان كاهش يابد. آنجفي در بخشي از اين گفت‌وگو به روند قيمت‌گذاري گندم اشاره مي‌كند و مي‌گويد: نرخ گندم در شوراي قيمت‌گذاري كالاهاي اساسي تصويب مي‌شود و اين شورا اختيار آن را دارد نرخ‌ها را براي كشاورزان مشخص كند. براي سال جاري نيز، نرخ اوليه گندم در آبان ماه سال گذشته مشخص شد و سپس با توجه به سياست‌هاي جديد ارزي دولت، نرخ نهايي با احتساب پاداش تحويل و حق بيمه ۴۹ هزار و ۵۰۰ تومان تعيين شد. حق بيمه گندم نيز توسط دولت تامين شد و اعتبار آن از سوي دولت و بودجه تامين خواهد شد و كشاورزان دغدغه مالي براي فروش محصول خود ندارند.  به گفته آنجفي، اين اقدامات باعث مي‌شود توليدكنندگان انگيزه لازم براي تحويل محصول به مراكز خريد داشته باشند و بازار ثبات نسبي خود را حفظ كند. معاون امور زراعت وزارت جهاد كشاورزي مي‌گويد: با توجه به شرايط سال‌هاي اخير و برخي مشكلات پتروشيمي‌ها، تامين كود اوره و ساير نهاده‌ها به خوبي انجام شده است. در زمينه كودهاي فسفاته و پتاسه، واردات به صورت متمركز از مبادي شمالي كشور انجام مي‌شود و هيچ مشكلي براي تامين اين نهاده‌ها پيش‌بيني نمي‌شود. آنجفي تاكيد مي‌كند: تداركات كافي براي كشت بهاره و مزارع گندم انجام شده و كشاورزان مي‌توانند با اطمينان كامل فعاليت كشاورزي خود را ادامه دهند. دولت امسال تلاش كرد تا با پرداخت يارانه و تامين نهاده‌ها، فشار اقتصادي بر روي كشاورزان را كاهش دهد. او ادامه مي‌دهد: افزايش قيمت كودها مطابق روال سنواتي است و دولت از طريق يارانه ريالي سعي مي‌كند تفاوت نرخ ارز ترجيحي را جبران كند. در سال گذشته حدود ۷ همت يارانه ريالي براي كودهاي پتاسه و فسفانه در نظر گرفته بوديم كه امسال به ۱۴ همت رسيده است تا افزايش ناشي از حذف ترجيحي را تا حدودي بتوانيم به نفع مصرف‌كنندگان كه كشاورزان هستند جبران كنيم.
به گفته آنجفي، هدف اصلي دولت اين است كه كشاورزان بتوانند با اطمينان كامل توليد كنند و بازار داخل با كمبود مواجه نشود. او ادامه مي‌دهد: برداشت مزارع به موقع انجام خواهد شد و تحويل گندم به مراكز خريد به شكلي منظم ادامه دارد. با اين روند، كشور تقريبا در مسير خودكفايي كامل در گندم قرار خواهد گرفت و نگراني براي تامين نان در سال جاري وجود ندارد. آنجفي تاكيد مي‌كند: با مديريت صحيح توليد و واردات، مي‌توان كيفيت و كميت گندم مورد نياز كشور را تضمين كرد و بازار را از نوسانات شديد محافظت كرد. او در خاتمه مي‌گويد: به‌طور كلي، وضعيت توليد گندم در كشور كاملا مطلوب است. برنامه‌هاي زراعت، تامين نهاده‌ها و مديريت واردات به گونه‌اي طراحي شده‌اند كه كشاورزان بدون دغدغه و با امنيت رواني كامل به فعاليت خود ادامه دهند. دولت نيز با اعمال سياست‌هاي حمايتي و يارانه‌اي، نقش خود را در ثبات بازار و تضمين امنيت غذايي كشور به خوبي ايفا مي‌كند. ضمن آنكه كشور در مسير خودكفايي گندم و تامين نياز نانوايي‌ها و صنايع مرتبط قرار دارد و تنها بخشي از كسري گندم توسط واردات دولتي تامين مي‌شود تا بازار داخلي 
با كمبود مواجه نشود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون