پوتين و مودي در هند با يكديگر ديدار كردند
دوستان قديمي در كنار هم
گروه جهان
با سفر ولاديمير پوتين، رييسجمهوري روسيه به هند، روند بازسازي روابط ميان مسكو و دهلينو كليد خورد. چرا كه سالهاي طولاني است كه سوءظنهاي مختلف در رابطه ميان دو طرف موجب شده كه روابط دو كشور به سردي گرايش پيدا كند و حالا اين سفر پوتين در شرايط خاصي كه ميان روابط روسيه با امريكا و اتحاديه اروپا قرار دارد، ميتواند تبديل به محركي شود تا بدبيني سالهاي اخير برطرف شود.
جلسه رسمي ميان پوتين، رييسجمهور روسيه و ناراندرا مودي، نخستوزير هند در جزيره گوا واقع در غرب هند برگزار شد و بحثهاي جدي در خصوص مسائل امنيتي منطقهاي و تهديدات تروريسم جهاني ميان دو طرف صورت گرفته است. اما گزارشها حاكي از آن است كه بخش اعظمي از مذاكرات طرفين معطوف به سوءتفاهمها و اختلافهاي ميان دو طرف بوده است كه از جمله مهمترين آنها روابط نزديك ميان هند و ايالات متحده بوده است كه ميتوان آن را اصليترين عامل دوري ارتباط ميان مسكو و دهلينو در طول ساليان گذشته دانست.
همچنين دو رهبر با دكمهاي از راه دور و از طريق ارتباط ويديويي، نيروگاه اتمي كه روسيه براي هند در جنوب شرقي هند تاسيس كرده است را افتتاح كردند. اين نيروگاه بخشي از دوازده نيروگاهي است كه روسيه به هند وعده داده تا آنها را بسازد و پوتين و مودي با فشار دادن دكمهاي هم شروع به كار نيروگاه هستهاي را رقم زدند و هم دكمه بهبود روابط ميان دو طرف را فشار دادند. اين دو رهبر همچنين بيست توافقنامه مربوط به توليد مشترك سختافزارهاي نظامي، اكتشافات فضايي، همكاريها در زمينه انرژي و همچنين به روزرساني شبكه راهآهن كهنه هند را به امضا رساندند.
گفتني است روابط ميان هند و روسيه در دوره جنگ سرد بسيار به يكديگر نزديك بود و جنگ سرد روزهاي بسيار شيريني در روابط ميان مسكو- دهلي به شمار ميرفت. اين در حالي بود كه پاكستان به عنوان رقيب و همسايه هند تحت حمايت ايالات متحده امريكا قرار داشت. در آن دوران هند براي اينكه بتواند از حمايت شوروي آن دوره و روسيه كنوني بهرهبرداري كند مجبور بود تا ميلياردها دلار تجهيزات نظامي را از اين كشور خريداري كند. به گونهاي كه وزارت دفاع هند در حال حاضر عنوان ميكند كه نزديك به هفتاد درصد از تجهيزات دفاعي اين كشور روسي است و كماكان از مسكو تهيه ميشود.
اما در دورهاي كه هند به عنوان يك قدرت اقتصادي به دوره رشد خود قدم گذاشت، خريدهاي عمده سختافزار نظامي را از ايالات متحده، اسراييل و فرانسه به شكل متنوع آغاز كرد. در حال حاضر هند يكي از بزرگترين واردكنندگان سلاح در جهان بهشمار ميآيد كه با توجه به رشد اقتصادي اين كشور قادر به مدرنيزه كردن ارتش خود است. هند نيز براي نوسازي ارتش نيازمند خريد هواپيماهاي جنگنده و زيردرياييهاي متنوع است و براي نوسازي صد ميليارد دلار را به اين منظور در بودجه خود اختصاص داده است.
روسيه بهشدت نگران اين موضوع بود كه گسترش تجهيزات نظامي غربي در هند ميتواند اين كشور را تبديل به تهديدي براي روسيه كند و مسكو را از منفعتهاي مالي قراردادهاي نظامي هند دور كند. اما حالا با امضاي قراردادهاي نظامي ميان روسيه و هند در راستاي ارتقاي نيروهاي دفاعي اين كشور نگرانيهاي مسكو از اين موضوع تا حدودي از بين رفته است.
در توافقنامههايي كه پوتين و مودي به امضا رساندهاند، ميتوان به تاسيس يك مركز در هند براي توليد 200 هليكوپتر كاموو اشاره كرد. همچنين هند قراردادي را براي خريد چهار ناوچه نيروي دريايي نيز با روسيه به امضا رسانده است. هند و روسيه همچنين توافقنامهاي را به ارزش چند ميليارد دلار براي ساخت سيستم دفاع ضد موشكي به امضا رساندند كه همزمان ميتواند سيصد هدف را به صورت همزمان رهگيري و منهدم كند و همچنين اين سامانه ميتواند يك پوشش امنيتي چند صد كيلومتري را بر فراز مناطق حساس هند ايجاد كند.
تحليلگران معتقدند دو رهبر از اين مناسبات براي غلبه بر اختلافاتي كه طي سالهاي گذشته به وجود آمده، استفاده كردهاند. روسيه همواره با احتياط به تعامل رو به رشد هند با ايالات متحده نگاه ميكند. به خصوص اينكه به تازگي دهلي نو و واشنگتن توافقنامه نظامي را به امضا رساندند كه موجب نگراني بيش از پيش مسكو شد چرا كه تنها شاهد نزديكي هرچه بيشتر متحد سابق خود به غرب بود و كار چنداني از دست آنها برنميآمد.
در طرف مقابل هند بهشدت نگران نزديكي روابط ميان روسيه با پاكستان است. روسيه و پاكستان به تازگي تمرينات مشترك نظامي را برگزار كردند، موضوعي كه پيشتر غيرقابل تصور به نظر ميرسيد. علاوه بر پاكستان، هند بهشدت نگران تعميق روابط ميان روسيه و چين بزرگترين رقيب اين كشور است. چرا كه مسكو تحتتاثير تحريمهاي غرب طي دو سال گذشته هرچه بيشتر روابط خود را با پكن نزديكتر كرده و هند با ترس شاهد اين روابط بود.
كارشناسان معتقدند هند قصد دارد با توافقنامههاي استراتژيك ميان دو طرف، عمق روابط دهلينو- مسكو را افزايش دهد. مودي در پايان مذاكرات با پوتين گفت: يك دوست قديمي بهتر از دو دوست جديد است. گفتني است مذاكرات دوجانبه مودي و پوتين در حاشيه نشست گروه بريكس كه شامل پنج كشور برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقاي جنوبي ميشود، برگزار شد.