• ۱۴۰۳ شنبه ۸ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 3164 -
  • ۱۳۹۳ يکشنبه ۵ بهمن

اداي احترام هيات‌هاي ديپلماتيك غربي و شرقي به ملك عبدالله

گردهمايي بين‌المللي در رياض

آسمان رياض پس از درگذشت و خاكسپاري ملك عبدالله بن عبدالعزيز، پادشاه فقيد عربستان، هواپيماباران شده است. هيات‌هاي ديپلماتيك يكي پس از ديگري وارد رياض مي‌شوند. از واشنگتن خبر مي‌رسد هواپيماي اختصاصي باراك اوباما رييس‌جمهوري امريكا كه عازم شبه جزيره هند بود، راه را به سوي شبه جزيره جنوبي خليج فارس كج خواهد كرد.
 اين در حالي است كه روز گذشته گردهمايي بزرگي از مقامات بلندپايه جهان در رياض برگزار شده بود. از حوالي قطب شمال هواپيماي هيات روسي به رياست ديميتري مدودف، نخست وزير روسيه و از شرقي‌ترين نقطه جهان هيات چيني به رهبري لي كچيانگ نخست‌وزير اين كشور خود را به رياض رسانده بودند.
پيش از آنها نيز محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران نيز با وجود سردي روابط تهران و رياض از داووس عازم عربستان شده بود و رهبران بسياري از كشورهاي عربي و اسلامي تا مقامات ارشد غربي از شاهزاده چارلي و ديويد كامرون نخست وزير بريتانيا تا وزراي خارجه بسياري از كشورهاي اروپايي در راه رياض بودند تا در مراسم ترحيم ملك عبدالله شركت داشته باشند. محمد اشرف غني احمد زي، رييس‌جمهوري اسلامي افغانستان در راس يك هيات عاليرتبه دولتي وارد رياض شده بود. همزمان هيات لبناني هم متشكل از نبيه‌بري رييس پارلمان لبنان و تمام سلام نخست وزير اين كشور مهمان كاخ سعودي بودند.
دفتر رياست‌جمهوري عراق نيز با صدور بيانيه‌اي تاييد كرده بود كه هيات عراقي به رياست فواد معصوم رييس‌جمهوري اين كشور كه زودتر خود را به عربستان رسانده بود با ملك سلمان، پادشاه جديد عربستان ديدار و گفت‌وگو داشته است.
 اسامه نجيفي معاون رييس‌جمهور، سليم جبوري رييس پارلمان، آرام شيخ محمد معاون رييس پارلمان، بهاء اعرجي معاون نخست‌وزير و محمد غبان وزير كشور، فواد معصوم را در سفر به رياض همراهي مي‌كردند. با وجود اين مراسم بزرگ بين‌المللي همچنان همزمان مراسم عزاداري براي پادشاه سابق و مراسم بيعت با پادشاه جديد اين كشور ادامه دارد و احتمالا با پياده شدن رييس‌جمهوري امريكا در خاك عربستان، مراسم ويژه ديگري نيز برگزار مي‌شود. به گزارش الجزيره، بر اساس بيانيه دفتر پادشاهي عربستان مراسم بيعت با سلمان بن عبدالعزيز، پادشاه جديد عربستان كه از پس از اقامه نماز عشاي روز جمعه در كاخ پادشاهي رياض آغاز شده و تا چند روز ادامه خواهد داشت. بيعت با پادشاه عربستان براساس ماده ششم قانون پادشاهي اين كشور صورت مي‌گيرد كه در آن تاكيد شده شهروندان بايد با شخص پادشاه براساس قرآن و سنت پيامبر (ص) بيعت بسته و تحت امر وي باشند.
يادآوري مي‌شود ملك عبدالله بن عبدالعزيز، پادشاه فقيد عربستان صبح جمعه در سن 90 سالگي درگذشت و پيكر وي با حضور جمعي از سران كشورهاي جهان از جمله
امير قطر، پادشاه بحرين، رجب طيب اردوغان رييس‌جمهوري تركيه، نوازشريف، نخست‌وزير پاكستان، عمر البشير رييس‌جمهوري سودان، ابراهيم محلب نخست‌وزير مصر و نمايندگان امارات و عمان دفن شد.

تاكيد سلمان بر ادامه راه عبدالله

اگر چه درگذشت ملك عبدالله، گمانه‌زني‌هايي در مورد احتمال تغيير در سياست‌هاي خرد و كلان عربستان و همينطور احتمال اختلافات داخلي را در اين كشور مطرح كرده است، اما ملك سلمان بن‌عبدالعزيز پادشاه جديد عربستان سعودي پس از قرارگرفتن بر تخت در نطقي عمومي گفته است كه ادامه‌دهنده سياست‌هاي ملك عبدالله پادشاه پيشين در زمينه بازار انرژي و سياست خارجي خواهد بود. عربستان با چالش‌هاي بسياري از جمله تهديد افراط‌گرايان رسمي و غير رسمي داخلي و منطقه‌اي روبه‌روست. از يك سو يك بخش سنتي در ميان روحانيون دولتي و غير دولتي در عربستان به‌شدت در مقابل هر نوع اصلاحاتي مقاومت مي‌كنند، از سوي ديگر افراط‌گرايان منطقه‌اي از جمله گروه داعش اعلام كرده‌اند كه فتح رياض از جمله اهداف آنهاست. اين در حالي است كه كاخ سعودي كه از قوانين ضد تروريست براي برخورد با منتقدانش استفاده مي‌كند بايد راهي براي انجام اصلاحات در كشور بيابد. چرا كه ادامه اين سياست‌ها حاميان غربي آل‌سعود را در شرايط دشواري قرار خواهد داد. احترام بسيار مقامات غربي به پادشاهان سعودي از جمله دلايل اعتراض افكار عمومي در غرب است. بسياري از محافل تحليلي اين كشور اگر چه سياست‌هاي دولت‌هاي غربي در قبال عربستان را به دليل ملاحظات منطقه‌اي توجيه مي‌كنند اما افكار عمومي به دليل شرايط حقوق بشر در عربستان با انزجار از اين سياست‌ها ياد مي‌كنند.

پسر سلمان، جوان‌ترين وزير دفاع جهان

انتقال قدرت از خاندان ملك عبدالله به ملك سلمان مورد توجه بسياري از رسانه‌هاي جهاني قرار گرفته است و بسياري از محمد بن سلمان بن عبد العزيز آل سعود كه بر اساس حكم پدرش اكنون رياست بزرگ‌ترين موسسه نظامي كشورهاي عربي حوزه خليج فارس را برعهده دارد، به عنوان جوان‌ترين وزير دفاع ياد كرده و پيرامون وي گزارش داده‌اند. نكته حايز اهميتي بود كه بلافاصله پس از مرگ عبدالله پادشاه عربستان، سلمان بن عبدالعزيز پادشاه جديد محمد بن سلمان پسرش را به سمت وزير دفاع و رياست دربار پادشاهي و مشاور ويژه خود منصوب كرد. محمد بن سلمان متولد ۱۹۸۰ ميلادي است و داراي مدرك حقوق از دانشگاه ملك سود در رياض و كارشناس ارشد در رشته روابط بين‌الملل از دانشگاه جورج تاون امريكا است. گفته مي‌شود فعاليت حكومتي محمد بن سلمان در سال ۲۰۰۷ و به عنوان مشاور سازمان كارشناسان دولت عربستان آغاز و پس از آن به عنوان مشاور ويژه سلمان بن عبدالعزيز امير وقت منطقه رياض منصوب شد. لازم به ذكر است در حالي كه پس از درگذشت ملك عبدالله، امير مقرن بن عبدالعزير يكي از برادران ناتني پادشاه پيشين به عنوان وليعهد جديد معرفي شد. پادشاه تازه عربستان سعودي در نخستين روز زمامداري با صدور شش فرمان، تغييراتي در ساختار قدرت ايجاد كرده است. اما بقيه وزيران عربستان سعودي از جمله وزراي خارجه، نفت و اقتصاد به حكم ملك سلمان در مقام‌هاي خود ابقا شده‌اند. در همين راستا بسياري از تحليلگران بر اين عقيده‌اند بعيد است كه سياست نفتي عربستان تغيير كند.

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون