امروز، 14 مهرماه، روز «تهران» است؛ روزي براي مرور تهراني كه در سال 1200 ه- ق از سوي آقامحمدخان قاجار «پايتخت» لقب گرفت تا نگين شهرهاي كشور شود. روزي كه تا همين چند سال قبل كسي چندان توجهي به آن نداشت و حتي بسياري از شهروندان اطلاعي از چند و چون آن نداشتند. اما بعد از تصويب روز تهران از سوي شوراي شهر، دوباره نام اين روز بر سر زبانها افتاد. ديروز به همين مناسبت و به رسم چند سال اخير، شهردار تهران و تعدادي از اعضاي شوراي شهر، سري به چهارگوشه تهران زدند تا هم ياد اين روز را گرامي داشته باشند و هم با وضعيت كنوني تعدادي از بافتهاي تاريخي و مذهبي و گردشگري البته فراموش شده، آشنا شوند. احمد مسجدجامعي و تيم تهرانگردي وي كه چند سالي است تقريبا هرهفته تور تهرانگردي به اتفاق خبرنگاران برگزار ميكند يكي از همين گروهها بود. با اين تفاوت كه در تور تهرانگردي ديروز وي، شهردار تهران و محمدجواد حقشناس، رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شورا هم حضور داشتند. توري كه نقطه آغاز آن حرم عبدالعظيم در شهر ري بود.
در اين مراسم تهرانگردان؛ ابتدا تور خود را با زيارت حرم عبدالعظيمحسني آغاز كردند و سپس بازديدي داشتند از روند اجراي طرح توسعه اين حرم. مقصد بعدي اين تيم تكيه 600ساله نفرآباد بود كه اتفاقا بهانهاي شد براي عزاداري سالار شهيدان.
سومين مقصد تهرانگردان، بازديدي بود از برج تاريخي طغرل كه يكي از ميراث چندصد ساله ري است.
برج طغرل در شرق آرامگاه ابنبابويه در خيابان ابنبابويه شهرري واقع شده است و از آثار بهجامانده از دوره سلجوقيان است. در برخي متون اين محل، برج خليفهيزيد ناميده شده است. ارتفاع برج حدود ۲۰ متر است (بدون احتساب گنبد مخروطي شكلي كه امروزه اثري از آن نمانده) به عقيده برخي از كارشناسان اين برج شبيه عقربههاي ساعت بوده و ميتوان از روي تابش آفتاب بر روي كنگرههاي آن زمان را تشخيص داد. چالش و اختلافات فراواني ميان كارشناسان و مورخان درباره شخصيت مدفون در اين بنا وجود دارد. عدهاي آن را آرامگاه طغرلبيك سلجوقي ميدانند و در مجملالتواريخ صفحه ۴۶۵ اينگونه آمده است كه «سلطان طغرلبيك در شهر ري وفات رسيد و تربتش آنجا برجاست». مورخ نامي تركيه، فارق سومر نيز محل دفن طغرل را همين مكان ميداند.
اما اين پايان بازديدهاي تيم تهرانگردي در «ري» نبود. در ادامه اين بازديد افشاني و اعضاي شوراي شهر مهمان خانه جاويدالاثر محمدرضا اميري شدند و پاي صحبت پدر اين جاويدالاثر نشستند و پدر محمدرضا اميري نيز با بيان خاطراتي از فرزند جاويدالاثرش گفت: مردم اين مناطق محروم هستند و لازم است كه نگاه ويژهاي به آنها شود.
در حقيقت «ري» با تاريخ 8 هزار ساله آن چنان جاذبهاي براي بازديدكنندگان داشت كه ترجيح دادند نيمي از زمان خود را در اين منطقه و به بازديد از مناطق ديدني آن سپري كنند. مسجدجامعي در اين ديداربا اشاره به پتانسيلهاي بالقوه «ري» براي گردشگري گفت: «يكي از جاذبههاي ميراثي ري، كارخانه سيمان است كه اين كارخانه توسط آلمانيها ساخته شده است و هنوز تجهيزات قديمي در اين كارخانه موجود است؛ به گونهاي كه تجهيزاتي كه متعلق به شركت زيمنس است را خود شركت آلماني ندارد و حاضر است براي انتقال اين تجهيزات قديمي به آلمان و جايگزيني تجهيزات جديد اقدام كند.»
اما تاريخچه كارخانه سيمان ري داستان پرفراز و نشيبي است. در دورهاي كه آقاي جهانگيري وزير صنايع بود كميتهاي با عنوان «فرهنگ و صنعت» تشكيل شد تا چنين مواردي را پيگيري كند كه يكي از پروندههاي آن همين كارخانه سيمان ري بود. پروندهاي كه گرچه تا امروز همچنان باز است و بلاتكليف. گرچه به اعتقاد بسياري از كارشناسان؛ كارخانه سيمان ميتواند به منشأ توسعه در جنوب تهران تبديل شود. بعد از «ري» گروه تهرانگردي شهري، راهي منطقه 12 به عنوان بافت سنتي و قديمي مركز پايتخت شد تا ابتدا سري به محل دروازه محمدي بزند؛ دروازهاي كه هنوز باقيمانده آن وجود دارد و ميتوان با تملك زمينهاي اطراف و بازسازي اصولي، دوباره آن را بازسازي كرد. ساختمان آگاهي شاپور مقصد بعدي تهران گردان ديروز بود كه انتخابش مصادف بود با برگزاري هفته نيروي انتظامي. ساختماني كه با وجود وعدههاي بسيار مسوولان هنوز اقدامي براي بازسازي آن انجام نشده است.
احمد مسجدجامعي با انتقاد از روند مرمت عمارت كلاهفرهنگي كه در داخل آگاهي شاپور قرار دارد، گفت: اين عمارت در دل آگاهي شاپور قرار دارد و خود مسوولان بازسازي آن را بر عهده گرفتند اما لازم است كه سازمان ميراث فرهنگي با كمك شهرداري تهران اين مهم را اصولي و بر اساس ضوابط ميراثي انجام دهند. افشاني، شهردار تهران نيز در همين خصوص با انتقاد از روند بازسازي گفت: متاسفانه با اينكه پايههاي سنگي عمارت قبلي موجود بوده است اما از تيرآهن استفاده كردند و از پايه ستونهاي قبلي استفاده نكردند.
وي در همين زمينه ازشهردار منطقه 11 خواست تا گزارشي از وضعيت آجرها و ستونهاي باقيمانده تهيه كند و اول از ستون و آجرهاي اصلي استفاده و بعد از آن از آجرهاي جديد استفاده شود. شهردار تهران با بيان اينكه ميتوان به ازاي مرمت اين عمارت، اينجا را تبديل به موزه نيروي انتظامي كرد، ادامه داد: بايد براي حفظ وضعيت ميراثي تهران اقدامات موثري انجام دهيم. بعد از اين سخنان پيشنهادي از سوي مديران شهري مطرح شد كه در آن اعلام شده بود كه شهرداري تهران و ميراث فرهنگي براي احياي اين عمارت آماده هستند به شرط اينكه نيروي انتظامي با ايجاد دسترسيهايي، اجازه دهند كه مردم از اين عمارت؛ كه ميتواند تبديل به موزه نيروي انتظامي شود بازديد كنند. ميدان مشق، باغ ملي و موزه مقدم در منطقه 11 از ديگر نقاطي بودند كه ديروز اعضاي تيم تهرانگردي از آنها بازديد كردند.
ديروز همچنين به مناسبت فرارسيدن روز تهران بالاخره مراسم تغيير نام بلوار شهرداري به قيصر امينپور با حضور تيم تهرانگردي ياد شده برگزار شد و رسما اين بلواربه نام شاعر شهير كشورمان نامگذاري شد. احمد مسجدجامعي در اين مراسم گفت: نامگذاري ميداني به نام قيصر امينپور يك پروسه سخت و زمانبر بود و به همين دليل هنگامي كه شنيدم ميدان قيصر امينپور حذف شده است، ترسيدم كه مبادا آثار فرهنگي شهر دچار دستخوش شده است اما حالا از شهردار تهران تشكر ميكنم كه با حساسيت ويژه اين تغيير نام را در راستاي حفظ و پاسداشت جايگاه قيصر امينپور انجام دادهاند.
اما باز هم تهرانگردان به سفر يكروزه خود در پايتخت ادامه دادند و بازديدي از دانشگاه تربيتمدرس و ورزشگاه شيرودي داشتند. در اين بازديد حاضران در تور تهرانگردي، ضمن بازديداز روند تعمير و مرمت دانشگاه تربيت مدرس؛ با حضور در ورزشگاه شيرودي از كتيبه 167 ساله نقش رستم كه در داخل يك باشگاه ورزشي قرار دارد بازديد كردند.
در جريان اين بازديد مسجدجامعي با اشاره به اهميت كتيبه نقشرستم در اين ورزشگاه گفت: اين كتيبه نقشرستم قدمت 167 ساله دارد اما حالا با توجه به تغييرات انجام شده در داخل باشگاه بدنسازي مردانه شهيد شيرودي قرار گرفته است. هر چند كه حالا وضعيت بهتري دارد. چرا كه قبلا بر روي اين نقش، ميخ كوبيده بودند و لباسهايشان را آويزان ميكردند اما حالا وضعيت بهتري دارد اما بايد فكري به حال اين كتيبه كرد.