بعد از بازي دوستانه ايران – بوليوي در ورزشگاه آزادي كه تعدادي از زنان «خاص» را براي تماشاي بازي به ورزشگاه راه دادند، بحث حضور زنان در ورزشگاهها جديتر شد. انگار برخي از مسوولان تازه به خودشان آمدند كه حضور زنان در ورزشگاهها ميتواند بالاخره بعد از سالها تلاش جامه عمل به تن كند و زنان هم مانند مردان بتوانند به حق حضور در ورزشگاه برسند. از همان روز بعد از برگزاري مسابقه مخالفتها شروع شد و رنگ ديگري به خود گرفت. مخالفت با مساله ورود زنان به ورزشگاه از مسالهاي امنيتي و نابرابري حقوقي به مسالهاي شرعي تبديل شد و حجتالاسلاموالمسلمين منتظري، دادستان كل كشور ديدن بدن نيمهبرهنه فوتباليستها را براي زنان امري گناه دانست؛ اظهارنظري كه واكنشها و مخالفان زيادي به همراه داشت. مسوولان مختلف كشور از نماينده مجلس گرفته تا مدرسان حوزه علميه قم به اين سخنان دادستان كل كشور واكنش نشان دادند و حضور زنان در ورزشگاه را گناه ندانستند.
حالا در جديدترين اظهارنظرها درباره حضور زنان در ورزشگاهها حجتالاسلام والمسلمين صادقي، معاون فرهنگي قوه قضاييه با گلايه از برخي كساني كه ميخواهند از حقوق زنان دفاع كنند ولي راه مناسبي انتخاب نميكنند، گفت: «برخي افراد با حكم خدا مقابله ميكنند يا با شيوههاي نامناسب وارد اين ميدان ميشوند؛ در حالي كه ميتوان راه منطقي و شرعي درپيش گرفت.»
او با بيان دو عارضه شرعي و اخلاقي گفت: «ديدن بدن برهنه جنس مخالف براي نامحرم جايز نيست، اين حكم شرعي است، اما ممكن است با وجود فاصله زياد جايگاه تماشاچيان در برخي موارد، صدق نظر به بدن نامحرم نباشد. اين يك بحث فني و مصداقي است و ميتوان براي تشريح موضوع با فقها و مراجع محترم صحبت كرد.»
معاون فرهنگي قوه قضاييه به عارضه دوم در بحث حضور بانوان در ورزشگاهها اشاره كرد و ادامه داد: «حفظ حرمت بانوان ضروري است اما جو حاكم بر ورزشگاه ممكن است غيراخلاقي باشد و حضور يك بانوي مسلمان در چنين فضايي كه امكان هتك حرمت وجود دارد، جايز نيست.»
صادقي، راهكار حضور بانوان در ورزشگاهها را مديريت و ايجاد فضاي سالم عنوان كرد و گفت: «راهحل حضور آزادانه بانوان براي تماشاي مسابقات ورزشي، جنگيدن با حكم خدا نيست، بلكه از مديران دستگاهها بايد خواست با مديريت صحيح، زمينه اين حضور را فراهم كنند كه منع شرعي و اخلاقي وجود نداشته باشد؛ البته تيمهاي ورزشي، طرفداران آنها و عموم مردم هم در زمينهسازي حضور محترمانه بانوان نقش دارند.»
او به كسب افتخارات ورزشي بانوان اشاره و بيان كرد: «طبق قوانين ورزشي، بدن در برخي رشتهها برهنگي داشت كه فعاليت بانوان در اين رشتهها محدود بود اما با تلاش و پيگيري مسوولان، لباسهاي محجوبي طراحي شد و رسميت يافت. در حال حاضر بانوان در رشتههاي مختلف ورزشي شركت ميكنند و مدال ميگيرند كه بسيار پرافتخار است.»
صادقي گفت: «نبايد عالمانه زمينه گناه را فراهم كرد. مسوولان بايد زمينه استفاده مطلوب و بهرهمندي زنان از ورزشگاهها را بدون ايجاد گناه فراهم كرده و به جاي عمل به وظيفه خود، به موازين ديني و مراجع ديني حمله نكنند.»
او گفت: «برخي براي حضور بانوان در ورزشگاهها استدلال سخيفي ميآورند كه نه تنها سودي ندارد، بلكه به زيان حضور بانوان تمام ميشود از جمله ميگويند چون در جاهاي ديگر گناهان بزرگتري جريان دارد، پس در اينجا مانعي ندارد يا اينكه ميگويند چون صدا و سيما اين مسابقات را پخش ميكند، پس ديدن در ورزشگاه نيز اشكال ندارد. اين افراد توجه ندارند كه نه وجود گناه در جاي ديگر مجوز گناه در اينجاست و نه صدا و سيما حكم حضور در ورزشگاه را دارد.»
معاون فرهنگي قوه قضاييه تصريح كرد: «رويكرد سياسي به حضور زنان در ورزشگاه به زيان فضاي عمومي جامعه است. بانوان بخش مهمي از جامعه هستند و نياز به تفريح و سرگرمي دارند؛ لذا شركت در فعاليتها و محافل ورزشي بايد مورد توجه مسوولان قرار گيرد و راه حضور مشروع آنان را در ورزشگاهها بيابند و در اين زمينه بنبست وجود ندارد.»
معاون فرهنگي قوه قضاييه در حالي از تامين زيرساختهاي مشروع براي حضور زنان در ورزشگاهها صحبت ميكند كه هيچگاه اجازه تامين اين زيرساختها به مسوولان مربوطه داده نشده است. نيروي انتظامي مسوول حفظ امنيت افراد در ورزشگاهها است و همانطور كه همين حالا هم براي حفظ امنيت تماشاچيان مرد، ماموران نيروي انتظامي در ورزشگاه حاضر ميشوند، حضور آنها ميتواند امنيت زنان را هم تامين كند. مسوولان وزارت ورزش هم در صورت صدور اجازه ميتوانند شرايط ورزشگاهها را به گونهاي تنظيم كنند كه براي حضور زنان در ورزشگاهها هيچ مشكلي به وجود نيايد. اما متاسفانه هيچگاه ارادهاي جدي براي حضور زنان در ورزشگاهها ديده نشده است.
دليلي ندارد زنان نتوانند به ورزشگاه بروند
در ادامه واكنشها به حضور زنان در ورزشگاهها ناهيد تاجالدين، عضو هيات رييسه كميسيون اجتماعي مجلس در خصوص اين موضوع كه آيا حضور زنان در ورزشگاهها از منظر اجتماعي دچار چالش است، گفت: «در ورزشگاهها با پديدهاي به نام گمنامي مواجه هستيم، اين پديده بستر آسيبهاي اجتماعي است يعني افرادي را در ورزشگاه داريم كه هنجارشكنيشان در هزاران هنجارشكني ديگر به واسطه گمنام بودن گم ميشود براي همين گاه شاهد تخريب و رفتارهاي ضد اجتماعي در ورزشگاهها هستيم كه اين رفتارهاي ضد اجتماعي، امنيت اجتماعي را به خطر مياندازد براي همين من فكر ميكنم حضور خانوادهها در ورزشگاهها باعث خواهد شد فضاي ورزشگاه هويتمدارتر شده و امنيت اجتماعي بيشتر شود و به تبع آن هنجارشكني در ورزشگاه هم كمتر شود.»
نماينده مردم اصفهان در مجلس، اضافه كرد: «احساس نشاط اجتماعي و رضايتمندي خود نوعي پدافند غيرعامل است و در بزنگاهها ميتواند باعث دفاع از كشور شود، امنيت ملي را بايد مردممحور ديد و قضاوت كرد و بايد اين نكته را مدنظر داشت كه امنيت ملي مردم محور نيازمند توجه بيشتر به نشاط اجتماعي و شاخصهاي رضايتمندي است.»
اين عضو هيات رييسه كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي همچنين در ادامه گفت: «موضوع ورود زنان به ورزشگاهها مدتها است كه در فراكسيون زنان بهطور پيوسته پيگيري شده و بعضا نتايج خوبي هم در پي داشته است. بايد بگويم روند بررسي ورود زنان به ورزشگاهها از طريق وزارتخانههاي ورزش و جوانان، وزارت كشور و نيروي انتظامي و از سوي ديگر معاونت زنان رياستجمهوري در حال پيگيري است و گشايشهاي خوبي هم صورت گرفته، اما نيازمند تدوين پروتكلهايي براي تضمين امنيت اجتماعي در اين زمينه هستيم.»