• ۱۴۰۳ جمعه ۲ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4529 -
  • ۱۳۹۸ شنبه ۱۶ آذر

بريتانيا، فرانسه و آلمان عليه برنامه موشكي ايران به سازمان ملل نامه نوشتند

جدال موشكي تهران و تروييكا

گروه ديپلماسي| اتحاديه اروپا همچنان ميان ايران و ايالات متحده امريكا در حال تلو‌تلو خوردن است . اروپايي‌‌ها از يك سو مايل به حفظ توافق هسته‌اي با ايران هستند و از سوي ديگر با ساير موضع‌گيري‌هاي دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا در قبال فعاليت‌هاي منطقه‌اي و آزمايش‌هاي موشكي ايران همصدا هستند هرچند در شيوه برخورد با تهران براي رفع اين اختلاف‌ها با واشنگتن اختلاف نظر داشته‌باشند. در روزهايي كه نفس‌هاي برجام به دليل تعلل‌هاي اروپا به شماره افتاده و هر 60 روز يك بار بر تعداد گام‌هاي ايران در مسير كاهش تعهدات برجامي افزوده مي‌شود، اروپايي‌ها به جاي آنكه در مسيراجراي تعهدات هسته‌اي برآيند با دولت ترامپ در انتقاد از برنامه موشكي ايران تا آنجا همصدا مي‌شوند كه سه كشور اروپايي حاضر در توافق با ايران عليه برنامه موشكي ايران به «آنتونيو گوترش» دبير كل سازمان ملل متحد نامه مي‌نويسند. براساس ترجمه خبرگزاري فارس از خبر خبرگزاري «آسوشيتدپرس»، در اين نامه ادعا شد كه برخي از مدل‌هاي موشك‌هاي بالستيك ايران با قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل متحد كه توافق هسته‌اي با ايران را تاييد كرده، «ناهمخوان» است.تروييكاي اروپايي در نامه‌اي كه روز چهارشنبه به وقت نيويورك ميان اعضاي شوراي امنيت توزيع شد، به گوترش توصيه كرده‌اند كه در گزارش بعدي خود در مورد برنامه موشكي ايران، اين موشك‌ها را در تضاد با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ توصيف كند.البته اين نخستين‌بار نيست كه فرانسه، بريتانيا و آلمان همزمان چنين ادعايي را عليه ايران مطرح مي‌كنند اما در دفعات قبل نيز آنها نتوانستند به دليل عدم انطباق اين ادعاها با متن قطعنامه، شورا را به صدور قطعنامه يا بيانيه راضي كنند. ادعاي عدم همخواني موشك‌هاي ايران با قطعنامه در حالي مطرح مي‌شود كه در قطعنامه ۲۲۳۱ از ايران «خواسته» شده كه روي موشك‌هايي كه «براي داشتن توانمندي حمل كلاهك اتمي طراحي شده‌اند»، كار نكند.

در نامه كشورهاي اروپايي به يك فيلم ويديويي اشاره شده كه در روز ٢٢ آوريل سال جاري در رسانه‌هاي اجتماعي منتشر شد. اين فيلم آزمايش نوع جديدي از موشك ميان‌برد شهاب-٣ را نشان مي‌داد كه، به گفته اين سه كشور، داراي تجهيزات MARV بود. اين اصطلاح براي موشك‌هايي به كار مي‌رود كه كلاهك آنها قادر به هدف‌يابي مستقل زميني است. در اين نامه آمده است كه پوستر شهاب-٣ كه در اين فيلم آزمايش آن نشان داده شد از نوعي است كه از لحاظ فني مي‌تواند براي حمل و پرتاب كلاهك هسته‌اي به كار رود.در نامه مشترك سه كشور اروپايي علاوه بر آزمايش شهاب-٣ در آوريل سال جاري، سه مورد ديگر از برنامه‌هاي موشكي ايران نيز ذكر و مغاير قطعنامه ٢٢٣١ شوراي امنيت اعلام شده است.اين موارد عبارتند از: موشك بركان-٣ كه يك موشك ميان‌برد با سوخت مايع است و پرتاب آن در روز ٢ آگوست سال جاري توسط حوثي‌هاي در يمن اعلام شد. اين موشك نوع پيشرفته‌تر موشك قيام-١ است. ايران همواره هرگونه دخالت در حملات حوثي‌هاي يمن به عربستان را تكذيب كرده است.

طعنه ظريف به استيصال اروپا

اين اقدام اروپايي‌ها كه كمتر از 48 ساعت پيش از برگزاري چهاردهمين دور نشست كميسيون مشترك در وين ميان ايران و 1+4 صورت گرفت، بلافاصله با واكنش تند محمدجواد ظريف، وزير خارجه كشورمان روبه‌رو شد. ظريف اين نامه را اقدامي باطل و از روي استيصال براي لاپوشاني بي‌كفايتي اين كشورها در اجراي تعهدات برجامي‌شان دانست.وزير خارجه در صفحه توييتر خود نوشت: جديدترين نامه تروييكاي اروپايي به دبيركل سازمان ملل درمورد موشك‌هاي (ايران)، اقدامي باطل و از روي استيصال است تا بي‌كفايتي خودشان را در اجراي حداقلي‌ترين تعهدات‌شان ذيل برجام را لاپوشاني كنند.اگر تروييكاي اروپايي درپي اندكي اعتبار جهاني است، مي‌تواند با اعمال حق حاكميت به جاي تسليم شدن در برابر قلدري امريكا، شروع كند.

وزير امور خارجه چندساعت پس از اين توييت نخست، در توييت ديگري با اشاره به موارد نقض برجام از سوي امريكا نوشت: آزمايش موشك‌هاي بالستيك توسط ايران در قطعنامه ۲۲۳۱ منع نشده است.ظريف افزود: «برايان هوك يك يادآوري به موقع براي سه كشور اروپايي شريك ما در برجام دارد و آشكارا اذعان كرده كه در قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت ملل متحد، آزمايش موشكي منع نشده است: يكي از نقايص توافق هسته‌اي ايران، اين است كه به منع آزمايش موشك‌هاي بالستيك ايران پايان داد.»

همصدايي اروپا با امريكا

همصدايي سه كشور اروپايي با امريكا در مسائل غيرهسته‌اي از جمله آزمايش موشك‌هاي بالستيك ايران در حالي صورت مي‌گيرد كه دولت ترامپ از يك سال و نيم پيش تاكنون لحظه‌اي از تلاش براي اجماع‌سازي عليه ايران دست برنداشته است. همزمان با اين نامه‌نگاري تروييكا به سازمان ملل، «رابرت او براين»، مشاور امنيت ملي امريكا در مصاحبه‌ با شبكه خبري فاكس‌نيوز ادعاهاي بي‌پايه و اساس پيشين درباره ايران را تكرار كرده و گفت ايران بايد برنامه موشكي و هسته‌اي خودش را متوقف كند. مشاور امنيت ملي امريكا در اين برنامه گفت: «ايران بايد برنامه موشك بالستيك خودش را متوقف كند، بايد برنامه هسته‌اي خودش را متوقف كند، گروگان گرفتن شهروندان غربي را كنار بگذارد. آنها اگر مي‌خواهند وارد اجتماع كشورهاي بين‌المللي شوند بايد چندين كار انجام دهند.»به گزارش «اعتماد»، هيچ‌كدام از ادعاهاي اين مقامات از اروپايي‌ها تا مشاور امنيت ملي امريكا با متن قطعنامه 2231 همخواني ندارد. در قطعنامه 2231 شوراي امنيت با لحني غير الزام‌آور از ايران خواسته شده موشك‌هايي را كه براي داشتن قابليت حمل كلاهك هسته‌اي طراحي شده‌اند، آزمايش نكند. ايران نيز مي‌گويد هيچ‌كدام از موشك‌هايش براي حمل كلاهك هسته‌اي طراحي نشده‌اند.البته متن قطعنامه 1929 كه با حصول برجام اجراي آن به حالت تعليق درآمد، در باره برنامه موشكي ايران متفاوت بود و در آن عنوان شده بود كه «شوراي امنيت سازمان ملل تصميم مي‌گيرد كه ايران نبايد» فعاليت‌هاي مرتبط با موشك‌هاي بالستيك داشته باشد.

وزير خارجه نيز در پاسخ توييتري به اين اقدام سه كشور اروپايي تصاويري از ابطال قطعنامه 1929 شوراي امنيت و تصويب برجام در اين شورا را منتشر كرد. روي تصوير قطعنامه باطل شده 1929 شوراي امنيت كه در توييت ظريف درج شد، نوشته شده است: «قطعنامه 1929 مرده است، فارغ از اينكه چقدر امريكا عاشق آن بود.» و روي تصوير قطعنامه 2231 (تصويب برجام در شوراي امنيت) نوشته شده است: «[اين قطعنامه] معتبر است، فارغ از انزجار و اعتراض امريكا». نامه سه كشور اروپايي در حالي صادر شده كه قرار است شوراي امنيت سازمان ملل در جلسه روز ١٩ دسامبر پيشرفت در اجراي قطعنامه ٢٢٣١ را بررسي كند. در جلسه سال گذشته، وزير خارجه امريكا از اعضاي شورا خواست كه برنامه ايران در زمينه موشك‌هاي قادر به حمل كلاهك هسته‌اي را تحريم كنند.

روسيه: هيچ قطعنامه‌‌اي ايران را از توسعه برنامه موشكي منع نمي‌كند

همزمان با اين اقدام تروييكاي اروپايي، نمايندگي روسيه در سازمان ملل متحد روز گذشته نامه‌اي را كه در تاريخ 26 نوامبر (5 آذر) به دبيركل سازمان ملل درباره برنامه موشكي ايران ارسال كرده، منتشر كرد.در اين نامه آمده است: «جمهوري اسلامي ايران عضو كامل سازمان ملل بوده و اين كشور عضو بسياري از ساز و كارهاي عدم اشاعه چندجانبه از جمله پيمان منع اشاعه تسليحات هسته‌اي است. هيچ‌كدام از اين ابزارها از جمله قطعنامه 2231 (2015) ايران را از توسعه برنامه‌هاي موشكي و فضايي منع نمي‌كند.»

نمايندگي روسيه در سازمان ملل در ادامه نامه خود تاكيد كرده است هيچ‌گونه مدركي كه شاهد بر اين باشد كه ايران در حال توسعه يا توليد سلاح هسته‌اي يا راه‌هاي انتقال آن يا استقرار هرگونه زيرساختي براي ذخيره تسليحات هسته‌اي باشد وجود ندارد و به همين دليل فدراسيون روسيه بر ارزيابي سابق خود تاكيد دارد كه ايران به حسن‌نيت خود به پاراگراف سوم ضميمه B قطعنامه 2231 در خودداري از فعاليت‌هاي مربوط به موشك‌هاي بالستيكي كه قادر به حمل تسليحات هسته‌اي باشند احترام گذاشته است.

مسكو تاكيد كرد: «تاكنون هيچ‌گونه اطلاعات مناسبي بر خلاف اين موضوع به شوراي امنيت ارايه نشده است.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون