مايك پمپئو، وزير خارجه ايالات متحده رفته رفته چهره عوض ميكند. او در حال تبديل شدن از يك مقام دولت ترامپ به يك پدر و همسر خوب براي شركت در انتخابات سناي امريكاست. هر چند طي چند وقت اخير هم دونالد ترامپ به عنوان رييسجمهور و شخص مايك پمپئو خداحافظي او از دولت را تكذيب ميكنند، اما همه شواهد حاكي از آن است كه مايك پمپئو از وزارت خارجه رفتني است و دير يا زود بايد منتظر به پايان رسيدن حضور او در اين سمت باشيم.
مايك پمپئو روز شنبه يك پيام ساده در مورد تماشاي بازي فوتبال امريكايي به همراه خانواده گذاشت تا از صفحه توييتر رسمي و شخصي خود بهرهبرداري كند. حساب كاربري جداي حساب وزارت خارجه است تا فعاليتهاي شخصي خود را از وزارت خارجه جدا كند. اما عملا هيچ كس راجع به موضوع توييت پمپئو صحبت نكرد. در عوض اين اقدام مايك پمپئو گمانهزنيهاي جدي را در مورد خروج از دولت و رفتن به سمت انتخابات مجلس سنا در كانزاس تقويت كرد.
بيل كريستول يكي از نويسندههاي محافظهكار و منتقد ترامپ عنوان كرد كه اين اقدام مايك پمپئو سرگرمكننده بود، چراكه او در حساب كاربري اصلي خود را به عنوان هفتادمين وزير امور خارجه ايالات متحده معرفي كرده است. اين در حالي است كه در حساب كاربري كه به نظر ميرسد براي كارزار سناي خود آماده كرده نوشته در حال حاضر مشغول به خدمت به عنوان هفتادمين وزير خارجه ايالات متحده است كه نشان ميدهد او هدفمند اين جمله را اول عنوان خود بيان كرده است.
در همين حال يان برمر از اساتيد علوم سياسي در حساب كاربري خود نوشت: حساب جديد وزير امور خارجه ايالت كانزاس كه پس از دقايقي آن را حذف كرد. پمپئو در كاليفرنيا متولد شده و تحصيل كرده است. براي دوره كالج به نيويورك رفت و با ارتش امريكا در آلمان خدمت كرد و به عنوان وكيل در واشنگتن مشغول به كار شد. اما او در سال 1998 به ويچيتا در ايالت كانزاس نقل مكان كرد و از آنجا خود را بسيار وابسته به ايالت كانزاس ميداند و به آن افتخار ميكند.
او قبل از اينكه رييس سيا، و وزير خارجه در دولت دونالد ترامپ شود، عضو مجلس نمايندگان از كانزاس بود. پمپئو يك هوادار سرسخت رييسجمهور به شمار ميآيد كه توانست در طول 3سال گذشته جايگاه خود را ارتقا دهد.
با اين حال طي چند وقت اخير مايك پمپئو اگرچه به عنوان نماينده ايالات متحده در عرصه جهاني محسوب ميشود، اما به جاي اينكه در نشستهاي بينالمللي شركت كند، حضورهاي متوالي در كانزاس داشته و اين موضوع بسيار قابل توجه و حساسيت برانگيز بوده است.
ديويد كنزينگر از جمله حاميان و مشاوران حزب جمهوريخواه در ايالت كانزاس ماه گذشته به گاردين گفت: اگر پمپئو وارد كارزار انتخاباتي شود رقابت جدي نخواهد داشت، چراكه وابستگي او به رييسجمهور كمك ميكند تا بيرقيب باشد و نكته اينجاست كه از سال 1932 تا به امروز هيچ جمهوريخواهي در انتخابات سناي كانزاس نباخته است و او راحت ميتواند سناتور اين ايالت شود.
البته اين گمانهزني نيز وجود دارد كه پمپئو يك خيز بلندتر بردارد و ترجيح دهد براي نامزدي حزب جمهوريخواه پس از ترامپ در سال 2024 قدم بردارد.
البته به نظر ميرسد شخص ترامپ نيز چندان بيتمايل براي حضور پمپئو در سنا نباشد. او ماه گذشته در گفتوگو با فاكسنيوز عنوان كرده بود كه مايك در كانزاس به راحتي پيروز خواهد شد. در حال حاضر با توجه به شرايط دونالد ترامپ كنترل مجلس سنا براي جمهوريخواهان بسيار مهم و حياتي است، زيرا اين مهم است كه جمهوريخواهان كنترل كار را در دست داشته باشند تا بتوانند ترامپ را از استيضاح اجتنابناپذير نجات دهند. روز شنبه روزنامه وال استريت ژورنال نوشت: در نظرسنجيهاي داخلي فضا نشان ميدهد كه كريس كوباخ نامزد اصلي جمهوريخواهان براي تصدي سناتوري كانزاس است. مگر اينكه مايك پمپئو وارد شود و فضا را تغيير دهد.
كوباخ يكي از راستگرايان افراطي است كه نتوانست در رقابت با لورا كلي دموكرات پيروز انتخابات فرمانداري كانزاس شود. از همينرو جمهوريخواهان چندان نسبت به فعاليت او چشمانداز خوبي ندارند و احتمالا ميخواهند فردي جديد كه قابليت بهتري از او دارد وارد كارزار سنا شود. بسياري از استراتژيستهاي جمهوريخواه نيز علاقهمند هستند كه پمپئو وارد اين كارزار شود.
اما دو سوال اينجا مطرح است كه آيا پمپئو واقعا از دولت جدا ميشود و دوم اينكه دليل جدايي او و رفتن به سمت سنا چيست؟
واقعيت آن است كه مايك پمپئو حتي در سفر اخير ترامپ به لندن براي شركت در نشست سران ناتو در جمع تعدادي از حاميان حزب جمهوريخواه حاضر شد. او اكنون به فوروم دوحه نرفته و در خصوص پرونده كره شمالي كه اصليترين دستور كار او به شمار ميرفت هيچ گونه اظهارنظر جدي انجام نداده است و مشخص نيست كه آيا واقعا مايك پمپئو در دفتر كار خود حضور جدي دارد يا خير. مجموعه شواهد نشان ميدهد كه رفتن پمپئو از وزارت خارجه كاملا جدي است. اما در پاسخ به سوال بعدي بايد گفت كه مايك پمپئو پايگاه خود چه در وزارت خارجه و چه در كاخ سفيد را از دست داده است. كاخ سفيد و شخص ترامپ از عملكرد پمپئو در پرونده اوكراين ناراضي است، چراكه وزارت خارجه نتوانست پشت سر رييسجمهور قرار گيرد. در سوي ديگر كارمندان و ديپلماتهاي وزارت خارجه كه تصور ميكنند پس از دوره يكساله ركس تيلرسون كه عملا از چرخه تصميمگيري امريكا كنار گذاشته شده بودند باز به كاخ سفيد نزديك ميشوند اما در عمل چنين اتفاقي رخ نداد و پمپئو در پرونده اوكراين عملا پشت كارمندان وزارت خارجه را خالي كرد. از همينرو اين آينده مبهم و مشخص نبودن سرنوشت او و حتي دونالد ترامپ پس از سال 2020 او ميخواهد كماكان در عرصه سياسي امريكا حضور داشته باشد، چراكه مقصد نهايي خود را سنا نميبيند، بلكه چشمداشت اصلي او به رياستجمهوري است. از همينرو انتخابات سنا را محكي براي خود ميبيند تا بتواند براي آينده سياسي جديتر تصميمگيري كند. پمپئو فهميده كه وقت رفتن فرا رسيده قبل از اينكه او كنار گذاشته شود.