صبح ديروز و درحالي كه مردم ايران تازه در جريان حمله موشكي ايران به مواضع نظامي امريكا در عراق قرار ميگرفتند و از پاسخي كه كشورمان به حادثه تروريستي شهادت سردار سليماني داده بود، خوشحال بودند و شادي ميكردند، به يكباره خبري ابتدا در فضاي مجازي و بعد از مدتي، در خبرگزاريهاي رسمي منتشر شد كه حكايت از حادثه تلخ ديگري در داخل مرزهاي كشورمان داشت؛ خبري مبني بر سقوط يك فروند هواپيماي مسافربري اوكرايني. اين هواپيماي بويينگ 737 اوكراين چند دقيقه پس از بلند شدن از فرودگاه امامخميني تهران، به يكباره در ساعت6:18 صبح در آسمان آتش گرفت و حوالي شاهدشهر شهريار سقوط كرد؛ حادثهاي كه منجر به كشته شدن تمامي
۱۷۹ مسافر و خدمه پرواز آن شد. اين حادثه، آن هم بعد از پشت سر گذاشتن يك هفته غمانگيز ناشي از شهادت سردار بزرگ كشورمان، باعث شد تا دوباره موجي از غم و اندوه بر كشور سايه اندازد؛ سايهاي كه هنوز بسياري از ابعاد آن مشخص نشده است.
در اين حادثه حامد اسماعيليون نويسنده كشورمان داغدار از دست دادن اعضاي خانوادهاش شد.
عزاي عمومي
شامگاه ديشب سخنگوي دولت در توييتي ضمن تسليت به بازماندگان سقوط هواپيماي اوكرايني روز پنجشنبه را عزاي عمومي اعلام كرد.
اولين اخبار
حدود ساعت 7 صبح مدير عامل جمعيت
هلال احمر استان تهران در نخستين اظهارنظر رسمي در مورد اين حادثه از اعزام ۲۰ تيم امداد و نجات به منطقه خبر داد.فتحي با بيان اينكه هنوز از تعداد فوتيها يا مصدومان خبري در دست نيست، گفت: يك فروند بالگرد نيز به محل حادثه اعزام و تمامي تيمهاي عملياتي هلال احمر استان تهران در آمادهباش كامل هستند.يك ساعت بعد پيرحسين كوليوند، رييس سازمان اورژانس كشور نيز در مصاحبههايي، رسما خبر از فوت تمامي مسافران اين هواپيماي اوكرايني داد. به گفته او تا زمان ياد شده اجساد در يك محل جمعآوري شده و آماده انتقال بودهاند. او همچنين در گفتوگويي ديگر، درباره آخرين جزييات حادثه سقوط هواپيما گفت: ۳۲ نفر از مسافران غيرايراني بوده و ۱۴۷ نفر از مسافران ايراني بودهاند.
جعبه سياه
بعد از تحويل اجساد به پزشكي قانوني، افكار عمومي همچنان در انتظار شنيدن اخباري در مورد علت بروز اين حادثه بود. اما تنها خبري كه در اين زمينه منتشر شد به رضا جعفرزاده، سخنگوي سازمان هواپيمايي كشوري برميگشت كه 4 ساعت پس از وقوع حادثه خبر از پيدا شدن يكي از جعبههاي سياه بويينگ ۷۳۷ اوكرايني در محل سايت سانحه داده بود. با اين حال بازار شايعات همچنان داغ بود. گروهي دليل اصلي سقوط اين هواپيما را نقص فني عنوان ميكردند و گروهي از جمله سفارت اوكراين در تهران سقوط اين هواپيما را نتيجه يك حمله تروريستي عنوان ميكردند. اين شايعات تا بدانجا بالا گرفت كه
5 ساعت بعد از وقوع اين حادثه، ولوديمير زلنسكي، رييسجمهور اوكراين در اولين واكنش به اين حادثه تاكيد كرد كه از انتشار تئوريهاي بيپايه و بدون مدرك در زمينه سقوط اين هواپيما بايد دوري كرد. او كه بعد از اطلاع از حادثه ياد شده سفر خود به عمان را نيمهكاره رها كرد و به كييف برگشته بود با بيان اينكه ۱۱ شهروند اين كشور در اين سانحه مرگبار كشته شدهاند، اعلام كرد كه يك تيم متخصص را براي تحقيق درباره سقوط بويينگ ۷۳۷ به ايران اعزام خواهد كرد. قاسم بينياز، رييس مركز ارتباطات و اطلاعرساني وزارت راه و شهرسازي نيز با رد هرگونه شايعه درخصوص اصابت موشك به بويينگ ۷۳۷ شركت هواپيمايي اوكرايني، درخصوص دليل واقعي بروز اين حادثه گفت: در صورتي كه اين حادثه به دليل اصابت موشك بود، هواپيما در آسمان منفجر ميشد اما آتشسوزي در قسمت موتور اين هواپيما و تلاش ناموفق خلبان براي كنترل هواپيما منجر به سقوط و فوت تمام سرنشينان آن شده است.
13 دانشجو
اما شايد مهمترين بخش اين حادثه هويت كشتهشدگان آن بود. براساس آمار اعلام شده رسمي، 147 مسافر ايراني، 12 نفر افغان، 4 نفر از اتباع كشور سوئد، 2 نفر اهل اوكراين و 9 نفر نيز از خدمه هواپيما بودهاند. همچنين براساس آماري ديگر تركيب جمعيت مسافران شامل
70 نفر مرد، 81 نفر زن، 15 بچه و يك نوزاد بوده است. علاوه بر ليستهاي اعلام شده، هر چه بيشتر از زمان وقوع حادثه ميگذشت ابعاد جديدتري از آن مشخص ميشد. يكي از اخبار به حضور 11 دانشجوي دانشگاه شريف و
2 دانشجوي دانشگاه اميركبير برميگشت كه
2 تن از آنها كه در ليست دانشجويان دانشگاه شريف بودند جمعه 2 هفته قبل و به تازگي مراسم ازدواجشان را برپا كرده بودند. گرچه معلوم نيست اين تعداد دانشجو براي چه برنامهاي به اوكراين سفر ميكردند اما گذشته از اينها در ليست كشتهشدگان اين حادثه نام 2 فرزند يكي از مديران ارشد وزارت بهداشت نيز به چشم ميخورد.
چه كشوري مسوول تحقيق است؟
مطابق قوانين و مقررات بينالمللي، از آنجا كه محل سقوط اين هواپيماي اوكرايني حوالي تهران بوده است، ايران مسووليت انجام تحقيقات و بررسيهاي مربوط به علل و نحوه حادثه را برعهده دارد. با اين وجود از آنجا كه هواپيماي مذكور به ايرلاين اوكراين اينترنشنال تعلق داشته و ساخت شركت بويينگ امريكا بوده است، ايالاتمتحده و اوكراين نيز در تحقيقات مربوطه همكاري و مشاركت خواهند داشت. همچنين برخي ديگر از كارشناسان فعال در حوزه هوانوردي بر اين باورند كه فرانسه نيز در اين امر دخيل خواهد بود، چراكه موتور اين هواپيما در اين كشور ساخته شده است.در عين حال به گزارش ايسنا، انجمن ملي امنيت حملونقل در ايالاتمتحده امريكا تحتتاثير روابط و تحريمهاي واشنگتن عليه تهران در اين خصوص اظهارنظر خاصي نداشته ولي از بويينگ درخواست كرده كه نهايت همكاري را براي بررسي علل و نحوه حادثه با طرفين مربوطه داشته باشد.
موج تسليتها
بعد از سقوط هواپيماي اوكرايني موجي از پيامهاي مسوولان بلندپايه كشوري منتشر شد. از رييس قوه قضاييه تا وزير امور خارجه و وزير علوم تا رييس فراكسيون اميد. حالا همه منتظرند تا پس از ارايه گزارشهاي كارشناسي، دليل وقوع اين حادثه دردناك مشخص شود، ضمن اينكه تنها واكنش شركت بويينگ به اين حادثه در حد خبري كوتاه بوده كه در آن آمده است: در حال جمعآوري اطلاعات بيشتر از اين حادثه است.
پركشيدن يك فعال محيط زيستي
يكي از مسافراني كه ديروز صبح بر يكي از صندليهاي هواپيماي اوكرايني نشسته بود و از ميان ما پركشيد «غنيمت اژدري» فعال محيط زيست بود. او از قشقاييها بود و در موسسه سنستا فعاليت ميكرد. موسسه سنستا از قديميترين نهادهاي مردمي فعال در حوزه محيط زيست است. خانم اژدري به تازگي دانشجوي دكترا در كانادا شده بود. مژگان جمشيدي، خبرنگار محيط زيست درباره او در توييتر خود نوشت: «او براي تعطيلات ژانويه و براي برگزاري مراسم نامزدياش به ايران آمده بود و حالا...»
2 دانشآموخته دانشگاه اميركبير در ميان جانباختگان
2 نفر از دانشآموختگان دانشگاه صنعتي اميركبير در سانحه سقوط هواپيماي مسافربري اوكراين جان باختند.به گزارش ايلنا، نسيم رحمانيفر و اميرحسين سعيدينيا كه دانشآموخته دانشكده مهندسيپزشكي دانشگاه صنعتي اميركبير بودند، در سانحه سقوط هواپيماي اوكراين جان باختند. دانشگاه صنعتي اميركبير در اطلاعيه خود از خداوند متعال براي اين عزيزان از دست رفته علو درجات و براي بازماندگان، صبر جميل مسالت دارد.