هليا برزويي|حدود 90 درصد چهرههاي شاخص اصلاحطلب براي كانديداتوري مجلس ردصلاحيت شدند. اين را شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان در بيانيهاي كه در روزهاي اخير به اين منظور منتشر كرد، اعلام كرده است. حال با توجه به موج ردصلاحيتهاي گسترده توسط شوراي نگهبان، اصلاحطلبان براي انتخاب راهبرد و تاكتيك انتخاباتي خود در انتخابات پيش رو با مشكلاتي بيش از پيش مواجه هستند. هرچند اعضاي شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان در حال رايزنيهايي هستند تا مگر به لطف اين رايزنيها نتايح روند بررسي صلاحيتها تغيير كند بنابراين تا پاسخگويي شوراي نگهبان نسبت به اين اعتراضها بايد تا 22 بهمنماه، يعني موعد اعلام نتايج نهايي نتايج بررسي صلاحيت كانديداهاي انتخابات مجلس يازدهم صبر كرد تا نتايج نهايي مشخص شود. به همين دليل سراغ حسن رسولي رييس ستاد انتخابات شوراي عالي اصلاحطلبان رفتيم تا از او درباره راهبرد جريان اصلاحات در انتخابات پيشرو پرسوجو كنيم.
آقاي رسولي! در اين دوره از انتخابات هم اصلاحطلبان با ردصلاحيت گسترده، توسط شوراي نگهبان مواجه شدند. واكنش اصلاحطلبان نسبت به اين رد صلاحيتها چيست؟
موضع اصلاحطلبان همان بيانيهاي است كه شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان منتشر كرده است.
باتوجه به شرايط حاكم بر انتخابات و حوادث و رويدادهايي كه در هفتهها و ماههاي گذشته شاهد بوديم، استراتژي اصلاحطلبان در انتخابات پيش رو چه خواهد بود؟
راهبرد جريان اصلاحات تحريم نيست. راهبرد ما حضور در استانها و حوزههاي انتخابيهاي است كه نامزدهاي اصلاحطلب تاييدصلاحيت شده و واجد شرايط و معيارهاي شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان باشند و از اين طريق امكان انتخابگري براي پايگاههاي راي جريان اصلاحات فراهم باشد. طبعا در حوزههايي كه فاقد نامزد اصلاحطلب تاييد صلاحيتشده باشيم و اين كانديداها در مراحل بعدي هم توسط شوراي نگهبان تاييد نشده و در اين حوزهها تغييري در وضعيت بررسي صلاحيتها ايجاد نشود، عملا امكان ارايه ليست براي جريان اصلاحات وجود ندارد. اين راهبردي است كه از مدتها پيش در شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان مطرح شده است و قرار بر اين است كه همين راهبرد در انتخابات مجلس يازدهم اجرا شود.
همواره در آستانه انتخابات و درصورتي كه شاهد ردصلاحيت گسترده كانديداهاي اصلاحطلب هستيم، برخي بزرگان اين جريان و همچنين بعضي چهرههاي متنفذ به نمايندگي از جريان اصلاحات، اقدام به رايزني با شوراي نگهبان و نهادهاي موثر در روند بررسي صلاحيتها ميكنند. در دوره فعلي و شرايطي كه امروز اصلاحطلبان با آن مواجهند، چه برنامهاي داريد؟ آيا قرار است اين دست رايزنيها در دستور كارتان قرار گيرد؟
به عنوان رييس منتخب ستاد مركزي انتخاب اصلاحطلبان انتظار دارم كه مراجع عاليه نظام همچون سران سه قوه، شوراي عالي امنيت ملي، وزير كشور كه مجري انتخابات است و در راس همه اين نهادها و اشخاص، مقام معظم رهبري كه در نماز جمعه كمافيالسابق مشاركت حداكثري را عامل تحكيم، تقويت و مشروعيت نظام اعلام كردند، در فرصت باقيمانده، شوراي نگهبان به گونهاي تجديدنظر كند كه شاهد آرايش انتخاباتي متنوع و حضور همه نامزدها از گروههاي فكري داخل نظام را داشته باشيم. در اين صورت انتخابات رقابتي ميشود و بهرغم همه نارضايتيهاي موجود، ضريب مشاركت بالا ميرود. علاوه بر اين از نامزدهاي رد صلاحيت شده نيز خواهش كرديم كه در فرصت باقيمانده در راستاي استيفاي حقوق خود، نسبت به ردصلاحيتشان توسط شوراي نگهبان به اين شورا مطابق قانون اعلام شكايت كرده و اعتراض كنند. البته با حفظ هويت و منزلت جريان اصلاحات و با پرهيز از اينكه اين رفتارها دور از روش و منش اصلاحطلبي باشد و رنگ و لعاب چانهزني براي استقرار قدرت را داشته باشد. نامزدها ميتوانند در چارچوب مواد 52 و 53 قانون انتخابات يعني مصوبه ماده 78 مجمع تشخيص مصلحت نظام از حقوق فردي و سياسي خود دفاع كنند. آنها ميتوانند ضمن گفتوگو با اعضاي شوراي نگهبان تلاش كنند با ارايه اسناد و مدارك به مراجع نظارتي شوراي نگهبان، در فرصت باقيمانده در صف كانديداهاي اصلاحطلب قرار بگيرند. به اين دليل كه در شرايط فعلي، منافع ملي و بقاي ايران در گروي برگزاري انتخاباتي باشكوه و مشاركتي است. اين مساله به هيچ عنوان براي جريان اصلاحات قابلقبول نيست فردي كه سالها معاون وزير، استاندار و شهردار تهران بوده است، همچنين سالها در جنگ حضور داشته است، ردصلاحيت شود. انتظار داريم در اين فرصت باقيمانده، شاهد تغيير در روند رد صلاحيت نامزدهاي انتخاباتي به نفع منافع ملي و مشاركت عمومي باشيم.
اما آيا فكر ميكنيد اعتراض به اين شيوهاي كه فرموديد، موثر واقع خواهد شد و درنهايت تاثيري در روند ردصلاحيتها داشته باشد؟
ببينيد، به هر حال اين حق كانديداهاي انتخابات است و به هر تفسير بايد از اين حق استفاده شود. اينكه تاثير داشته باشد يا تاثير نداشته باشد، بحث جداگانهاي است. در ادوار گذشته ما شاهد برخوردهاي متفاوتي نسبت به پاسخگويي به اعتراضهايي بوديم كه از سوي كانديداهاي اصلاحطلب ردصلاحيتشده صورت گرفته است؛ چنانكه در برخي مواقع اين شكايتها موثر واقع شده و در نتايج نهايي تاثير مثبت داشته و در بعضي مواقع هم تاثير چنداني نداشته است. بنابراين نميتوان حكم كلي داد.
برخي نمايندگان عضو فراكسيون اميد و همچنين تعدادي از چهرههاي حزبي اصلاحطلب از نقش رييس فراكسيون اميد و شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان در راستاي چنين رايزنيهايي صحبت كردهاند؛ مشخصا نقش محمدرضا عارف در اين رايزنيها چه خواهد بود؟
همه اعضاي شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان و بهخصوص آقاي عارف، چنانكه شما هم اشاره كرديد هم به عنوان رييس شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان و هم به عنوان رييس فراكسيون اميد مجلس، با حفظ شأن و منزلت كانديداهاي اصلاحطلب در تعامل با مراجع مختلف نظارتي و جهت كمك به اصلاح وضع موجود، از تمام توان خود به صورت پنهان و پيدا استفاده ميكنند.
در دهمين دوره انتخابات مجلس، اصلاحطلبان با اين استدلال كه مبادا مجلس در اختيار تندروها قرار گيرد، «ليست اميد» را ارايه كردند و از مردم خواستند با حضور پاي صندوقهاي راي به اين ليست انتخاباتي ائتلافي راي بدهند اما در اين دوره بهرغم شرايط نسبتا پيچيدهتر كشور و خطرات بيشتري كه كشور را تهديد ميكند و اعتراضها و نارضايتيها نيز افزايش يافته، ظاهرا چنين ائتلافي در دستوركار و راهبرد اصلاحطلبان قرار نگرفته است؛ علت چيست؟به بيان ديگر، چرا در اين دوره كه امكان پيروزي تندروها بيشتر شده، قرار نيست ليستي ارايه شود؟
راهبردهاي سياسي جريان اصلاحات متاثر از شرايط اجتماعي و سياسي در هر مقطع انتخاباتي است. شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان كه از دبيران كل و اعضاي ارشد احزاب اصلاحطلب تشكيل شده است، براي انتخابات پيش رو، راهبرد ارايه ليست كاملا اصلاحطلب را تصويب كرده بود و ائتلاف با ساير جريانهاي غير اصلاحطلب باتوجه به وضعيت ردصلاحيتها و جهت ارتقاي كيفي سطح مجلس و فراكسيون اصلاحطلبان در دستور كار ستاد مركزي اصلاحطلبان قرار ندارد.
درحالي كه مشكل عمده اصلاحطلبان، ردصلاحيت گسترده نيروهاي منتسب به جناح است، اصولگرايان در طرف مقابل همچون ادوار گذشته بر سر دستيابي به اجماع كامل و ليست واحد به مشكل برخورد كردهاند. به نظرشما آيا اصولگرايان قادر خواهند بود براي ارايه ليست به اجماع برسند؟
جريان اصولگرا امروز برخلاف تبليغات خود، به لحاظ همگرايي و انسجام وضعيت مطلوبي ندارد. اميدوارم جريان اصلاحات هم همچون انتخابات گذشته با انسجام به پيروزي برسد اما درمورد اصولگرايان بايد بگويم كه در صورت تداوم اين وضعيت بعيد است كه بتوانند به اجماع برسند؛ به بيان ديگر با توجه به تفاوت آرا و اختلافات جدي كه اصولگرايان ميان خود دارند، بعيد ميدانم كه بتوانند به ليستي واحد و يكپارچه برسند.
و درنهايت اينكه با توجه به صفبندي موجود در آستانه انتخابات، پيشبينيتان از تركيب مجلس يازدهم چگونه خواهد بود؟
اوضاع سياستهاي داخلي ايران از نظر من قابل پيشبيني نيست. بنابراين پاسخ دادن به اين پرسش، دستكم در شرايط كنوني برايم دشوار است.