تاكيد امريكا بر حل بحران از طريق مذاكره
جنگ يمن در سراشيبي فاز زميني قرار گرفت
در حالي كه شواهد ميداني از وارد شدن جنگ يمن به مرحله زميني و احتمال گسترش و طولاني شدن آن خبر ميدهند، امريكا از تلاشهاي خود براي بازگرداندن طرفهاي منازعه به دور ميز مذاكره خبر ميدهد. اين در حالي است كه ورود نخستين واحدهاي نيروهاي زميني عربستان به يمن تاييد شده است. براساس گزارشها اين نيروها وارد بندر عدن شدهاند و هدف آنها از اين اقدام حمايت و پشتيباني از نظاميان حامي عبدربهمنصورهادي در مقابل حوثيها و نظاميان حامي صالح است. اين همان اقدامي است كه كارشناسان درباره آن هشدار داده و آن را عاملي براي به درازا كشيدن جنگ دانسته بودند. اما ظاهرا تصميم عربستان چيز ديگري است. بر اساس گمانهزنيها تصميم رياض براي وارد شدن به فاز زميني در جنگ يمن بعد از ديدار عبدالفتاح سيسي، رييسجمهوري مصر با «محمد بن نايف»
وليعهد عربستان و «محمد بن سلمان» وزير دفاع عربستان اتخاذ شده است. هنوز مشخص نيست آيا عربستان، امريكا را قبل از عملي ساختن تصميم خود، در جريان آن گذاشته است يا نه!
موضوع تامل برانگيز اين است كه جان كري، وزير امور خارجه امريكا چند ساعت قبل از ورود يگانهاي زميني عربستان به يمن، از تلاش كاخ سفيد براي دستيابي به يك راهحل سياسي از طريق مذاكره در يمن خبر داده بود. به گفته كري، واشنگتن در حال همكاري با سازمان مللمتحد و متحدان امريكا در منطقه به ويژه عربستان و امارات متحده عربي است تا در بحران يمن بر روندي متكي بر مذاكره از طريق سازمان مللمتحد دست يابد، راهي كه همه طرفهاي درگير را به قرارگرفتن در پشت ميز مذاكراه ترغيب كند.
وزير امور خارجه امريكا كه اين سخنان را در جريان سفرش به سريلانكا ميگفت، تاكيد كرده بسياري از كشورها نيز تمايل خود را براي محققشدن چنين راهحل سياسي ابراز كردهاند. وزارت خارجه امريكا به نقل از جان كري در همين رابطه گزارش داده است كه درباره جنگ در يمن، ايران نيز ابراز تمايل كرده است كه از مذاكرات يمني حمايت ميكند. كري ميگويد مذاكراتي براي يمن بايد اتفاق بيفتد، كه راهي براي مشاركت و حضور همه جريانهاي ذينفع در اين كشور ايجاد كند.
پيش از سخنان اخير وزير خارجه امريكا، ويتالي چوركين، سفير روسيه در سازمانملل متحد، انتقادهاي تندي را عليه كشورهاي عربي و غربي عضو شوراي امنيت داشت و گفته بود اين كشورها درباره امدادرساني به يمن فقط حرف ميزنند. روسيه در روزهاي گذشته با تهيه بيانيه كوتاهي براي رسيدگي به وضعيت يمن در نشست اضطراري شوراي امنيت، خواستار ايجاد آتشبسهاي مقطعي براي امدادرساني به آسيبديدگان شده بود اما اين بيانيه با راي مخالف برخي اعضاي شوراي امنيت مواجه شد. اما اكنون جنگ در يمن در حالي ابعاد گستردهتري مييابد كه سازمان ملل متحد نسبت به وقوع فاجعه انساني در يمن هشدار داده و خواستار استفاده از فرصت موجود براي نجات يمن شده است. بر اساس گزارش نهادهاي بشردوستانه بينالمللي مردم جنگ زده يمن از كمبود شديد غذا، سوخت و دارو رنج ميبرند. بر اساس اين گزارشها صدها خانواده به علت جنگ شديد در هفتههاي اخير در شهر بندري عدن در خانههاي خود حبس شدهاند و از كمبود مواد غذايي رنج ميبرند و تنها روزنه اميد اين خانوادهها داوطلباني هستند كه با بهخطرانداختن جان خود، مقدار كمي مواد غذايي به آنها ميرسانند.
جنبش انصارالله يمن نيز در نامهاي به «بان كي مون» دبيركل سازمان ملل خواستار دخالت فوري اين نهاد بينالمللي براي پايان دادن به حملات عربستان به اين كشور شده است. در نامهاي كه حوثيها به بان كي مون، دبيركل سازمان ملل متحد نوشتهاند، آمده است كه حملات هوايي عربستان سعودي تجاوز آشكار عليه كشور يمن و مردم آن است.
كاربرد بمب خوشهاي
سيانان گزارش ميدهد ديدهبان حقوق بشر از نقض معاهدات بينالمللي توسط ائتلاف عربي تحت رهبري عربستان در حملات به يمن خبر ميدهد. براساس گزارش اين نهاد عربستان در حملات هوايي به يمن از بمبهاي خوشهاي استفاده ميكند، در حالي كه استفاده از اين بمبها ممنوع است.
اين سازمان كه حامي حقوق بشر است، در بيانيهاي اعلام كرد كه عكسها، فايلهاي تصويري و ديگر شواهد ثابت ميكند كه ظرف هفتههاي اخير از بمبهاي خوشهاي در حملات ائتلاف به استان صعده در شمال يمن استفاده شده است. اين سازمان تاكيد دارد بررسي عكسهاي ماهوارهها نشان ميدهد كه از اين بمبها در فلاتي زراعتي در مسافت 600 متري دهها ساختمان در يمن استفاده شده است. ديدهبان حقوق بشر تاكيد كرده است اين سلاحها كه پس از فرود آمدن منفجر ميشوند و خطري بلندمدت را عليه زندگي غيرنظاميان به وجود ميآورند. براساس توافقي كه در سال 2008 توسط 116 كشور امضا شد، سلاحهاي ممنوعه اعلام شده است.