درخواست وزير بهداشت از خانوادههاي ايراني براي توجه به اهميت افزايش جمعيت
قول وزارت بهداشت براي پيگيري سختي كار ماماها
اعتماد| وزير بهداشت در مراسم روز جهاني ماما ضمن درخواست از خانوادههاي ايراني به اهميت افزايش جمعيت و فرزندآوري و لزوم اين توجه براي حفظ استقلال و امنيت كشور در اشاره به مشكلات ماماها گفت: «خيلي بد است كه مامايي تربيت شود، اما زايماني طبيعي انجام نداده يا پنج نوزاد نگرفته باشد. اين مشكلات را در مورد متخصصان زنان نيز داريم و از معاون درمان ميخواهم به معاون توسعه، بخشنامه كند كه هيچ بيمارستاني در صورتي كه اتاق زايمان ندارد ادامه كار ندهد. در عين حال، اكثر متخصصان زنان، خانمها هستند و به خاطر شرايط زندگي نميتوانند شب كار كنند، از طرفي، بيمارستانها اتاقهاي زايمان را به اتاق عمل سزارين تبديل ميكنند، بنابراين بايد اين دستورالعمل وجود داشته باشد كه هر بيمارستاني ميخواهد بخش زايمان داشته باشد، بايد فضايي را براي زايمان بيدرد، آبدرماني و غيره اختصاص دهد.»
در حالي كه طي روزهاي اخير انجمن مامايي از امتناع بيمهها براي عقد قرارداد با خدمات مامايي خبر داده بود، وزير بهداشت هم روز گذشته بر لزوم عقد قرارداد بيمه با ماماها تاكيد كرد و گفت: «متقاضي زيادي براي بهرهمندي از سختي كار وجود دارد، چنان كه حداقل 9 گروه پزشكي خواستار سختي كار هستند. درخواست ماماها در رابطه با سختي كار به هيات دولت آمده و آن را تاييد كرديم و حال دولت و مجلس بايد در مورد آن با توجه به بودجه تصميم بگيرند. از ماماهاي عزيز ميخواهم كه شرايط كنوني كشور را درك كنند، سال گذشته نفت بشكهاي 108 دلار فروخته ميشد و اكنون به كمتر از 50 دلار كاهش يافته است، بايد شرايط كشور را درك كنيم و به تدريج به انجام امور اينچنيني بپردازيم. اميدواريم ماماها بحثهاي بين خود و متخصصان زنان را جدي نكنند، اكنون در جامعه ما عدهاي به دنبال اين هستند كه پرستار و پزشك، ماما و متخصص زنان، معلمان و وكلا و پرستاران را در مقابل هم قرار دهند، بايد از اين مسائل عبور كنيم، زيرا در فضاي غبارآلود كسي به حق خود نميرسد. البته اين درخواست به معناي بيتوجهي ما به مشكلات ماماها نيست، انشاءالله سطوح عالي رشته مامايي داير شود و بتوانيم از ماماها به جاي پرستاران در بخشهاي زايمان استفاده كنيم.»
در حالي كه رايگان بودن زايمان طبيعي يكي از محورهاي طرح تحول سلامت در جهت كمك به كاهش هزينههاي درمان و ترويج فرهنگ زايمان طبيعي و كاهش آمار سزارين است سيد حسن قاضيزاده هاشمي روز گذشته همچنين با انتقاد از كاهش نيافتن آمار سزارين در تهران گفت: «آمار سزارين در برخي شهرها به ميزان 17 درصد كمتر از سالهاي قبل شده است اما در شهري مانند تهران هنوز مقاومت وجود دارد و انشاءالله در تهران نيز با ترويج فرهنگ زايمان طبيعي اميدواريم ميزان مطالبه مردم براي اين نوع زايمان افزايش يابد. در مجموع از زمان اجراي طرح جامع نظام سلامت و ترويج زايمان طبيعي مشكلات سزارين 10 درصد كاهش پيدا كرده و ميزان مرگ و مير مادر و نوزاد نيز كاهش يافته و اين مهم توسط ماماها انجام شده است.»
پس از وزير نوبت به معاون درمان وزارت بهداشت رسيد كه كمي صحبت كند. به گفته محمد حاجي آقاجاني يكي از دستاوردهاي حمايت از زايمان طبيعي در سال گذشته كاهش ميزان سزارين به ميزان 7/5 درصد مطلق بود و با رايگان كردن زايمان طبيعي، تا پايان سال گذشته 470 هزار زايمان طبيعي رايگان در بيمارستانهاي دولتي انجام شده است.