ديپلماسي هستهاي
فداي آشوبسازي نتانياهو نميشود
حشمتالله فلاحتپيشه
امروز پس از ترور شهيد محسن فخريزاده و در تحليل اين حمله تروريستي كه به شهادت دانشمند هستهاي ايراني منجر شد، بررسي ابعاد اين حادثه از جوانب مختلف محل تامل است و از جمله بايد اين واقعيت اساسي را مدنظر قرار دهيم كه فناوري هستهاي ايران، فناوري توليد بمب نبوده و نيست و فارغ از اينكه اقدام بيسابقه ترور شهيد فخريزاده، به هيچ عنوان موجه نيست، اين سالهاي اخير مشروعيت فعاليت هستهاي ايران بر همگان روشن است و اين مهم، حتي به تاييد بازرسان آژانس بينالمللي انژري اتمي نيز رسيده و واقعيتي اثبات شده است.
فناوري و صنعت هستهاي ايران پس از امضاي توافق 1+5، با بهرهگيري از فضاي ناشي از برجام، بيش از پيش در حوزههاي مختلف علمي و پژوهشي گسترش يافت و ايران هماكنون جزو ۱۰ كشور برتر دنياست كه در حوزه هستهاي وارد فاز بهرهوري شده و در بيش از ۷۰۰ رشته علمي، صنعتي و فناوري، در آستانه نزديك شدن به كشورهاي پيشرفته جهانيم و باتوجه به اينكه شهيد فخريزاده در اين راستا بسيار فعال بود، هدف از ترور او در شرايط كنوني كاملا روشن است؛ امروز نتانياهو مرگ خود را در ديپلماسي ايران و غرب ميبيند و گسترش ديپلماسي ايران و غرب عملا به معناي مرگ نتانياهو است.
او پيش از امضاي برجام نيز تلاش بسياري كرد تا مانع شود اما موفق نشد. همانطور كه پس از برجام، تلاش خود را به كار بست تا تحريمهاي فراحزبي ترامپ شكل بگيرد و حالا كه عزم دولت بايدن را براي بازگشت دوباره به برجام ديده، سعي دارد فضا را به آشوب بكشد و معتقدم ترور شهيد فخريزاده، تروري آشوبساز است.
جمهوري اسلامي ايران بنا بر منشور ملل متحد از حق پاسخگويي و امكان مقابله به مثل برخوردار است؛ ضمن اينكه وزارت امور خارجه بايد در دو حوزه پيگيري شكايت رسمي در محافل بينالمللي و همچنين ديپلماسي عمومي پيگير اين مساله باشد. شخصا معتقدم عقلانيت توان با تجربهاي گران در ايران وجود دارد كه مانع از آن شويم مسير ديپلماسي هستهايمان فداي آشوبسازي نتانياهو شود؛ چراكه اين فعاليتهاي نتانياهو، در سرزمينهاي اشغالي هم مخالفاني جدي دارد و بهخصوص جريانهاي چپ به شدت مخالف آشوبسازي نتانياهو هستند.
در نتيجه معتقدم اين آشوبسازي تنها در خدمت يك نفر، يعني شخص نتانياهو است تا بدين دستاويز خود را در قدرت حفظ كند. برجام، يك رژيم منع اشاعه است و به آرامش بيشتر در دنيا كمك ميكند و واقعيت آن است كه در حال حاضر جمهوري اسلامي ايران تنها طرف توافق 1+5 است كه برجام را حفظ كرده و درحالي كه ساير طرفين توافق هستهاي در عمل به تعهداتشان در قالب برجام كوتاهي كرده و هركدام بهنحوي از اجراي آنچه بايد سر باز زدهاند، اين ايران است كه در چارچوب برجام عمل كرده است. طبيعتا درباره بيتوجهي عملكرد ايالاتمتحده به برجام ترديدي نيست و دستكم پس از خروج ترامپ از برجام، تكليف امريكا مشخص شد. اما واقعيت آن است كه كشورهاي اروپايي نيز از انجام وظايفشان در قالب اينستكس، به عنوان كمترين اقدام ممكن سر باز زدند.
از ديگر سو كشورهاي چين و روسيه به عنوان دوطرف ديگر حاضر در مذاكرات هستهاي و برجام نيز صرفا در قالب اقتضائات روابط و مناسبات دوجانبه با ايران عمل كردند، نه در قالب برجام؛ بنابراين ايران، تنها كشوري بود كه براي تثبيت منع اشاعه، هزينه برجام را پرداخت و اكنون نيز معتقدم ديپلماسي هستهاي خود را فداي آشوبسازي رژيم صهيونيستي نميكند. جمهوري اسلامي البته امكانات لازم را براي اقدام و مقابله به مثل با رژيم صهيونيستي دراختيار دارد و از اين حق نظر به جاي خود استفاده خواهد كرد، با اين وجود اما معتقدم باتوجه به اينكه امريكاييها اعلام كردهاند در اين زمينه جدي هستند، ديپلماسي هستهاي ايران احيا خواهد شد، چراكه اگر ايالاتمتحده به برجام بازگردد، برجام مسيري است كه روزبهروز زمينه را براي تروريسمي كه رژيم صهيونيستي باني آن است، محدود و محدودتر خواهد كرد.
رييس كميسيون امنيت ملي مجلس دهم