شاهين ياسمي/ بازار طلا و سكه يكپارچه فروشنده شده است. به گزارش خبرنگار اعتماد، در پي كاهش قيمت طلا و سكه در بازار ايران و تنزل همزمان قيمت طلا در بازارهاي جهاني، بسياري از دارندگان طلا و سكه راهي بازار شدند تا براي جلوگيري از زيان بيشتر، نسبت به فروش داراييها اقدام كنند.
برخي صرافان و طلافروشان هر قطعه سكه را حتي تا 20 هزار تومان پايينتر از قيمت درج شده از سوي اتحاديهها ميخرند. بررسيها نشان ميدهد قيمت سكههاي طلا اين روزها از ارزش ذاتي آنها هم پايينتر آمده است و بازار شاهد اتفاق كمياب «حباب منفي» است.
فعالان بازار معتقدند مذاكرات هستهاي و نزديك شدن به توافق نهايي مهمترين عامل سقوط قيمت طلا و سكه است. اين در حالي است كه قيمت اونس جهاني طلا نيز به دليل بحران يونان از يك سو و كاهش تقاضاي بازار كشورهاي مسلمان در ماه مبارك رمضان از سوي ديگر هر روز سه،چهار دلار كاهش پيدا ميكند. آمارهاي منتشره امريكا در حوزه اشتغال و كسب و كار نيز در كاهش قيمت طلا بيتاثير نبوده است. براساس اين گزارش قيمت هر اونس طلا در آخرين معاملات به 1163 دلار رسيده است. دستاندركاران بازار معتقدند پيشبيني كاهش قيمت دلار در روزهاي آتي، به دليل تغييرات سياسي ناشي از توافق، در شكلگيري انتظار كاهش قيمت سكه و طلا بيتاثير نبوده است.
ريال تقويت شد
يورو، پوند، درهم و لير تركيه هم ديروز هم راستا با دلار ارزان شدند و به ترتيب به 3630 تومان، 5120 تومان، 885 تومان و 1245 تومان رسيدند. كاهش قيمت انواع ارز در بازار آزاد در حالي اتفاق افتاد كه قيمت دلار در سايت سنا هم كاهش پيدا كرد و به 3301 تومان رسيد. اما بر خلاف روند بازار آزاد و بازارهاي جهاني ارزش دلار رسمي بانك مركزي ديروز بالا رفت و به 2944 تومان رسيد. براين اساس اختلاف قيمت دلار آزاد و رسمي ديروز به 336 تومان رسيد كه كمترين فاصله در سالهاي اخير است.
توقف تقريبي معاملات طلا و سكه
از سوي ديگر رييس اتحاديه كشوري طلا و جواهر در گفتوگو با « اعتماد» علت كاهش قيمت طلا و سكه در روزهاي اخير را به چهار عامل پيوند ميزند؛ كاهش قيمت اونس جهاني، كاهش قيمت دلار در بازار آزاد و جو رواني ايجاد شده درباره توافق هستهاي و كاهش تقاضا در ماه مبارك رمضان. محمد كشتي آراي با اشاره به ايجاد حباب قيمتي منفي در بازار طلا و سكه در روزهاي اخير گفت: تقريبا معاملات طلا و سكه اين روزها متوقف است و علت اصلي آن هم اين است كه در بازار فروشنده نسبت به خريدار بيشتر است و فعالان دست اندركاران بازار به همين دليل با احتياط عمل ميكنند.
پيشبيني شوك قيمتي طلا و سكه در روزهاي آينده
رييس اتحاديه طلا و جواهر پيشبيني كرد كه با توجه به حباب منفي بهوجود آمده، بازار طلا و سكه در روزهاي آينده هم با شوك قيمتي مواجه شوند ولي اساسا قيمتها خيلي پايين نميآيند.
كشتـــيآرايبا اشاره به قيمت انواع سكه و طلا در روزگذشته گفت قيمتهاي كنوني در دو سال اخير بيسابقه است. او قيمت سكه تمام طرح قديم و جديد را 880 هزار تومان اعلام كرد و گفت: «در حالي كه قيمت دلار 3280 تومان و اونس جهاني طلا 1163 دلار است، هر گرم طلاي 18 عيار به 90 هزار تومان رسيده است. اين در حالي است كه قيمت واقعي سكه تمام بر اساس فرمول حدود 881 هزار تومان است ولي در حال حاضر طلا فروشان هر سكه تمام را 870 هزار تومان ميخرند. نيم سكه هم 447 هزار تومان است كه قيمت خريد آن 440 هزار تومان است. ربع سكه 250 هزار تومان است كه خريداران روي قيمت 245 هزار تومان معامله ميكنند.»
كشتي آراي خاطرنشان كرد كه روند نزولي كنوني خيلي ادامه پيدا نميكند، چرا كه از يك طرف هيجان مذاكرات بالاخره پايين ميآيد و جو هيجاني و رواني فعلي فروكش ميكند. از سوي ديگر با پايان اين ماه مبارك در ايران و ديگر كشورهاي اسلامي، كاهش تقاضاي طبيعي طلا در ماه رمضان متوقف ميشود و در آخر قيمت دلار هم نميتواند از يك حد مشخصي پايينتر بيايد و اونس جهاني طلا هم ممكن است در هفتههاي پيش رو افزايش پيدا كند و در اين صورت معادلات در بازار طلا تغيير ميكند و حباب شكل گرفته اصلاح ميشود.
اونس جهاني طلا در مدار ثبات
در حالي كه به نظر ميرسد قيمت انواع سكه و طلا در روزهاي آينده تحت تاثيراخبار مذاكرات هستهاي باشد، آخرين تحليل فاندامنتال بازار طلا نشان ميدهد كه قيمت جهاني طلا در روزهاي آينده تحت تاثير نتايج همه پرسي يونان، انتشار آمارهاي اقتصادي امريكا و اروپا و اظهارات رييس فدرال رزرو امريكا قرار خواهد داشت.
بر اين اساس به نظر ميرسد قيمت اونس جهاني طلا در روزهاي آينده به سمت ثبات برود و تغيير چنداني نكند. در واقع مشخص شدن نتايج همهپرسي يونان و اينكه مردم اين كشور با طرح رياضت اقتصادي نهادهاي مالي بينالمللي مخالفت كردهاند، تاثير زيادي بر افزايش نسبي قيمت طلا در مبادلات روز دوشنبه داشته ولي تقويت ارزش دلار مانع از ادامه اين روند صعودي شده است.
اين در حالي است كه گمانهزنيها درباره افزايش نرخ بهره فدرال رزرو براي نخستينبار از سال 2006 ميلادي موجب تقويت ارزش دلار شده و اين مساله فشار زيادي را بر قيمت طلا وارد ميكند. از سوي ديگر شاخص ارزش دلار در برابر ارزهاي معتبر بينالمللي به بالاترين سطح از 8 ژوئن رسيده است.
مقامهاي اروپايي قرار است امروز نشست فوقالعادهاي را براي بررسي اوضاع يونان و نتايج همه پرسي اين كشور برگزار كنند. همچنين بررسيهاي بنيادي نشان ميدهد كه افزايش تقاضاي فيزيكي چين و هند نيز به تنهايي نميتواند موجب افزايش فزاينده قيمت طلا در كوتاهمدت شود.