قيمت تن ماهي به 75 هزار تومان رسيد
قيمت كنسرو ماهي در نيمه نخست فروردين بين ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان بود؛ اما در هفتههاي جاري بازار اين محصول پروتئيني نوسان داشته بهطوري كه قيمت برخي برندها به ۶۴ تا 75 هزار تومان رسيده است.
ارديبهشت زمان تغيير قيمت بيشتر كالاها از جمله محصولات كشاورزي و مواد غذايي است. در هفته جاري نرخ جديد برخي كالاهاي اساسي تعيين تكليف و ابلاغ شد. مرغ، تخممرغ، قند و شكر، بازار برنج خارجي و چاي از جمله اقلامي هستند كه بهمن سال گذشته به تشكلهاي بخش خصوصي مرتبط واگذار شد.
به اعتقاد توليدكنندگان تن ماهي، حدود شش ماه پيش كه ستاد تنظيم بازار قيمت هر قوطي ۱۸۰ گرمي تن ماهي را ۳۹ هزار تومان تعيين كرد، ارزش واقعي اين محصول در محدوده ۵۲ هزار تومان بود؛ اما با توجه به جهش قيمت گوشت ماهي در بازار حالا عرضه تن ماهي با قيمت كمتر از ۱۲۰ هزار تومان معنايي جز تحمل زيان و ضرر سنگين ندارد.
برخي فعالان بازار از افزايش ۱۲۰ درصدي قيمت تن ماهي خبر ميدهند؛ با اين حال بررسي قيمت تن ماهي شيلتون كه از پرمصرفهاي اين بازار است نشان ميدهد، محصول مورد اشاره كه پيش از اين ۴۵ هزار و ۴۰۰ تومان قيمت داشت، اكنون در خردهفروشيها حدود ۷۵ هزار تومان قيمت دارد. رضا كنگري، رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي نيز با تاييد افزايش قيمت تن ماهي به تجارتنيوز گفت: قيمت مصرفكننده تن ماهي ۴۵ هزار و ۴۰۰ تومان بود، اما اكنون بين ۶۶ هزار تا ۷۵ هزار تومان قيمت دارد.البته هنوز برندهاي ديگري هستند كه قيمتهاي پيش از عيد را رعايت ميكنند و محصولات آنها بين ۴۵ هزار تا ۵۰ هزار تومان قيمت دارد، اما اين محصولات يا در دسترس نيستند يا كيفيت قابل قبول را ندارند.
علاوه بر اين، ويديوهايي در شبكههاي اجتماعي دست به دست ميشود كه نشان ميدهد برخي توليدكنندگان به كمفروشي روي آوردهاند. گرچه روي قوطيهاي كنسرو وزن ۱۸۰ گرم درج شده است، اما وزن نهايي محصول مورد مصرف به ۱۰۰ گرم هم نميرسد.
تمركز توليدكنندگان به عرضه تن ماهي طعمدار
ترفند توليدكنندگان براي كسب سود به گرانفروشي و كمفروشي محدود نميشود. برخي از آنها نيز براي فرار از قيمتگذاري دستوري تمركز خود را روي توزيع محصولات طعمدار گذاشتهاند تا با اين شگرد دستشان براي بالا بردن ارزش افزوده محصول توليدي باز باشد. با اين روش تعدادي از توليدكنندگان تن ماهي را ۱۲۰ درصد گرانتر از نرخ تعيين شده به دست مصرفكننده نهايي ميرسانند. البته با توجه به افزايش هزينهها شايد نتوان اتهامي به آنها وارد دانست.
به اعتقاد توليدكنندگان حدود شش ماه پيش كه ستاد تنظيم بازار قيمت هر قوطي ۱۸۰ گرمي تن ماهي را ۳۹ هزار تومان تعيين كرد، ارزش واقعي اين محصول در محدوده ۵۲ هزار تومان بود؛ اما با توجه به جهش قيمت گوشت ماهي در بازار حالا عرضه تن ماهي با قيمت كمتر از ۱۲۰ هزار تومان معنايي جز تحمل زيان و ضرر سنگين ندارد.
از اينرو، توليدكنندگان چارهاي جز توقف توليد يا عرضه محصولات طعمدار ندارند، چراكه بيش از ۷۰ درصد ارزش تن ماهي را قيمت ماهي تعيين ميكند.
مسعود بختياري، رييس سنديكاي صنايع كنسرو ايران، نيز با تاييد بروز كمبود و كاهش توليد تن ماهي، در گفتوگويي كه اخيرا با خبرآنلاين داشت، گفت: توليدكنندگان بر توليد كنسروهاي طعمدار مانند شويددار و فلفلي و ۱۲۰ و ۱۵۰ گرمي متمركز شدهاند.
وي اين را هم افزود كه فروشگاههاي زنجيرهاي به سنديكا اعلام كردهاند كه كمبود عرضه كاملا مشهود است.