يادداشتي به مناسبت اجراي كنسرت «منظومه سيمرغ»
صداي سكوت و يك جاي خالي
گندم فرد
اجراي «منظومه سيمرغ» با رهبر اركستري فرهاد فخرالديني اين رهبر اركستر را پس از ۱۰ سال به صحنه اجرا بازگردانده است. اپراي «منظومه سيمرغ» بيان هفت شهر عشق يا هفت وادي در عرفان است.
مراحلي كه سالك براي رسيدن به مقصودِ نهايي بايد از بيابانهاي مخوف و گردنههاي سخت و مهلك عبور كند و در حقيقت هفت مرحله عشق است كه عطار در كتاب منطقالطير براي بيان حقيقتِ شناخت پروردگار سروده است و اين شبها شاهد اجراي موسيقايي آن هستيم.
از اين موارد كه بگذريم نكتهاي قابل ذكر است اين اثر سال ۱۴۰۰ به سفارش دكتر حجتالله ايوبي كه در آن سالها دبيركل كميسيون ملي يونسكو بود، ساخته شد؛ اما تلاشهاي ايوبي براي اجراي روي صحنه با مديران ارشد وزارت علوم كه رياست عالي كميسيون ملي يونسكو را برعهده داشتند، ثمري نداشت و پروژه ناچار مسكوت ماند.
حتي ايوبي اپراي ديگري هم در دوران رياستش در اكو ساخت كه آن هم بدون توجه مانده است. اپراي «ديدار شمس و مولانا» كه سرپرستي آن را لوريس چكنواريان برعهده داشت و استاد محمدعلي موحد در انتخاب اشعار آن كمكهاي قابلتوجهي كرده بود.
تا جايي كه ايوبي در كتاب «به رنگ ايران» نوشته است: «يكي از آرزوهايم به روي صحنه رفتن اپراي ديدار شمس و مولانا است.» در واقع اثر «منظومه سيمرغ» كه در تالار وحدت اجرا ميشود در زمان دبيركلي حجتالله ايوبي در كميسيون ملي يونسكو به بهانه ثبتنام عطار نيشابوري در فهرست مشاهير يونسكو ساخته شد، اما روي صحنه اجرا نشد و اينك با كمك بخش خصوصي و رهبر اركستري آرش اميني روي صحنه ميرود.