• ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۵ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5932 -
  • ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۵ آذر

شاهي و عليشاپور در تالار وحدت

كنسرتي بر پايه موسيقي دستگاهي ايران با اجراي مشترك حسين عليشاپور، خواننده‌ موسيقي ايراني و مازيار شاهي، آهنگساز و نوازنده‌ تار روي صحنه مي‌رود. در اين كنسرت كه در آواز ابوعطا و دشتي اجرا مي‌شود قطعاتي از ساخته‌هاي مازيار شاهي بر اشعاري از مولانا، شهريار، هوشنگ ابتهاج، علي‌رضا گلبانگ و همچنين سروده‌هايي از خود او و حسين عليشاپور شنيده مي‌شود. اين در‌حالي است كه عليشاپور روي اشعاري از نصرت رحماني آوازخواني مي‌كند. گوهرناز مسائلي (تنبك)، علي‌رضا دريايي (كمانچه)، محمد يوسفي (ني)، فرزاد محمدنژاد (عود)، محمدمهدي كريمي (دف) و محسن فروغي (موراژ) نوازندگان اين اجرا هستند. عليشاپور سابقه‌ همكاري با هنرمنداني چون كيهان كلهر، مسعود شعاري، اردشير كامكار، محسن نفر، هادي منتظري، فريدون شهبازيان، بهزاد عبدي و... را در پرونده‌ كاري خود دارد. با صداي او بيش از ۳۰ آلبوم موسيقي منتشر شده ‌است. مازيار شاهي هم علاوه ‌بر انتشار چندين آلبوم، سابقه‌ همكاري با پرويز مشكاتيان و عضويت در گروه عارف را در كارنامه هنري خود دارد. براساس گزارش روابط عمومي بنياد رودكي، «طرزِ تازه» عنوان طرحي است كه در آن بنياد فرهنگي و هنري رودكي از ايده‌هاي گروه‌هاي موسيقي در سبك‌هاي مختلف از جمله رديف-دستگاهي، موسيقي نواحي و كلاسيك غربي حمايت‌هاي ويژه‌اي به عمل مي‌آورد. پيش از اين نيز در هفته‌هاي گذشته كنسرت «تريو+يك» در تالار وحدت، كنسرت «ننشيند خموش» با اجراي گروه همنوازان وداد در تالار رودكي و نيز كنسرت «چهارگان» در تالار رودكي برگزار شده است. چهارمين تجربه از طرزِ تازه با عنوان «نغمه‌هاي ناگهان»، ۱۱ دي با اجراي حسين عليشاپور و مازيار شاهي در تالار وحدت برگزار مي‌شود.

«مهارت ساختن و نواختن رباب» جهاني شد

مهارت ساختن و نواختن رباب به‌ عنوان بيست‌وششمين عنصر ميراث ‌فرهنگي ناملموس ايران، ۱۴ آذرماه در كميته بين‌الدولي ميراث‌ فرهنگي يونسكو در پاراگوئه ثبت جهاني شد.ايلنا به نقل از روابط عمومي وزارت ميراث‌ فرهنگي نوشته است: رباب، يك ساز بسيار زيبا در فرهنگ موسيقي ايراني است كه نقش مهمي در حفظ و ترويج هنر موسيقي در ايران دارد. اين ساز، بخشي از هويت فرهنگي و تاريخي جامعه ايران است كه حامل سنت‌هاي مردم بوده و از طريق موسيقي، جشن‌ها و آيين‌ها، جوامع گوناگون را به يكديگر پيوند مي‌دهد. اين ساز به ‌عنوان عنصري وحدت‌بخش، همبستگي را تقويت كرده، پيوندهاي اجتماعي را استحكام مي‌بخشد و تبادل فرهنگي را ترويج مي‌دهد. بدنه رباب بيشتر از تنه‌هاي خشك شده درخت توت تشكيل شده است. روش‌هاي پايدار در ساخت اين ساز نيز به رفاه جامعه و پويايي فرهنگي كمك مي‌كند. اين عنصر به‌ عنوان پايه‌اي از موسيقي آبا و اجدادي براي جوامع و مردم محلي به ‌شمار مي‌رود و در بين نوازندگان محلي و مقامي ايران از احترام بالايي برخوردار است. همچنين اين عنصر در موسيقي سنتي ايران و اركستر ملي به‌طور گسترده اجرا مي‌شود. رباب و آداب و رسوم آن در شرق ايران، به ويژه در جوامع افغاني، بلوچ، سيستاني، خراساني، نقش‌بندي، چشتي، قادري و سهرورديه، مولفه فرهنگي مهمي است. اين پرونده با مشاركت كشورهاي افغانستان، تاجيكستان و ازبكستان تهيه و تدوين شده است. به همين مناسبت روزنامه اعتماد صفحه‌اي را با محوريت ثبت جهاني پرونده «مهارت ساختن و نواختن رباب» خواهد داشت كه در روزهاي آتي منتشر مي‌شود.

سومين دعوت اپراي «مارينسكي» از خواننده ايراني

رضا فكري، خواننده اپراي ايراني براي سومين ‌بار به اپراي مارينسكي دعوت شد. اپراي مارينسكي سنت پترزبورگ، به مديريت والري گرگيف و رهبري مهمان دايم علي رهبري براي سومين بار از رضا فكري، خواننده اپراي ايراني مقيم كرواسي به عنوان سوليست تنور دعوت به عمل آورد.

قطعه «چنين گفت زرتشت» براي اولين‌بار در ماه مارس سال ۲۰۲۲ همراه با اركستر فيلارمونيك زاگرب، توسط علي رهبري و رضا فكري در زاگرب ضبط و اجرا شد. مجموعه اپراي مارينسكي با ۴۵۰ نوازنده، ۲۵۰ خواننده كر، دو سالن اپرا و چندين سالن كنسرت يكي از بزرگ‌ترين مجموعه‌هاي اپراي دنيا محسوب مي‌شود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها