اپوزيسيون ونزوئلا براي دولت خط و نشان كشيد
پيروزي پرحاشيه مادورو
نيكولاس مادورو، رييسجمهور ونزوئلا پس از انتخاباتي پرحاشيه كه در آن رقيبش، ادموندو گونزالس، مدعي تقلب در رايگيري بود، پيروزي خود را اعلام و براي سومين دوره شش ساله سوگند ياد كرد. اين درحالي است كه مادورو در آغاز دوره جديد رياستجمهوري خود در روز جمعه، همچنان به فشارها و تحريمهاي بينالمللي به ويژه ازسوي ايالاتمتحده كه گونزالس را به عنوان برنده رايگيري در ماه جولاي شناسايي كرده، بيتوجهي ميكند. همزمان وزارت خزانهداري امريكا اعلام كرد كه اين كشور پاداش براي دستگيري نيكلاس مادورو را به ۲۵ ميليون دلار افزايش داده است؛ اين رقم در سال ۲۰۲۰، ۱۵ ميليون دلار بود. اين اقدام ازسوي خزانهداري امريكا بخشي از يكسري اقدامات گستردهتر شامل تحريم و ممنوعيت سفر است كه عليه مقامهاي مرتبط با دولت كاراكاس وضع ميشود. پيشتر واشنگتن از به رسميت شناختن نيكولاس مادورو به عنوان پيروز انتخابات رياستجمهوري آگوست ۲۰۲۴ ونزوئلا امتناع كرد و مدعي شد كه اين انتخابات فاقد شفافيت است و در آن تقلب صورت گرفته است. الجزيره طي گزارشي در باب انتخابات ونزوئلا آورده كه مراسم تحليف مادورو يك روز پس از آن برگزار شد كه ماريا كوريينا ماچادو، رهبر اپوزيسيون، بهطور نادر در يك تجمع عمومي براي اعتراض به رييسجمهور قانوني ونزوئلا شركت كرد. تيم ماچادو اما اعلام كرد كه او حين اين تظاهرات به طور موقت بازداشت شده است. ماچادو اما پس از آزادياش در يك پست در شبكههاي اجتماعي نوشت: «اكنون در يك مكان امن هستم و با عزم بيشتري از هميشه به ادامه راه با شما تا پايان متعهد هستم.» به ادعاي الجزيره، مادورو پس از درگذشت هوگو چاولز در سال 2013 به قدرت رسيد. تحليلگران همچنين مدعياند كه دوران رياستجمهوري او با بحرانهاي اقتصادي و سياسي همراه بوده است. در سال 2018، مادورو با يك انتخابات رياستجمهوري ديگر كه آن نيز با حواشي همراه بود، روبهرو شد و چندين رهبر اپوزيسيون در آن شركت نكردند. پس از اين انتخابات، خوان گوايدو، رهبر اپوزيسيون، پيروزي مادورو را به چالش كشيد و خود را رييسجمهور اعلام كرد. در سال 2019، ايالاتمتحده و چندين كشور ديگر در نيمكره غربي، گوايدو را به عنوان رييسجمهور ونزوئلا به رسميت شناختند. در همان سال، واشنگتن تحريمهاي گسترده خود عليه ونزوئلا را گسترش داد كه به تشديد مشكلات اقتصادي اين كشور انجاميد. تقريبا 7.7 ميليون نفر از كشور مهاجرت كردند، برخي به دليل ادعاهاي مربوط به سركوب سياسي و برخي ديگر به دليل ناپايداري اقتصادي.
اين درحالي است كه نيروهاي اپوزيسيون در اين كشور انتخابات ماه جولاي را اميدي براي كنارهگيري مسالمتآميز مادورو ميدانستند، اما رييسجمهور فعلي به سرعت پيروزي خود را اعلام كرد درحالي كه 51درصد آرا را به دست آورده است. مقامات انتخاباتي كشور نيز به نفع مادورو موضعگيري كردهاند، هر چند كه آنها معمولا جزييات نتايج را از مراكز رايگيري ونزوئلا منتشر نميكنند و همين اين امر نيز انتقادات زيادي را در مورد ادعاي عدم شفافيت به همراه داشته است. اين درحالي است كه اپوزيسيون اما برگههاي آمار رسمي را منتشر كرده و ادعا ميكند گونزالس با اختلاف زيادي پيروز شده است. همزمان چندين رهبر چپگراي امريكاي جنوبي نيز با ادعاهايي به مادورو انتقاد كرده و نتايج انتخابات را زير سوال برده است.
در ادامه گزارش الجزيره آمده است كه پيروزي مادورو در انتخابات رياستجمهوري 28 جولاي منجر به اعتراضات گستردهاي در هفتههاي پس از اعلام نتايج شد، اما اقدامات دولت از آن زمان باعث مديريت اين تظاهرات شده است. برآوردها اما نشان ميدهد كه در جريان تظاهرات پس از انتخابات، حدود دو هزار نفر بازداشت و 25 نفر جان باختهاند. با اين حال اما به ادعاي الجزيره اپوزيسيون تلاش كرده است تا فشار را بر دولت مادورو حفظ كند و در هفتههاي منتهي به مراسم تحليف، خواستار برگزاري تظاهرات شده است. روز پنجشنبه، چند صد معترض به ماريا كوريينا ماچادو پيوستند، هر چند كه جمعيت به وضوح كوچكتر از تظاهرات پس از انتخابات بود. اين درحالي است كه دولت مادورو اپوزيسيون را به توطئهچيني با نيروهاي خارجي براي تهديد كردن رييسجمهور متهم كرده و در سپتامبر براي گونزالس، كه به خارج از كشور فرار كرده و سپس در اسپانيا پناهندگي دريافت كرده است، حكم بازداشت صادر كرد. گونزالس كه پيش از اين ديپلمات بوده است اوايل اين هفته به ايالاتمتحده سفر كرده و با جو بايدن ديدار كرد. كاخ سفيد نيز در ادامه اين ديدار اعلام كرد كه گونزالس و بايدن نگراني عميق خود را در مورد اعتراضات مسالمتآميز در ونزوئلا اعلام كردهاند. گفتني است دولت ايالاتمتحده به گونزالس به عنوان رييسجمهور منتخب ونزوئلا اشاره كرده است! همزمان ايالاتمتحده در روز جمعه مراسم تحليف مادورو را محكوم كرد و مدعي شد اين اقدام تلاشي نااميدانه براي تصاحب قدرت است. الجزيره همچنين مدعي شد كه واشنگتن جايزه براي بازداشت رييسجمهور ونزوئلا را از 15 ميليون دلار به 25 ميليون دلار افزايش داده است. وزارت خزانهداري ايالاتمتحده همچنين به صورت جداگانه تحريمهايي را عليه هشت تن از همپيمانان مادورو، ازجمله هكتور آندرس اوبرگون، رييس شركت نفت دولتي پتروئلوس ونزوئلا وضع كرد.