تينا جلالي
روز گذشته چهره برج ميلاد سينمايي شد، قطار چهل و سومين جشنواره فيلم فجر با فيلمها و فيلمسازان مختلف از راه رسيد، دوباره سينما در كانون توجهها قرار گرفت و در سرفصل موضوعات مهم رسانهها جاي گرفت، افتتاحيه جشنواره را ديديد؟ در يك فضاي متفاوت و با گپ و گفتي دوستانه و صميمي ميان دو هنرمند قديمي مرضيه برومند و رضا بابك كه مويشان در سينما و هنر سپيد شده، با خندههايشان كه دلنشين بود، يك آغاز با نشاط كه دربرگيرنده طيفهاي مختلف فكري بود و سينماگران با نظرات مختلف را دور هم جمع كرد، از فريدون جيراني و عليرضا رضاداد تا محمدرضا شريفينيا، سيدضياء هاشمي و... در تالار وحدت گرد هم آمدند و از سال جديد سينماي ايران استقبال كردند.
سينماي ايران در چند سال اخير با تغيير و تحولات جدي همراه بود و اتفاقات تلخ زيادي را به خود ديد و نارضايتي سينماگران زيادي را به همراه داشت، اما با وجود همه انتقادها و با همه دلخوريها و اعتراضها، ذات سينما را نميتوان كتمان كرد، به هر حال جاذبه سينما، علاقهمندان را به سمت خود ميكشاند. نه به اين معني كه تلخيها و نامهربانيها فراموش شده به اين معني كه احترام و منزلت سينما پابرجاست.
جشنواره فيلم فجر هم به عنوان متداومترين جريان فرهنگي در ايران معاصر و به عنوان يك «ميراث ملي» مورد توجه سينماگران بوده و هر ساله محلي براي تجميع نظرات و تفكرها و نگرشهاي گوناگون است. امسال هم به سنت هر ساله، اين رويداد فيلمسازان و سينماگران را كنار هم جمع ميكند و سينما در كانون توجه قرار ميگيرد.
منوچهر شاهسواري، دبير اين رويداد به همراه تيم خود از يكي، دو ماه گذشته شبانهروز تلاش ميكند تا اين رويداد سينمايي را دوباره به محلي براي گردهمايي همه سينماگران تبديل كند و انصافا تا اين جاي كار توانسته موفق باشد.
به نظر ميرسد جشنواره فيلم فجر امسال، روزهاي گرم و پررونقي را تجربه ميكند. به سخني از رضا بابك در مراسم افتتاحيه اشاره كنيم كه گفت: امشب سرمستي را در دوستان و هنرمندان بزرگ ديدم. اميدوارم هميشه سرمست باشيد.
سلايق و نسلهاي مختلف
سينماي ايران از روزگذشته سال تازهاي را آغاز كرده و فيلمهاي جديدي به چرخه اكران اضافه ميكند، قرار است در يك ماراتن فشرده ده روزه در جشنواره فجر مهمترين محصولات سال جديد را ببينيم و شاهد ماحصل زحمات فيلمسازاني از نسلهاي مختلف باشيم . هم كارگردان جوان تازه نفس، هم فيلمسازان قديمي، هم بازيگران جوان تازهكار و هم بازيگران شناخته شده، هم فيلم تلخ اجتماعي و هم فيلمهاي كمدي . از رضا عطاران و حامد بهداد و پژمان جمشيدي در اين جشنواره فيلم دارند تا ابراهيم حاتميكيا و رسول صدرعاملي . موضوع امسال فيلمهاي جشنواره از نازايي زنان و فساد در فوتبال است تا ماجراي دلهدزدي از امامزاده.
به اين فهرست، فيلمهاي بخش ويژه جشنواره را هم اضافه كنيم كه قرار است هر شب فضايي متفاوت را بهطور خاص براي سينماگران و اهالي رسانه رقم بزند. در بخش ويژه جشنواره فيلم فجر، فيلمهاي توقيفي و مهم سينماي ايران كه اكران نشده، به صورت محدود در برج ميلاد اكران ميشود.
لطفا دلواپس نباشيد
از شب گذشته و همزمان با افتتاحيه جشنواره، چه از سوي رسانههاي داخلي و چه رسانههاي خارجي شاهد نظرها و نوشتههايي هستيم كه افتتاحيه جشنواره با استقبال هنرمندان همراه نشده است .
در همين رابطه منوچهر شاهسواري، دبير جشنواره كه انگار پيشبيني چنين اظهارنظرهايي را ميكرده، در آيين افتتاحيه گفته: دوستي به من گفت چهرههاي شاخص سينماي ايران كجا هستند. ما اميدواريم روزي برسد كه چهرههاي شاخص فرصت داشته باشند تا حضور پيدا كنند و اميدواريم اين جشنواره فرصتي باشد براي جواناني كه تجربه رنج و سرمستي را آغاز ميكنند .
اينكه بازيگران نام آشنا و چهرههاي شناخته شده امسال در اين رويداد حاضر ميشوند يا نميشوند قطعا مهمترين پرسش است. با در نظر گرفتن اين نكته كه اكثريت آنها در جشنواره فيلم دارند بهتر است به آنها فرصت دهيم تا آمادگي حضور در اين رويداد پيدا كنند.
دل شكستن بسيار آسان و دل به دست آوردن بسيار سخت!
محمود گبرلو، منتقد سينما و عضو هيات انتخاب در همين رابطه نوشت: ظاهرا تنشها در حال تبديل شدن به آرامش است؛ اما تا رسيدن به مقصود راه زيادي باقي مانده است، دل شكستن بسيار آسان و دل به دست آوردن بسيار سخت! هنوز هم بهطور جدي گلايهها و انتظاراتي وجود دارد يا انتقادها و تذكرهايي مطرح ميشود كه در جاي خود بايد در رفع آن تسريع كرد مثل ارايه يك نقشه راه سينمايي براي آينده سينماي ايران و بالطبع تحول اساسي در شكل و شمايل جشنواره فيلم فجر كه همه به آن اذعان دارند و از ضروريات است .
خدا را شكر فعلا كه با درايت و تدبير، اتفاق ناهنجاري كه منجر به قهر و دوري يا عدم همكاري و همراهي و صدور بيانيه معترضانه و سوءاستفاده بيگانگان شود، رخ نداده و انشاءالله اين ده روز هم با آرامش پيش برود و زمينه بيشتري براي دوستي و همدلي فراهم آورد تا پس از آن شاهد اتفاقات جديدتر و بهتر باشيم.
ضرورت مديريت در فضاي التهاب، با گفتوگو و تعامل مستمر و درست، قابل رفع است در غير اين صورت، صاحبان فرهنگ و هنر با كسي رودربايستي ندارند و ذاتا خصلت انتقادآميزي و گلايهگذاريشان هميشه پر رنگ و آماده است. ادامه دارد...