معصومه ابتكار از زبان فارسي تا مديريت علمي
در عين حال چالشها و موانع زيادي در اين زمينه وجود دارد و دنيا با اين مساله درگير است.در ايران موضوع مديريت علمي، تصميمسازي و تصميمگيري مبتني بر دانايي در حوزه محيطزيست، طي دورههايي مورد تلاش و اقدام قرار گرفت. در دولتهاي هفتم و هشتم، سازمان حفاظت محيطزيست سياستهاي خود را مبتني بر پژوهش و دانايي تنظيم كرد و بر همين اساس شوراهاي پژوهشي براي توانافزايي و ظرفيتسازي پژوهشي در زمينه محيطزيست فعال شدند.»
خانم ابتكار با تكيه بر «مديريت علمي» باور دارند: مديريت علمي بر حيطههاي بسيار متنوع محيطزيست يكي از مولفههاي تعيينكننده در پيشرفت يا توسعه پايدار كشورهاست. در ادامه ميگويند از شيوه مديريت علمي در طول رياست خود بر سازمان محيطزيست بهره جستهاند. اصطلاح «مديريت علمي» تعبيري است كه نخستبار در مكتب مديريت كلاسيك و بعد از انقلاب صنعتي در آخرهاي قرن نوزدهم و سرآغاز قرن بيستم در اروپا رايج شد. سرآمدان اين مكتب مديريتي دانشمندان نظريهپردازي چون تيلور، فايول و ماكس وبر بودند. از آغاز قرن بيستم تا پديدار شدن همهگيري كرونا در سرآغاز قرن بيست و يكم چندين و چند مكتب مديريتي در جهان به وجود آمد.
در آخرهاي قرن بيستم و در سالهاي پاياني دهه ۹۰ ميلادي كه بانوي محيطزيست ايران سرشته كارها در سازمان محيطزيست را در دست داشتند، شيوه و سبك مديريت بسي ديگرگونه شده بود. در آن سالها مكتب مديريت مشاركتي و بعدها مديريت چابك و به تدريج شيوه مديريت ديجيتال در سازمانها جاري شده بود.
روشن است كه منظور خانم ابتكار از بيان تعبير مديريت علمي، آن مكتب كلاسيك با آن ويژگيهايش نيست؛ بلكه منظور ايشان بهكارگيري روشهاي پژوهشي و مديريت مبتني بر علم در كار اداره سازمان است. شيوهاي كه سزاوار ستايش است. اما بايد توجه داشت اصطلاح مديريت علمي براي خودش داراي تاريخچه و پيشينه و معنا و مفهوم در تاريخ علم مديريت است. پيشينهاي كه نه ميتوان از آن گذشت و نه ميشود معنا و مفهوم تازهاي بر آن بار كرد.
دقت نظر در استفاده صحيح از اصطلاحات مديريتي، موجب ميشود تا مفاهيم تاريخي آنها دچار تغيير نشود، در عين حال شيوهها و شگردهاي نوآورانه، در مفهوم و در جايگاه درست تاريخي خود قرار گيرند. اين كار علاوه بر آنكه موجب تقويت مطالعات مديريتي ميشود، اهميت مكتبهاي مديريتي زمان حاضر را نيز به يادها ميآورد. به عنوان مثال اينكه در دوران رياست ايشان چه سبك مديريتي در جهان رايج بود و آن سبك مديريت در سازمان تحت مديريت ايشان تا چه ميزان مورد توجه قرار گرفت؟ پرداختن صحيح به شيوهها و سبكهاي مديريت از مديري با پيشينه ارزشمند ايشان، درنهايت رشد و توسعه پايدار كشور را به ارمغان ميآورد.