چرا اسراييل خواهان تمديد اشغال لبنان است؟
آزمون ترامپ در قلب جنوبي بيروت
به ادعاي ناظران اسراييل در تلاش است تا كنترل پنج نقطه استراتژيك در ارتفاعات جنوبي لبنان را پس از مهلت تعيين شده براي خروج نيروهايش همچنان براي خود حفظ كند. به ادعاي تحليلگران اين موضوع بسان آزمون ديپلماتيك براي دولت ترامپ نيز محسوب ميشود، چراكه واشنگتن درصدد است وظيفه مديريت آتشبسهاي ناپايدار در منطقه را خود بر عهده بگيرد. از طرفي تلآويو نيز ادعا ميكند كه براي دفاع از خود پس از يكسال جنگ طولاني با حزبالله حفظ اين سرزمينها براي اين بازيگر حياتي است. دولت جديد لبنان اما اين ادعا را صريحا رد كرده و اين موضوع باعث بروز چالشهايي در خصوص توافقي شده كه توانست به ماهها جنگ ميان اسراييل و لبنان پايان بدهد.
به اين بهانه نشريه وال استريت ژورنال با انتشار يادداشتي در باب اقدامات تحريكآميز تلآويو آورده است: فشار اسراييل براي حفظ ارتفاعات پس از اقدامهاي قبلي اين رژيم براي تصرف اراضي ساير كشورها از جمله كوه جبلالشيخ در سوريه پس از سقوط دولت اسد و همچنين ايجاد يك منطقه حائل بزرگتر در داخل نوار غزه پس از 16 ماه جنگ با حماس كليد خورده است. به باور ناظران اسراييل همچنين سعي ميكند دولت لبنان را نيز تحت فشار قرار دهد تا مراودات خود با ساير كشورها را با اين رژيم هماهنگ كند. به ادعاي والاستريت ژورنال توقف ورود پروازهاي ايراني به بيروت نيز ماحصل فشارهاي تحميلي تلآويو به دولتمردان جديد لبنان است.
در ادامه گزارش وال استريت ژورنال آمده است: اين در حالي است كه طولاني شدن حضور نظامي اسراييل در لبنان ميتواند تنشها را در كشوري كه در مسير بازسازيهاي پس از جنگ است، افزايش بدهد. حال اما به گفته مقامات لبناني پنج مكاني كه اسراييل قصد دارد همچنان تسلط خود را بر آنها حفظ كند، در امتداد مرز مشترك دو بازيگر قرار دارند و شامل مكانهايي نزديك به شهرهاي خيام، اديسه، نقوره و رميه ميشود. اين در حالي است كه اين مكانها بر جوامع مرزي اسراييل تسلط دارند و ميتوانند به ارتش لبنان اين امكان را بدهند كه به تهديدات به سرعت پاسخ دهد. به گفته ديويد وود، تحليلگر ارشد لبنان در گروه بحران بينالمللي كه يك سازمان حلوفصل منازعات است، حال اما نگراني اصلي تلآويو اين است كه واگذاري اين نقاط استراتژيك كه براي اين رژيم حياتي به نظر ميرسد، ميتواند اقدامي خطرناك و تهديدكننده تلقي شود. ديويد وود در ادامه به اين نشريه گفت: اين نگراني ممكن است به اين دليل باشد كه اسراييل ميخواهد همچنان يك ابزار چانهزني مهمي را براي خود در زمينه اجراي آتشبس حفظ كند، بدان معنا كه اسراييل تا زماني كه نتواند از جانب لبنان اطمينان خاطر پيدا كنند، بهطور كامل به اشغال خود در اين مناطق پايان نخواهد داد.
همزمان با انتشار اين گمانهزنيهاي ادعايي، ژنرال مايور جاسپر جفرز، فرمانده امريكايي كه در حال كار روي هماهنگي ترتيبات امنيتي جديد در جنوب لبنان است، روز جمعه به وال استريت ژورنال گفت كه با افسران نظامي اسراييلي و لبناني و مقامات فرانسوي ديدار كرده تا يك برنامه فني براي واگذاري تمامي روستاهاي باقيمانده از ارتش اسراييل به نيروهاي مسلح لبنان تهيه كند. او در بيانيهاي كه توسط سنتكام در شبكه ايكس (توييتر) منتشر شد، صراحتا مدعي شد: «ما در چند ماه گذشته پيشرفتهاي قابل توجهي داشتهايم و من مطمئن هستم كه نيروهاي مسلح لبنان قبل از سهشنبه آينده بر تمامي مراكز جمعيتي در منطقه جنوبي ليتاني مسلط خواهند شد.» اين در حالي است كه مقامات ارشد دولت ترامپ نيز اعلام كردند كه در حال كار روي اجراي توافق آتشبسي هستند كه در ابتدا به اسراييل 60 روز فرصت ميداد تا از جنوب لبنان خارج شود و ارتش لبنان جايگزين آنها شوند. ترامپ اما همزمان از درخواست تلآويو براي تمديد اين مهلت در ژانويه حمايت كرد. گفتني است دولت لبنان نيز به رياست جوزف عون با تمديد اشغال اسراييل در جنوب مخالف است. در عين حال يك مقام امنيتي اسراييل گفت كه ارتش در حال آمادهسازي براي خروج از جنوب لبنان تا 18 فوريه است، اما همزمان به اجراي تصميمات اتخاذ شده توسط كابينه و ديگر بازيگران عضو توافق آتشبس ادامه خواهد داد.به ادعاي وال استريت ژورنال فارغ از تحليلها در باب خروج احتمالي تلآويو ازجنوب لبنان، مورگان اورتاگوس، معاون فرستاده ويژه امريكا به خاورميانه، هفته گذشته ادعا كرد كه ايالات متحده به تاريخ عقبنشيني 18 فوريه متعهد است. اما سفارت امريكا در بيروت روز جمعه از اظهارنظر در خصوص درخواستهاي اخير اسراييل و مذاكرات اجتناب كرد. حضور نيروهاي اسراييلي در لبنان ميتواند تنشها در اين كشور درگير پسلرزههاي جنگ كه نزديك به يك ميليون نفر را از خانههايشان آواره و صدها ساختمان در بيروت را تخريب كرد، افزايش بدهد.