جهانگيري در نشست پيشكسوتان اتاق تهران مطرح كرد
هيچ سالي به سختي سال 94 نبود
گروه اقتصادي |اسحاق جهانگيري، معاون اول رييسجمهور در نخستين روز آخرين هفته سال به جمع پيشكسوتان اتاق بازرگاني رفت تا هم از مشكلات سال جاري اقتصاد ايران بگويد و هم از برنامههاي اقتصادي سال 95. جهانگيري وقتي ميخواست تصويري از وضعيت ايران ارايه دهد به وضعيت پرداخت حقوق نفتيها اشاره كرد. نفتيها كه در سالهاي گذشته و دهههاي پيشين همواره شاهد مثالي بر رفاه بودند، اين روزها شرايط چندان مساعدي ندارند. سال گذشته بود كه زنگنه در نشست مطبوعاتياش از دريافت تسهيلات از بانك مركزي براي پرداخت حقوق كاركنان خبر داد و حالا براي دومين سال متوالي جهانگيري در جمع پيشكسوتان بخش خصوصي تاييد كرده است كه امسال نيز به ضرب وام حقوق نفتيها پرداخت شده است. او اين را گفت تا نشان دهد دولت تا چه ميزان با بحران مالي روبهرو است. صحبتهاي جهانگيري اما تنها به مشكلات سال جاري محدود نشد بلكه پيشبينيهايي در خصوص سال آينده نيز ارايه كرد و گفت: سال آينده، يكسانسازي نرخ ارز در دستور كار قرار دارد. جهانگيري اما در جايي ديگر از سخنانش نخ تسبيح مشكلات اقتصاد ايران را بيكاري دانست و گفت: بيكاري يك چالش ادامهدار براي ما است و وقتي ميبينيم جوانان بيكار در خانهها ماندهاند، همه ناراحت ميشوند و ميخواهند كاري براي آنها بكنند. معاون اول رييسجمهور افزود: ما ميليونها نفر بيكار در كشور داريم و از سال آينده سالي يك ميليون فارغالتحصيل دانشگاهي بيكار خواهيم داشت.
كاهش قدرت خريد مردم
معاون اول دولت يازدهم در بخش ديگري از سخنانش همچنين در مورد كاهش قدرت خريد مردم نيز گفته است: طي سال گذشته قدرت خريد مردم شهري 15 درصد و روستايي 29 درصد كاهش پيدا كرده و در واقع رفاه مردم ما كاهش يافته است و ما براي معيشت و رفاه مردم كاري بايد انجام دهيم. رقباي ما در آسيا و منطقه رشد كردهاند، در حالي كه ما در سند چشمانداز قرار بود با رشد 8 درصد در منطقه آقايي كنيم اما در 10 سال اول با آن حجم منابع ارزي تنها 5/2 درصد رشد داشتهايم. ما نبايد بگذاريم ايران در ميان كشورهاي منطقه ضعيف شود. ممكن است برخي از شما به فلان كار نيروهاي مسلح اشكالي بگيريد اما بايد اذعان داشت كه نيروهاي مسلح ما امروز سرفراز هستند و بايد انصاف داشته باشيم. نيروهاي مسلح با اقتدار ميگويند در منطقه ناامن كه هر گوشه آن بمبي منفجر ميشود كانون ثبات ايجاد كردهايم. ما بايد قدردان آنها باشيم، آنها اقتدار امنيتي را فراهم كردهاند و ما بايد اقتدار اقتصادي را فراهم كنيم. وي در ادامه صحبتهاي خود با بيان اينكه برجام آغاز كار بود نه نقطه پايان، گفت: در برجام شرايطي به وجود آمد كه سرمايهگذاران بتوانند كار كنند.
پيام مقام معظم رهبري را به خارجيها داديم
جهانگيري در ادامه صحبتهاي خود با اشاره به بيانات رهبر معظم انقلاب در خصوص پيامدهاي رفت و آمدهاي هياتهاي خارجي به كشور گفته است: « ايشان پيام خود را براي خارجيها بيان داشتند و به آنها منتقل شد كه فكر نكنند با يك كشور اقتصاد و آدمهاي سادهاي روبهرو هستند. اگر آنها اهل كار هستند بيايند سريع با بخش خصوصي تفاهم كرده و كار خود را شروع كنند. برخي از آنها فكر ميكردند كه ما صنعت نداريم و بايد بيايند همهچيز را از ابتدا شروع كنند، اما ما نياز به انتقال تكنولوژي و منابع مالي داريم.»وي البته با بيان اينكه سال 94 سختترين سال اقتصادي كشور از نظر من بود، ادامه داده است: «هيچ سالي به سختي سال 94 نبود. در اين سال فروش 2 ميليون بشكهاي نفت به يك ميليون بشكه كاهش يافت و نفت 100 دلاري 30 دلار شد. جور كردن حقوق كارمندان دولت در كنار پرداخت يارانهها كار دشواري بود.» جهانگيري در خصوص كاهش نرخ ارز در روزهاي اخيرهم گفته است: « بانك مركزي در اين خصوص هيچ اقدامي نكرده است همچنين ما در پايين آمدن قيمت روبل روسيه نيز تاثيري نداشتهايم. اطمينان مردم به كشور باعث شده است كه دست به كارهاي عجلهاي نزنند در صورتي كه يك ذره بياعتمادي ايجاد شود نرخ ارز به صورت فنروار بالا ميرود. محور اصلي توسعه صادرات غيرنفتي و جذب سرمايهگذاريهاي خارجي است كه دولت در سال آينده اين موضوعات را در دستور كار خود دارد و موانع موجود را برطرف ميكند كه نظام بانكي و صندوق توسعه ملي نقش مهمي در پيشبرد كار دارند.»
93 هزار ميليارد تومان معوقات بانكي
وي در ادامه سخنانش با بيان اينكه نظام بانكي در سال 95 بايد اصلاح شود، افزوده است: حداقل كار لازم افزايش قدرت تسهيلاتدهي آنهاست، اكنون 93 هزار ميليارد تومان معوقات بانكي داريم و منابع بانكها در وامهايي كه به دولت دادهاند و معوقاتي كه شركتهاي دولتي بازنگرداندهاند يا جاهاي ديگر حبس شده و قدرت نظام بانكي كشور كاهش يافته است. نظام اداري كشور بايد اصلاح شود، با تحقق اين امر خدمات بهتر به مردم ارايه داده و رضايتمندي كسب ميكنيم.
500 هزار ميليارد تومان ميخواهيم
جهانگيري همچنين از پروژههاي نيمهتمام عمراني به عنوان يك بحران اصلي ياد كرد و با تاكيد بر اينكه اتمام اين پروژهها 500 هزار ميليارد تومان اعتبار ميخواهد، گفت: تامين اين اعتبار با بودجههاي عمراني 30 تا 40 هزار ميليارد توماني قابل انجام نيست. بنابراين طرحهاي موجود بايد واگذار شوند.اين مقام مسوول از برنامه دولت براي واگذاري طرحهاي نيمهتمام به بخش خصوصي خبر داد و افزود: آييننامههايي در اين خصوص در سال گذشته تصويب كردهايم اما به نظر نميرسد كه جواب داده باشند و در اين خصوص از دوستان دولتي بايد حسابكشي شود كه چرا اين اتفاق افتاده است. دولت بايد بيرون آمده و خريد خدمت كند. همچنين بهبود فضاي كسب و كار جزو اولويتهاي دولت در سال 95 است. دو هزار مجوز شناسايي شده است كه 400 مورد آن تا به امروز حذف شده و برخي از آنها نيز در سيكل حذف شدن قرار دارند، ميادين مشترك گازي بايد تكميل شود و ما در سال 95 بايد فعاليت بيشتري در اين زمينه داشته باشيم. همچنين در بخش صنعت آب و برق كشور نيز نيازمند كارهاي جديتر هستيم كه همه اين امور ذيل اقتصاد مقاومتي صورت ميگيرد.
سودجويي حسن است
محمد نعمتزاده، وزير صنعت، معدن و تجارت هم در اين مراسم با بيان اينكه سودجويي حسن است نه قبح، گفت: «وقتي بخش خصوصي رشد ميكند يكسري ناراحت شده و ميگويند كه چرا رشد كرده است. بخش خصوصي ما در اين سالها به دلايل مختلف ضعيف شده است. با سرمايهگذاريهاي مشترك بخش خصوصي بايد خود را تقويت كند و به توان فكري و مالي خود بيفزايد. وقتي بخش خصوصي رشد ميكند يكسري ناراحت ميشوند كه چرا رشد كرده است. اگر سودجويي در كار نباشد ميشود ضررجويي. ما بايد خود را تقويت كنيم تا در عرصه اقتصادي كشور رشد مستمر هشت درصدي را داشته باشيم. اگر شما (بخش خصوصي) نتوانستيد خود امور را در دست بگيريد به من نعمتزاده ميگويند كه «شما برو آن كار را انجام بده» و اين امر خود خطا است و بازدهي كمتري در مقايسه با بخش خصوصي خواهد داشت.»وزير صنعت يادآور شد: «پريشب» آقاي دكتري MIT تمام كرده بود و ما را پيدا كرد. وقتي او را صدا زده با او صحبت كرديم قرار بر اين شد كه بعد از عيد بيايد و فكر نوآوري را در مديران ما رشد دهد. مدير امروز ما بايد نوآور باشد تا كشتي خود را به سمت مقصد هدايت كند. مديرهاي اينكاره را بايد جذب كنيم تا قرارداد منسجم و خوب براي مشاركت با خارجيها تهيه كنيم. خارجيها وقتي ميخواهند براي سرمايهگذاري به ايران بيايند به رتبههاي بينالمللي ما نگاه ميكنند. چند شب پيش رتبههاي ايران را كه نگاه ميكردم ما در منطقه در شاخصهاي مختلف داراي رتبه 17 تا 24 هستيم.