دكترين چند مجهولي ترامپ هويداتر ميشود
پايان پروژه دموكراسيسازي در خاورميانه
ميثم سليماني
دونالد ترامپ، نامزد نهايي حزب جمهوريخواه در انتخابات رياستجمهوري امريكا پس از آنكه هفته گذشته از تيم اقتصادي خود رونمايي كرد و نشان داد كه قصد دارد سياستي ضد چيني را در پيش بگيرد روز گذشته نيز طبق برنامه در اوهايو حاضر شد تا برنامههاي خود را در خصوص مبارزه با تروريسم اعلام كند. سياستهايي كه هرچند از پيش مشخص بود اما اينبار در يك پيش نويس جدي و در قالب واقعيت، دونالد ترامپ قصد دارد تا برنامههاي مبارزه با تروريسم را اجرا كند. برنامههايي كه به قول كمپين ترامپ
واقع بينانه تنظيم شده تا تروريسم را از بين ببرد. به گزارش سيانان طبق گفته مقامات كمپين انتخاباتي ترامپ، او ميخواهد در برنامه خود پيشنهاداتي را براي مبارزه با داعش و جلوگيري از حملات تروريستي ارايه دهد. برنامهاي كه شايد سرفصلهاي آن را ميتوان از سخنان پيشين ترامپ متوجه شد كه از جمله آن محدود شدن صدور ويزا و جلوگيري از مهاجرت به امريكاست. با اين حال به گفته استفان ميلر، مشاور ارشد كمپين، ترامپ در سخنراني خود روشن خواهد كرد كه ايالات متحده هرگونه جاهطلبي براي ملتسازي و گسترش دموكراسي در خاورميانه را محدود ميكند. مشاور ارشد كمپين ترامپ ميگويد ما نميتوانيم هميشه دوستانمان را انتخاب كنيم اما ما ميدانيم كه بايد با دشمنانمان مبارزه كنيم. در حال حاضر هركسي كه در امريكا يا خاورميانه به سركار ميرود نيازمند است تا داعش از بين برود. اما سوال اينجاست كه اگر ترامپ قصد دارد تا داعش را از بين ببرد در اين زمينه چه برنامهاي درسر دارد؟ برنامه ترامپ عليه داعش اين گونه برنامهريزي شده است كه او قصد دارد نقش بيشتري به متحدان مسلمان منطقه در مبارزه با داعش دهد و امريكا نقش حمايتي داشته باشد. اما اين برنامه در حالي بناست اجرايي شود كه پس از اظهاراتش در خصوص منع ورود مسلمانان به امريكا سران اين كشورها بهشدت عليه ترامپ موضعگيري كردند و همين موضوع ميتواند تبديل به يك چالش جدي براي اجرايي شدن برنامههاي خود عليه داعش شود و از طرفي ديگر برخي از اين كشورها حامي داعش در منطقه و حتي جزو عاملان پيدايش داعش محسوب ميشوند كه تاكنون به طور جدي وارد مبارزه با داعش نشدهاند. از سوي ديگر فراتر از ممنوعيت مهاجرت، ترامپ، باراك اوباما را مسوول به وجود آمدن داعش ميداند و او را در ارتباط با مسلمانان امريكا ميداند، اما حالا ترامپ در صورت رياستجمهوري قصد دارد تا روي مساجد نظارت بيشتري انجام دهد و همچنين گفته بود كه مسلمانان از ما متنفر هستند كه اين سخنان نيز مورد انتقاد شديد قرار گرفت.
با اين حال آن چيزي كه در برنامه سياست خارجي ترامپ مشهود است، او قصد ندارد تا به بازسازي خاورميانه و ايجاد دموكراسي در اين منطقه بپردازد. از همين رو براي اجرايي كردن برنامه و مبارزه با داعش بهشدت نيازمند متحدان خاورميانهاي خود است كه بايد آنها را در اين مسير تشويق كند.
با اين وجود سخنراني ترامپ در حالي روز دوشنبه برگزار شد كه ترامپ در نظرسنجيها از شرايط مناسبي برخوردار نيست و جمهوريخواهان بهشدت در تلاش هستند تا رويكرد ترامپ را در مبارزات انتخاباتي تغيير دهند. حتي برخي جمهوريخواهان ترامپ را تهديد كردهاند كه در صورت ادامه اين روند حمايتهاي مالي به كمپين ترامپ را نيز قطع خواهند كرد.
از سوي ديگر پيشنهاد بحث برانگيز ترامپ مبني بر ممنوعيت ورود مسلمانان كه تاكنون چندبار از سوي ترامپ تكرار شده است هرچند در برنامه نهايي ترامپ اندكي تعديل شده اما به نوعي قصد دارد تا اين كار را انجام دهد. زيرا به نظر ميرسد كه بحث ممنوعيت از سياستهاي ترامپ برداشته شده و اندكي تقليل يافتهتر عنوان شده است كه از ارايه ويزا به شهروندان كشورهايي كه فيلتر كافي وجود ندارد و فعاليتهاي سنگين تروريستي در آن مشاهده ميشود جلوگيري به عمل آيد.
اما ترامپ پيش از اين به صراحت اعلام كرده بود كه بايد ورود همه مسلمانان خارجي به ايالات متحده امريكا متوقف شود تا كشور از دام تروريسم رهايي پيدا كند. با اين وجود در برنامه سياست خارجي ترامپ هنوز مشخص نشده است كه معيار براي تعيين كشورها براي ارايه ويزا به شهروندان آنها چيست. اما گفته ميشود شهروندان كشورهاي سوريه و ليبي از جمله افرادي هستند كه به عنوان نمونه در اين طرح قرار دارند و قرار است ممنوعيت صدور ويزا براي آنها اعمال شود. كمپين ترامپ اين سياست را با استناد به ليست افرادي كه از وزارت امورخارجه از سال 2001 ويزا دريافت كردهاند برنامهريزي كرده است كه در آن نشان ميدهد كه تعدادي از آنها به نقش داشتن در برنامه تروريستي متهم شدند. مشاور كمپين انتخاباتي ترامپ عنوان كرده است كه هيچ دليلي براي پناه دادن به افرادي كه با ما خصومت دارند وجود ندارد. ما ميخواهيم افرادي كه اصلاحطلب و معتدل هستند و انديشههاي كثرت گرايانه دارند را حمايت كنيم. استفان ميلر همچنين عنوان كرده است كه سخنراني آقاي ترامپ توضيح خواهد داد كه دوستان و دشمنان ما چه كساني هستند. ميلر اعلام كرد:
همانطور كه ترامپ در سخنان خود در اورلاندو اعلام كرد پس از رسيدن به كاخ سفيد صدور ويزا براي كشورهايي كه سابقه صادرات تروريسم به امريكا دارند را به حالت تعليق در ميآورد تا بررسيهاي لازم
در خصوص پس زمينههاي شخصيتي آن فرد به صورت كامل مورد بررسي قرار گيرد. حتي اين انتظار وجود دارد كه دولت ترامپ يك آزمون ايدئولوژيك برگزار كند و هر فردي كه بخواهد به كشور وارد شود سوالاتي در خصوص آزادي مذهبي، برابري جنسيتي و حقوق دگرباشها مورد ارزيابي قرار گيرد. اين اقدام از طريق پرسشنامه صورت ميگيرد و فعاليت در رسانههاي اجتماعي افراد به طور دقيق مورد بررسي قرار ميگيرد و با دوستان و خانواده نيز مصاحبه ميشود و بايد ديد كه متقاضيان از ارزشهاي امريكا مانند مدارا و كثرتگرايي حمايت ميكنند يا خير.
بااين وجود پيش از سخنراني ترامپ پيشبيني ميشد كه او به يك پارادوكس دو قطبي به مانند جنگ سرد بپردازد و ملت را در دوقطبي رويارويي با افراط گرايي قرار دهد. رقيب دموكرات ترامپ، هيلاري كلينتون و همچنين مقامات ارشد دولت ايالات متحده همواره نسبت به خطرات ناشي از استفاده از چنين گفتاري هشدار دادهاند، زيرا اين موضوع ميتواند استدلال ستيزهجويان عليه ايالات متحده را تقويت كند.
مشاور ارشد ترامپ با اين وجود عنوان كرده است كه ايميلهاي منتشر شده از سوي هيلاري كلينتون نشان ميدهد كه چگونه دولت اوباما و هيلاري كلينتون به ايجاد و ظهور داعش و گسترش آن كمك كرده است. گفتني است سخنراني روز دوشنبه ترامپ در حالي انجام شد كه هفته گذشته ترامپ در يك سخنراني اقتصادي خواهان كاهش ماليات شركتهاي بزرگ براي رونق اقتصاد كشور شد.
با اين حال ترامپ همواره در طول يك سال گذشته به دليل عدم ارايه راهحلهاي خود مورد انتقاد قرار گرفته است اما دستياران ترامپ عنوان ميكنند كه سخنراني روز دوشنبه چشمانداز وسيعتري از سياستهاي ترامپ به نمايش ميگذارد و سخنرانيهاي جزييتري در هفتههاي آينده ارايه خواهد شد. اما تاكنون ترامپ نشان داده، زماني كه قصد دارد راجع به موضوعي توضيح دهد آن را پيچيدهتر و خطرناكتر ميكند. اگر سياستهاي ترامپ در مبارزه با تروريسم را يك دكترين در نظر بگيريم شامل برنامههاي مبهمي ميشود كه شايد اجرايي شدن آن براي كشوري مانند امريكا آسان نباشد.
اتهام ارتباط رييس ستاد ترامپ با روسيه
در آستانه اين سخنراني كمپين هيلاري كلينتون با همراهي نيويوركتايمز سندي را منتشر كردند كه نشان ميدهد پل منفورت رييس كمپين انتخاباتي ترامپ در بين سالهاي 2008تا 2012 به عنوان مشاور به ويكتور ياناكوويچ رييسجمهور سابق حامي روسيه اوكراين مشاوره ميداده و در اين سال 7/12ميليون دلار نيز پول دريافت كرده است. هرچند كه منفورت چنين موضوعي را تكذيب كرده اما شواهد و مدارك نشان ميدهد كه چنين موضوعي واقعيت دارد. همين موضوع و انتشار اين مدارك ميتواند به اتهامات كمپين ترامپ مبني بر ارتباط با روسيه و حمايت غير مستقيم كرملين از ترامپ را دامن بزند. از سوي ديگراقدام نيويورك تايمز ميتواند انتقادهاي ترامپ نسبت به رسانهها را نيز بيش از گذشته كند. ترامپ پيش ازآن گفته بود كه اگر رسانههاي فاسد سخنان من را صادقانه و با معناي نادرست پوشش ندهند من ميتوانم با فاصله بيست درصدي از هيلاري پيروز انتخابات شوم.