طالبان بر تصرفات زميني افزود
وضعيت قرمز در افغانستان
گروه جهان |يك ضربه ديگر به دولت مركزي در افغانستان؛ شبه نظاميان طالبان در ساعات نخست روز دوشنبه موفق شدند منطقه «دهنه غوري» در استان بغلان در شمال افغانستان را به تصرف خود درآورند. در شرايطي كه در ساعات نخست خبر سقوط اين منطقه تاييد نشده بود، ظهر روز گذشته محمود حقمل، سخنگوي استان بغلان، خبر اين اتفاق را تاييد كرده و گفت: اين منطقه در پي حملات شديد طالبان و عقبنشيني نيروهاي دولتي دوشنبه شب به دست طالبان افتاد. با اين وجود نيروهاي دولتي در كوههاي اطراف شهرستان دهنه غوري مستقر شده و در پي تدارك عملياتي براي پس گرفتن آن هستند.
گروه طالبان با انتشار پيامي مدعي شده كه اين منطقه را شامگاه ديروز به صورت كامل به تصرف خود درآورده و تلفات سنگيني به نيروهاي دولتي وارد آورده است. براساس اعلاميه طالبان، مراكز دولتي اين منطقه از سه روز پيش به محاصره نيروهاي اين گروه درآمده و دست كم چهار پايگاه نظامي دولتي هم به دست اين گروه افتاده بود. الجزيره در گزارش پوششي اين اتفاق نوشته است: طالبان عمدتا در خصوص دستاوردها و تلفات متحملشده بر طرف مقابل اغراق ميكند. برهمين اساس در گزارش خود از تصرف منطقه دهنه غوري نيز ادعا كرده است كه شمار قابل توجهي از نيروهاي پليس دولت مركزي را كشته و شش سرباز را هم به اسارت گرفته است. با اينهمه سندي براي اثبات اين ادعا وجود ندارد.
برخي منابع گفتهاند كه طالبان با ورود به دهنه غوري كشتزارهاي مردم را به آتش كشيده و عكسهايي از بازار اين منطقه روي شبكههاي اجتماعي منتشر شده كه مغازههاي سوخته يا در حال سوختن را نشان ميدهد. دهنه غوري از مدتها پيش با تهديدهاي بلند امنيتي مواجه بود. پاييز پارسال طالبان با حمله گستردهاي قصد تصرف مركز شهرستان دهنه غوري را داشتند، اما با عمليات نيروهاي امنيتي عقبنشيني كردند. با تاييد خبر سقوط دهنه غوري به دست طالبان، به نظر ميرسد كه نيروهاي دولتي در بغلان به ويژه در اين منطقه با چالش سختي روبهرو هستند. طالبان پيش از حمله به مراكز دولتي دهنهغوري، كنترل شماري از مناطق روستايي اين منطقه به دست داشتند و حالا با تصرف كامل اين منطقه را در واقع به منطقه استراتژيكي دست يافتهاند كه از آنجا ميتوانند مناطق همجوار آن را تهديد كنند. بغلان بر سر شاهراه كابل مزارشريف واقع شده و اهميت استراتژيك دارد.
در حالي كه طالبان موفق به تصرف اين منطقه در شمال افغانستان شده است؛ ناآراميها در هلمند همچنان ادامه دارد. در چهار منطقه پيراموني هلمند درگيريها ادامه دارد و خبرهاي رسيده حاكي از آن است كه نيروهاي دولتي در مركز هلمند پيشرويهاي خوبي داشتهاند. در چند هفته اخير، 30 هزار نفر در هلمند آواره شدهاند و بسياري از آنها در فصل كشاورزي و درو مجبور شدهاند از بيم جان خود مزرعه و محصولاتشان را ترك كنند. وضعيت امنيتي در افغانستان هر روز سير نزوليتري به خود ميگيرد و بر اساس گزارش نهادهاي بينالمللي يكسوم از تلفات در فاصله ماههاي ژانويه تا ژوئن كودكان بودهاند. در اين بازه زماني 388 نفر كشته و 1121 نفر زخمي شدهاند. اين رقم 18 درصد بيشتر از آمار در شش ماه نخست سال 2015 است و برهمين اساس سازمان ملل وضعيت را اسفبار و خطرناك خوانده است. در چندماه اخير با توجه به اينكه طالبان بر عزم خود براي وارد كردن خسارات بيشتر به دولت مركزي افزوده است، مناطق مهمي در شرق و جنوب افغانستان در معرض خطر سقوط قرار گرفتهاند.
جاويد كوشستاني از تحليلگران مستقل مستقر در كابل دراينخصوص به بلومبرگ ميگويد: موفقيتهاي زميني كه طالبان به دست آورده عملا زنگ خطرها را هم براي دولت و هم براي ايالاتمتحده به صدادرآورده است. اوضاع در افغانستان در حال حاضر هم شكننده است و طالبان تلاش ميكند از اين فضا براي به دست آوردن زمينهاي بيشتر استفاده كند.
جنگ با طالبان در افغانستان 15 ساله شده است و باراك اوباما، رييسجمهور امريكا ماه گذشته به جبر شرايط وخيم امنيتي وادار شد، برنامه عقبنشيني سربازان امريكايي از افغانستان را كندتر كند. جنگ افغانستان براي امريكا تا به امروز 700 ميليارد دلار هزينه داشته است و 2300 سرباز امريكايي هم در اين نبرد كشته شدهاند. علاوه بر طالبان در چندماه اخير شاهد ظهور داعش نيز در افغانستان بودهايم كه همين مساله بر وخامت شرايط امنيتي و تيره و تار شدن آينده اين كشور افزوده است.