• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۳ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3958 -
  • ۱۳۹۶ سه شنبه ۳۰ آبان

محمد حسيني از نوشتن «زمستان سرزده» خبر داد

موضع‌گيري سياسي ندارم

ندا آل‌طيب

محمد حسيني اين روزها در انتظار انتشار داستاني تازه است با نام «زمستان سرزده» و تصميم دارد انتشار اين رمان را به نشر «ثالث» بسپارد.

گرچه اين رمان درباره اتفاقات سياسي و اجتماعي سال‌هاي اوليه بعد از انقلاب است، اما حسيني تاكيد دارد كه در نگارش اين اثر، نگاه و موضع‌گيري سياسي ندارد.

اين داستان نويس در رمان تازه‌اش به بخشي از وقايع اجتماعي تاريخ معاصر توجه دارد. او درباره ماجراهاي اين رمان به «اعتماد» مي‌گويد: وقايع اين رمان از سال 60 آغاز مي‌شود، درست از زماني كه درگيري‌هايي بين گروه‌ها و احزاب سياسي در كشورمان شروع شده است. همانطور كه مي‌دانيد از خرداد سال 60 مساله گروهك مجاهدين مطرح مي‌شود و بخشي از اتفاق‌هاي رمان من در آلمان رخ مي‌دهد، بخشي هم در اردوگاه اشرف در عراق و پاره‌اي هم به وقايع امروز كشورمان برمي‌گردد.

به گفته او، همه اينها در حاشيه داستان زندگي دو پسرخاله است كه يكي از آنان جذب سازمان مجاهدين مي‌شود و در واقع با پرداختن به زندگي اين دو، مروري بر اتفاقات آن سال‌ها داريم.

در چند سال اخير موضوع گروهك مجاهدين مورد توجه تعدادي از هنرمندان قرار گرفته و دستمايه ساخت چند فيلم سينمايي هم بوده است. هرچند كه بعد از اكران اين فيلم‌ها چه در جشنواره فيلم فجر و چه در قالب نمايش عمومي، انتقاداتي نسبت به آنها وارد شد و عده‌اي معتقد بودند اين فيلم‌ها منصفانه نيستند و تعدادي ديگر نيز اين شايبه را داشتند كه برخي از اين آثار سفارشي هستند و... به هر حال حرف و نقل درباره اين آثار كم نبود ولي به نظر مي‌رسد بعد از سال‌ها، فرصتي پيش آمده براي پرداختن به اين موضوع. هرچند اين ترديد وجود دارد كه شايد نوشتن رماني درباره چنين موضوعاتي گرفتار مميزي شود و به سد سانسور برخورد كند اما محمد حسيني اين نگراني را ندارد و در اين زمينه توضيح مي‌دهد: «مشكل سانسور نخواهيم داشت چون اين رمان بر اساس مستندات و اسناد تاريخي نوشته شده و موضوع آن درباره مسائلي است كه هيچ كدام پنهان كردني و انكار كردني نيستند و بعيد مي‌دانم هيچ عقل سليمي اقدامات سازمان مجاهدين را تاييد كند. بنابراين بابت سانسور مشكلي نخواهيم داشت.»

او در ادامه سخنانش به اين موضوع هم توجه مي‌دهد: «آثاري كه در سينما ساخته شده است، روايت‌هاي منصفانه‌اي نداشته‌اند و بيشتر تلاش كرده‌اند بر اساس نيت سفارش‌دهنده عمل كرده و منظور او را تامين كنند ولي من تاثير اين وقايع را بر زندگي دو شخصيت كه دو پسر خاله هستند، بررسي مي‌كنم. اين دو نفر قربانيان آن شرايط هستند و داستان من از اين زاويه روايت مي‌شود و اصلا موضع‌گيري سياسي ندارم.»

پرداختن به گروهك مجاهدين و اتفاقات سياسي بعد از انقلاب موضوعي است كه براي بسياري از هنرمنداني كه دغدغه وقايع اجتماعي را دارند، گيرايي دارد. اين هنرمندان از اين بستر بهره مي‌برند و تاثير آن را بر زندگي انسان معاصر نشان مي‌دهند. اما از اين وقايع سخن گفتن، چندان هم آسان نيست و گرفت و گيرهاي خود را دارد و اين موضوعي است كه در ادامه گپ كوتاه خود با محمد حسيني از آن سخن مي‌گوييم: «اينگونه موضوعات براي نويسندگان بسيار جذاب هستند كه بخشي از اين جذابيت به دليل نزديكي اين وقايع به زندگي و تجربيات زيستي ما است ولي به هر حال اين مساله هم جزو موضوعات حكومتي قلمداد مي‌شود و نويسندگان از پرداختن به آن بازداشته شده‌اند. اما حال كه فاصله‌اي افتاده مي‌توان نگاهي به گذشته داشت و درباره وقايع آن سخن گفت. چراكه در سال‌هاي اول پس از انقلاب اتفاقات عجيب و غريب بسياري با سرعت خيلي بالا رخ داده است و شايد حالا فرصتي است كه مي‌توان به اين وقايع پرداخت.»

محمد حسيني همان‌طور كه دغدغه انتشار كتاب تازه‌اش را دارد، از چاپ سوم كتاب قبلي‌اش نيز خشنود است. به تازگي چاپ سوم كتاب «آنها كه ما نيستيم» از سوي نشر «ثالث» روانه بازار شده است. در اين چاپ تازه، نظرات تعدادي از نويسندگان و منتقدان همچون جواد مجابي، حسن ميرعابديني، ارسلان فصيح، اسدالله امرايي و... بر پشت جلد كتاب نگاشته شده است. اين رمان، روايت شخصيت‌ها و جريان‌هاي در هم پيچيده‌اي است كه پيوندگاه آنها به گونه‌اي نويسنده در آغاز كتاب توضيح مي‌دهد، اين است: «تنها حقيقت اين رمان اين است كه تمام آدم‌‌هاي آن، در همه بخش‌ها، يك نفر است؛ من.»

چاپ نخستين اين كتاب كه در گروه داستان‌هاي ايراني، دسته‌بندي مي‌شود، سال 94 به چاپ رسيده است.

از اين نويسنده كه امسال چهل و شش ساله مي‌شود، پيش‌تر رمان‌هايي همچون «آبي‌تر از گناه»، «كنار نيا مينا»، «نمي‌توانم به تو فكر نكنم سيما»، «به دنبال اميركبير»، «به دنبال فردوسي» و... منتشر شده است. رمان «آبي‌تر از گناه» او دو جايزه ادبي هوشنگ گلشيري و مهرگان ادب را دريافت كرده است.

او در كنار نوشتن رمان براي بزرگسالان، براي كودكان و نوجوانان نيز آثاري را به نگارش درآورده است. حسيني كه به عنوان ويراستار هم فعال است، كتابي را با نام «ويرايش و اهميت آن در آثار كودك و نوجوان» نگاشته است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون