محمود عباس بار ديگر به رياست كميته اجرايي ساف انتخاب شد
رياست بدون رقيب در رامالله
شهاب شهسواري
محمود عباس بار ديگر به عنوان رييس كميته اجرايي سازمان آزاديبخش فلسطين (ساف) انتخاب شد تا بعد از 14 سال بدون رقيب قدرتمندترين فرد تصميمگير در بين گروههاي فلسطيني باقي بماند. روز جمعه در چهارمين روز از برگزاري جلسه شوراي ملي فلسطين، انتخابات كميته اجرايي ساف در شرايطي برگزار شد كه گروه حماس به عنوان مهمترين گروه منتقد تشكيلات خودگردان فلسطيني، اين اجلاس را تحريم كردهبود. عباس كه از سال 2004 و بعد از مرگ ياسر عرفات اين مقام را در كنار رياست تشكيلات خودگردان فلسطيني در اختيار دارد، بار ديگر با راي اعضاي شوراي ملي فلسطين، دوران رياست خود را تمديد كرد. از قبل پيشبيني ميشد كه نتيجه جلسه چهار روزه شوراي ملي فلسطين در رامالله انتخاب مجدد محمود عباس به رياست كميته اجرايي باشد، با اين حال به گزارش رويترز از تركيب 15 نفره كميته اجرايي ساف، 9 عضو تغيير كردند و افراد جديدي به عضويت اين كميته كه بالاترين نهاد تصميمگيري در ساف است، انتخاب شدند. عزام احمد، از رهبران جنبش فتح و نزديكان محمود عباس كه در انتخابات اخير به عضويت در كميته اجرايي ساف انتخاب شد در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «اعضاي كميته اجرايي ساف بعد از مشورت با يكديگر تصميم گرفتند كه برادر ابومازن را به عنوان رييس اين كميته انتخاب كنند. »
22 سال از آخرين انتخابات كميته اجرايي فلسطين ميگذرد و تنها يك بار در سال 2007، براي جانشيني تعدادي از اعضاي كميته اجرايي كه درگذشتهبودند يك انتخابات محدود برگزار شده بود. انتخابات اخير تلاشي از سوي محمود عباس و جنبش فتح براي مشروعيت بخشيدن به رهبري عباس بود كه از سال بعد از پايان دوره چهار ساله رياستش بر تشكيلات خودگردان فلسطيني در سال 2009 تاكنون بدون برگزاري انتخابات سراسري در مقام خود باقي مانده است. تصميم دونالد ترامپ، رييسجمهور امريكا براي به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي و انتقال قريبالوقوع سفارت ايالات متحده امريكا از تلآويو به قدس، در كنار انتشار گزارشهاي جديد در مورد اظهارات محمد بن سلمان، وليعهد و حاكم بالفعل عربستان در انتقاد از محمود عباس و تشكيلات خودگردان فلسطيني، فشارها بر محمود عباس را نسبت به گذشته بسيار بيشتر كرده است. همزمان گروه حماس كه از سال 2007 كنترل كامل نوار غزه را در اختيار دارد هم جلسه شوراي ملي فلسطين را براي انتخاب شوراي اجرايي تحريم كردهبود و از عباس خواستهبود اين انتخابات را تا زمان رسيدن به آشتي ملي به تاخير بيندازد، درخواستي كه از سوي عباس پذيرفته نشد.
عذرخواهي عباس از يهوديان
اما تمام اتفاقات قابل پيشبيني در انتخابات كميته اجرايي ساف، تحتالشعاع انتقادها از سخنراني افتتاحيه محمود عباس قرار گرفت. محمود عباس در بخشي از سخنان خود با اشاره به تاريخ كشتار يهوديان گفت: «از قرن يازدهم تا زمان وقوع هولوكاست در آلمان، يهودياني كه به اروپايي شرقي و غربي كوچ دادهشدهبودند، هر 10 تا 15 سال مورد كشتار قرار گرفتند. اما چرا اين اتفاق افتاد؟ خودشان ميگويند به خاطر اينكه يهودي بوديم.» عباس در ادامه با رد كردن اين فرضيه در برابر نمايندگان شوراي ملي فلسطين گفت: «بر اساس سه كتابي كه توسط يهوديان نوشتهشده است، اين اتفاقات به خاطر مذهب آنها روي نداد بلكه به خاطر عملكرد اجتماعي آنها بود، عملكردهاي مربوط به بانكها و بهره.» اين اظهارات محمود عباس با واكنشهاي تندي مواجه شد، تا جايي كه روز جمعه دفتر رييس تشكيلات خودگردان فلسطيني با صدور بيانيهاي نسبت به بيان آنها عذرخواهي كرد. در بيانيه محمود عباس ضمن محكوم كردن ضديهوديگري، رويداد هولوكاست به عنوان «وحشيانهترين جنايت در طول تاريخ» توصيف شده است. به گزارش رويترز در اين بيانيه آمده است: «اگر كسي از اظهارات من در برابر شوراي ملي فلسطين آزرده شده است، به ويژه پيروان مذهب يهوديت، من عذرخواهي ميكنم. من مايلم به همه اطمينان بدهم كه هدف من اين نبود و بار ديگر بر احترامم به مذهب يهوديت و ديگر اديان توحيدي تاكيد ميكنم.»