در نيمه شب جمعه به وقت لندن ممنوعيت فعاليت حزبالله لبنان اجرايي شد. از هفته پيش، پس از بحث و بررسيهاي متعدد در بريتانيا و با فشار ساجد جاويد وزير كشور بريتانيا در نهايت شاخه سياسي حزبالله لبنان به جرگه گروههاي تروريستي در اين كشور پيوست و عملا ديگر نه تنها حق فعاليت اين گروه در بريتانيا وجود ندارد، بلكه حمل نمادهاي اين گروه به يك جرم تبديل شده است. طبق «قانون تروريسم2000» عضو بودن، دعوت يا حمايت از اين گروه يك عمل جنايتكارانه محسوب ميشود و ميتواند تا 10سال زندان در پي داشته باشد. علاوه بر حزبالله، يك گروه تروريستي در بوركينوفاسو و مالي به نام انصارالاسلام و يك گروه ديگر به نام جماعت نصرتالاسلاموالمسلمين كه در مغرب و غرب آفريقا فعاليت ميكنند به ليست گروههاي تروريستي افزوده شدهاند. ساجد جاويد وزيركشور بريتانيا هفته گذشته تصميم خود در اين زمينه را رسما اعلام كرد. او گفت: «اولويت من به عنوان وزير كشور در راستاي محافظت از مردم بريتانياست. از همينرو به عنوان بخشي از اين ماجرا شروع به شناسايي و ممنوعيت هر سازماني ميكنيم كه ايمني و امنيت ما را تهديد ميكنند. از همينرو به دليل انگيزهها و ايدئولوژيهاي هر يك از آنها من عليه چندين سازمان دست به اقدام ميزنم. حزبالله به اقدامات بيثباتكننده در خاورميانه همچنان ادامه ميدهد و ما ديگر نميتوانيم بين نيروهاي نظامي و گروه سياسي حزبالله تفكيك قائل شويم. از اين جهت تصميم گرفتم كه فعاليت اين گروه بهطور كامل در بريتانيا ممنوع شود. تصميمگيري در مورد اينكه چه مجازاتي براي عاملان اين گروه در داخل بريتانيا اتخاذ شود پس از بررسيهاي گسترده و ارزيابيهاي كامل اطلاعاتي موجود گرفته خواهد شد.»
در حال حاضر 77 سازمان تروريستي بينالمللي تحت عنوان «قانون تروريسم2000 » در كنار 14 سازمان و گروه مرتبط با ايرلند شمالي تحت قوانين جداگانه از فعاليت در بريتانيا منع شدهاند.
ساجد جاويد همچنين جمعه شب در توييتر خود نوشت: «از امروز حزبالله به عنوان يك گروه تروريستي شناخته ميشود. وي در ادامه عنوان كرد كه هركسي براي اين گروه تبليغ كند به واسطه اين قانون تحت پيگرد قرار خواهد گرفت، همچنين ديگر هيچ كس در بريتانيا حق حمل پرچمهاي اين گروه را نخواهد داشت.»
پيش از بريتانيا، ايالات متحده، هلند و كانادا و همچنين تعدادي از كشورهاي عربي حزبالله لبنان را به عنوان يك سازمان تروريستي شناسايي كردند. نكته جالب توجه اينجاست كه تاكنون بريتانيا و حزبالله لبنان هيچ برخوردي با يكديگر نداشتهاند و تنها بريتانيا حزبالله را متهم كرده است كه در جنگ عراق با حمايت از برخي شبهنظاميان در اين كشور منجر به قتل تعدادي از نيروهاي بريتانيايي شدهاند.
واكنش حزبالله
اما اين اقدام از سوي حزبالله لبنان نيز بدون واكنش نبود. حزبالله عملا اين اقدام را از سوي بريتانيا در راستاي سياستهاي امريكا و اطاعت از آنها دانست كه اين گروه را پيشتر در ليستهاي گروههاي تروريستي قرار داده بود. حزبالله لبنان طي بيانيهاي عنوان كرد: حزبالله يك جنبش مقاومتي در برابر اشغالگري اسراييل است و اين حركت انگليس را ميتوان توهين به احساسات و اراده مردم لبنان دانست كه از حزبالله به عنوان يك نيروي بزرگ سياسي و مردمي در اين كشور حمايت ميكنند.
حزبالله لبنان اما اين اقدام بريتانيا را در چارچوب تقليد از امريكا ميداند و معتقد است؛ لندن فرامين واشنگتن را اجرايي كرده است. همزمان با بيانيه، شيخ نعيم قاسم، معاون حزبالله لبنان عنوان كرد كه معيارهاي تروريستي اعلام كردن حزبالله از سوي بريتانيا كاملا نامشخص است. انگليس در جايگاهي قرار ندارد كه بگويد كدام گروه، تروريستي است و كدام گروه، تروريستي نيست، زيرا لندن از رژيم صهيونيستي حمايت ميكند، حامي تروريسم تكفيري است و علاوه بر آن بخشي از ائتلاف متجاوز به ملتهاست، همانگونه كه اين موضوع در حملات به يمن و سوريه صدق ميكند. معاون حزبالله تصريح كرد: حزبالله در نظر منطقه و ملت لبنان، مقاومتي شريف است و اين انگليس است كه نياز به حسن رفتار دارد. اينكه انگليس، حزبالله را در ليست تروريسم قرار داده نشاندهنده آن است كه اين كشور دنبال بازگرداندن تاريخ تاريك آن در زمان استعمار است. نعيم قاسم افزود: اما اين اقدام انگليس، مدالي ديگر براي حزبالله است كه تاثير عميق آن در ارايه الگويي از آزادگان جهان را نشان ميدهد. حزبالله لبنان نيز در بيانيه خود تاكيد كرده است كه اين كشورها در جهان از تروريسم با حمايت مالي به آنها كمك ميكنند، از همينرو حق متهم كردن حزبالله و هر جنبش مقاومتي ديگر در برابر تروريستها را ندارد.
بهانهجويي
به نوشته آسوشيتدپرس اين ممنوعيت انگليس ميتواند دست ايالات متحده را براي فشار بر حزبالله لبنان افزايش دهد و تعدادي از تحريمها را عليه اين گروه كه مورد حمايت ايران است نيز اتخاذ ميكند. چندي پيش سفير ايالات متحده در لبنان از نقش رو به رشد حزبالله در كابينه جديد دولت لبنان ابراز نگراني كرد و آن را تهديدي براي ثبات كشور عنوان كرد. مقامهاي ايالات متحده همچنين ابراز نگراني كردهاند كه حزبالله از وزارتخانههاي تحت امر خود به عنوان پوششي براي تامين بودجههاي عملياتي خود استفاده ميكند. اما واقعيت آن است كه اكنون دخالتهاي ايالات متحده، اسراييل و ساير كشورها باعث بيثباتي بيشتر در منطقه شده است، چرا كه اين كشورها قصد ندارند يك واقعيت را بپذيرند كه حزبالله در لبنان محبوب است و از طريق يك فرآيند كاملا دموكراتيك توانستهاند وارد فرآيند سياسي لبنان شوند و با راي مردم نماينده به پارلمان فرستادند. از همينرو با ناديده گرفتن نظر مردم نسبت به حزبالله اين گروه را تحت فشار قرار ميدهند تا به منافع آنها لطمه وارد نشود در صورتي كه اين اقدام منجر به بيثباتي دولت لبنان خواهد شد.
واكنش ايران به اقدام بريتانيا
بهرام قاسمي سخنگوي وزارت امور خارجه با محكوميت شديد اقدام دولت انگليس در قرار دادن حزبالله لبنان در ليست تروريستي گفت: اقدام دولت انگليس در حالي صورت ميگيرد كه حزبالله در لبنان داراي پايگاه اجتماعي و مردمي بسيار گستردهاي است و همانند ساير احزاب اين كشور، با شركت در انتخابات و فعاليتهاي رسمي و قانوني كشور لبنان از جمله انتخابات شهرداريها و اتحاديههاي شغلي و حرفهاي حضور فعال و سازنده دارد. حزبالله در حال حاضر نه تنها داراي چندين كرسي در پارلمان اين كشور است، بلكه در كابينه دولت لبنان نيز حضور دارد و به دليل سابقه درخشان در دفاع از حاكميت ملي و تماميت ارضي لبنان در برابر اشغالگري و تجاوزهاي رژيم صهيونيستي، مورد حمايت طيف گستردهاي از مردم لبنان و منطقه قرار دارد. اين اقدام انگليس به معناي ناديده گرفتن عامدانه بخش وسيعي از مردم لبنان و مشروعيت و جايگاه قانوني حزبالله در ساختار اداري و سياسي لبنان است. به دولت انگليس توصيه ميكنيم براي درك واقعيتها، ميزان آراي حزبالله در انتخابات اخير پارلمان و ساير فعاليتهاي انتخاباتي را بررسي كند.
قاسمي افزود: حزبالله كه خود قرباني تروريسم تكفيري و صهيونيستي بوده و هست، علاوه بر نقش مثبت و موثري كه در دهههاي اخير در حفظ تماميت ارضي لبنان ايفا كرده، طي يك دهه اخير يكي از ستونها و اركان اصلي مبارزه با تروريسم و گروههاي تروريستي مانند داعش و شكست آنها، در منطقه بوده است و قطعا اقدام اشتباه دولت انگليس نميتواند اين نقش و جايگاه را كمرنگ كند و تاثيري بر عزم و اراده و ايمان حزبالله و حاميان آن در ادامه راه مبارزه با تروريسم و صهيونيسم در منطقه نخواهد داشت.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پايان تاكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران حزبالله را نيرويي مشروع و قانوني ميداند كه در كمك به ثبات سياسي و تامين امنيت كشور خود نقش موثر و غيرقابل ترديدي ايفا ميكند و قرار دادن حزبالله در ليست تروريستي را اقدامي نادرست و غيرمسوولانه ميداند كه نه تنها كمكي به ثبات و امنيت لبنان نميكند، بلكه برخلاف حقوق بينالملل بخش وسيعي از مردم يك كشور مستقل و نماينده حقيقي آنها را ناديده ميگيرد.