ادامه از صفحه اول
تجربه مذاكرات ترامپ- كيم
مذاكرات را در سطح پايين، مانند گروه 6 و امثال آن انجام ميدادند. ترامپ اولين رييسجمهوري بود كه به پيشنهاد كيم براي مذاكره در مارس 2018 پاسخ مثبت داد. خونسردي و آرامش ترامپ بعد از مشخص شدن شكست مذاكرات و اجتناب از انتقاد كيم در مصاحبه مطبوعاتي پاياني در واقع امتياز ديگري بود كه او به كيم داد؛ ضمن اينكه پمپئو به نوبه خود درباره ازسرگيري مذاكرات طي روزها و هفتههاي آتي سخن گفت. بسياري معتقدند كه امكان ندارد كيم هيچگاه از سلاحهاي هستهاي و موشكياش صرفنظر كند و حداكثر ممكن است به يك معامله محدود شامل ادامه توقف آزمايشهاي موشكي و هستهاي و توقف غنيسازي در سايت يانگ بيون تن دهد. (با توجه به احتمال وجود تاسيسات هستهاي و موشكي اعلام نشده ديگري در كره شمالي) در مقابل، ممكن است امريكا برخي تحريمها را تعليق كند كه مهمترين آنها ميتواند اجراي پروژهاي بين دو كره مانند برخي توليدات مشترك، توريسم، ساخت خط راهآهن بين دو كره و ... باشد. از سوي ديگر مادام كه جامعه كره شمالي از جهان منزوي است، مادام كه اين جامعه ميتواند به حداقلها قناعت كند، مادام كه هيچ اعتراضي در جامعه عملا ممكن نيست و مادام كه همسايگان كره شمالي مشتاق تنشزدايي و پيشرفت در مذاكرات واشنگتن با پيونگيانگ هستند يا حداقل مخالف آن نيستند، رهبري كره شمالي ممكن است بتواند حفظ بمب و موشك را به هر تحول مثبتي در جهت توسعه كشور ترجيح دهد.
ترامپ بر تخت تكبر
تعداد زيادي از كشورهاي ديگر به هدفش نرسيد. با اين همه موجب نشد تا بولتون، مقامات ايران را تلويحا به ترور تهديد نكند. «فكر نميكنم شاهد برگزاري سالگرد انقلاب اسلامي سال آينده باشيد.» در اين نشست روسيه نيز تهديد شد. پمپئو در همان نشست ورشو با سخنان تهديدآميزي عليه روسيه گفت: امريكا تمامي تلاش خود را براي توقف طرح انتقال گاز (راه شمالي 2) به كار خواهد برد.
برخلاف تمامي تلاشهاي امريكا در ايجاد يك جبهه بينالمللي عليه حكومت مادورو در ونزوئلا، دستگاه ديپلماسي امريكا توفيقي به دست نياورد. از 193 كشور عضو سازمان ملل، تنها 21 كشور به دعوت واشنگتن پاسخ مثبت دادهاند. اين «جامعه بينالمللي» كه عليه مادورو شكل گرفته، به زبان تهديد و تطميع دور امريكا جمع شدهاند. اين بيست و يك كشور از «گوايدو» حمايت ميكنند كه خود را رييسجمهور ميخواند. در صورت موفقيت امريكا و همپيمانشان، شاهد انهدام كامل مناسبات بينالمللي كه بر مبناي شناسايي كشورها، احترام به تماميت ارضي و راي مردم شكل گرفته، خواهيم بود.
پمپئو و بولتون در ميدان تهديد و زبان زورگويي از يكديگر گوي سبقت را ربودهاند. پمپئو به مجارستان امر ميكند تا روابط خود را با روسيه و چين قطع كند. ضمن اينكه براي آغاز اين روند پيشنهاد ميكند (دستور ميدهد) مجارستان رابطه خود را با كمپاني چيني هوآوي نيز قطع كند. اين نوع گفتوگوي امريكا با همپيمانان خود يك مساله عادي است. امريكا از اين روش در برخورد با كشورهاي عربي هم استفاده ميكند. امريكا علاوه بر آنكه ميلياردها سلاح خود را به كشورهاي عربي ميفروشد، از آنها ميخواهد تا هزينه دفاع امريكا از كشورشان را بپردازند. تو گويي ميلياردها دلار سلاح و تجهيزاتي كه خريدهاند، كافي نيست. كشورهاي جهان در زير سايه سلطه ترامپ شاهد از دست دادن عزت و اعتبار خويش هستند.