علي رهبري در تشريح برنامه ششماهه اركستر سمفونيك تهران و حاشيههاي پيرامون آن:
رفاقتهاي بيمورد تيشه به ريشه اركسترسمفونيك زده است
نيوشا مزيدآبادي/ اركستر سمفونيك تهران كه بالاخره بعد از نزديك به سه سال فعاليت خود را بهطور رسمي در واپسين ماه سال 93 آغاز كرد، با آنكه بعد از نخستين اجرايش دچار حاشيههاي زيادي شد اما قرار است طي شش ماه آينده آثار مهمي از رپرتوار موسيقي كلاسيك دنيا اجرا كند؛ آثاري از بتهوون گرفته تا چايكوفسكي، كورساكف، برامس و... كه اغلب از دشوارترين قطعات موسيقي كلاسيك هستند.
موسيقي تفنني اجرا نميكنم
علي رهبري – مدير هنري و رهبر اركستر سمفونيك تهران- در نشست خبرياي كه روز گذشته در تالار وحدت برگزار شد، برنامه شش ماه آتي اين اركستر را تشريح و ابراز اميدواري كرد كه تا مهرماه امسال اركستر سمفونيك تهران پيشرفت چشمگيري خواهد داشت. در اين نشست خبري علي رهبري به مشكلات عديدهاي كه اركسترسمفونيك در طول سالهاي اخير با آنها روبهرو بود، اشاره كرد و گفت: «در سالهاي گذشته شاهد موارد سوءمديريت هنري در اركسترسمفونيك تهران بوديم و متاسفانه هيچوقت رويه منظم و استاندارد براي اين اركستر وجود نداشت. از جمله اين مشكلات ميتوان به پارتيبازي و رفاقتهاي بيمورد اشاره كرد كه به نوعي تيشه به ريشه اركسترسمفونيك زده بودند. با اين حال امروز كه اينجا نشستهام خوشحالم كه بگويم نزديك به 70 نوازنده جوان جذب اركستر شدهاند كه هر چند انتخاب آنها كار بسيار سختي بود اما در حال حاضر مشغول تمرين سمفوني پنجم بتهوون هستيم و تصور ميكنم به زودي اجراي خوبي با اين اركستر داشته باشيم.»
اين رهبر اركستر ايراني با اشاره به سوابق رهبرياش در اركسترهاي مختلف دنيا گفت: «من شخصا با كارهاي هاليوودي و عوامفريبانه موافق نيستم و قصد نداريم موسيقي تفنني اجرا كنيم. در كشورهاي مختلفي كه من مدير اركستر بودم هم اين طور نبوده كه همه مردم موسيقي كلاسيك گوش كنند اما اميدوارم سطح اركستر سمفونيك به حدي برسد كه اهميت آن درك شود.»
ما ايرانيها لوس تربيت شدهايم
همانطور كه پيشتر اشاره شد اركستر سمفونيك تهران بعد از نخستين اجرايش دچار حاشيههاي زيادي شد و برخي نوازندگان با تجمع مقابل تالار رودكي اعتراض خود را نسبت به دستمزدها و نيز نوع برخورد علي رهبري در تمرينها ابراز كردند. در همين راستا نامهاي از ناصر رحيمي - نوازنده پيشكسوت فلوت اين اركستر- در يكي از رسانههاي مطرح موسيقي كشور منتشر شد كه ابهامات زيادي را درباره نحوه رهبري علي رهبري در تمرينها و دو شب اجراي اين اركستر به وجود آورد. علي رهبري در ادامه صحبتهايش با اشاره به اين انتقادات گفت: «متاسفانه مادران ما ايرانيان آنقدر ما را لوس كردهاند كه وقتي جلوي ديگران به ما انتقاد ميشود فورا به ما برميخورد. ولي از بين 150 نفر اعضاي اركستر و گروه كر اين اتفاق تنها درباره دو سه نفر رخ داد. متاسفانه نوازندههاي ما تصور ميكنند اگر چند بار به آنها بگويم خارج زدهايد، به آنها توهين كردهام. اتفاقي كه در اركستر افتاد، نميتواند فقط جلوي چشم يكي دو نفر رخ داده باشد، بهتر است وقتي رسانهها چيزي را منتشر ميكنند از ديگران هم سوال كنند كه آيا چنين بوده يا نه، مثلا از كنسرت مايستر يا طرف مقابل ماجرا كه من بودم. ناگفته نماند كه من شخصا از جمله رهبران اركستري هستم كه در همه جاي جهان به سختگيري معروفم اما هيچوقت بيادبي نكردهام.»
دعوت از رهبران بزرگ اركسترهاي سمفونيك دنيا
رهبر اركستر سمفونيك تهران در ادامه با اعلام اينكه خودش تا شش ماه آينده رهبري اركستر سمفونيك را برعهده خواهد داشت، گفت: «بعد از اين شش ماه از رهبرهاي ميهمان ايراني و خارجي استفاده خواهيم كرد. به همين دليل از تمام رهبران ايراني كتبا دعوت كردهايم تا زمانبندي برنامههايشان را به ما اعلام كنند تا در مقاطع زماني مختلف از آنها استفاده كنيم. علاوه بر اين ما بايد مشكل نوازندههاي ايران را ريشهاي حل كنيم، به همين منظور من ميخواهم از سوليستها و رهبران مطرحي كه به ايران ميآيند درخواست كنم تا در هنرستانها براي نوازندههاي جوان ما وركشاپ بگذارند.»
با توجه به اين برنامه قرار است اركسترسمفونيك تهران سمفوني نهم بتهوون را با عنوان «سمفوني نهم بتهوون براي همه مردم» در طول شش ماه 12 بار اجرا كند كه به گفته علي رهبري همه مردم بتوانند از آن لذت ببرند.
به دنبال يك رهبر باتجربه براي گروه كر
علاوه بر اين هنوز قراردادهاي نوازندههاي اركسترسمفونيك تهران امضا نشده است اما رهبري با اشاره به اينكه تا پايان اين هفته قراردادهاي نوازندگان امضا خواهد شد، گفت: «با ارسلان كامكار مشورت كردم و در نهايت به مبالغ و دستمزدهاي معقولي رسيديم و براي قرارداد نوازندگان سه درجه تعيين كرديم كه با هر كس در ميان گذاشتهام از اين اعداد و ارقام راضي بوده است. ضمن اينكه ما بعد از اين در اركستر، سه كنسرتمايستر خواهيم داشت و پدرام يوسفي، ارسلان كامكار و برديا كيارس هر كدام به فراخور اجرا روي اين جايگاه مينشينند.»
در پايان اين نشست علي رهبري ضمن اشاره به اينكه حميد عسگري ديگر رهبر گروه كر اركستر نخواهد بود، گفت: در نظر داريم رهبر باتجربهاي را براي اين گروه كر در نظر بگيريم كه بتواند اپرا هم اجرا كند. رهبري علاوه بر اين سوليستهايي را كه قرار است تا شش ماه آينده در كنار اركستر سمفونيك تهران و نيز به صورت رسيتال به اجراي برنامه بپردازند معرفي كرد كه در ميان آنها نامهايي چون نوين افروز، رضا ناژفر، ماريان لاپشانسكي، داليبور كارواي و الكساندر رودين به چشم ميخورد.
حالا بايد ديد اركستر سمفونيك تهران به مديريت هنري علي رهبري، با اين برنامهريزي فشرده و نيز حاشيههايي كه مدام با آنها دست به گريبان است، تا چه زمان ميتواند دوام بياورد.