احمد توكلي از احتمال كانديداتوري ناطق نوري در انتخابات مجلس خبر داد
آيا لاريجاني كرسي ناطق را به او بازميگرداند؟
«به ناطق نوري توصيه كردم كه فرصت خدمت را بيش از اين از دست ندهيد و به ناملايمات احتمالي هم توجه نكنيد كه ايشان مثبت برخورد كردند.» اين را احمد توكلي پس از حرف و حديثهاي اخير درباره حضور ناطق نوري در جلسه جامعه روحانيت مبارز به زبان آورده است. البته صحبتهاي توكلي به همين چند جمله ختم نميشود و او به نامهنيوز ميگويد: «از قرائن موجود به نظر ميرسد كه آقاي ناطقنوري تصميم گرفته كه دوباره به صحنه سياسي بازگردد. يكي از نشانههاي آن هم حضور ايشان در دو جلسه اخير مجمع تشخيص مصلحت است. آقاي ناطق فردي پرسابقه و توانا هستند كه به دليل بعضي دلخوريها چند سالي از عرصه سياست كنارهگيري كردند و به امور علمي پرداختند، ضمن آنكه رويكرد ايشان قابلتقدير است اما براساس هويت سياسي برجستهاي كه دارند، ضرورت دارد كه دوباره به سياست بيايند، زيرا حيف است كه از چنين ظرفيتي استفاده نشود.»
بازگشت ناطق؛ موقت يا دايم؟
چند روز پيش وقتي خبر حضور ناطق نوري در جلسه جامعه روحانيت مبارز منتشر شد، كم مانده بود چشمها از حدقه بيرون بزند؛ هرچه باشد از آخرينباري كه او در جلسه اين تشكل شركت كرده بود، 10 سال ميگذشت و كسي فكرش را هم نميكرد او درست دمادم انتخابات مجلس يازدهم، كدورتهايش از اين جمع را كنار گذاشته و در جلسه جامعه روحانيت مبارز شركت كند؛ موضوعي كه تاحدود بسياري معادلات انتخاباتي را جابهجا كرد و حالا گمانههاي مختلفي درباره اين بازگشت مطرح ساخته است.
اظهارنظرهاي نخستيني كه ازسوي اعضاي جامعه روحانيت مبارز مطرح شد، حكايت از اختلافنظر ميان اعضاي جامعه وجود داشت اما آيتالله موحدي كرماني براي حضور ناطق نوري اصرار داشت و چندباري هم از او دعوت كرد تا نهايتا موفق شد اين حضور كه شبيه به يك شوك براي جريان اصولگرايي بود را عملياتي كند. هر چند غلامرضا مصباحيمقدم، سخنگوي جامعه روحانيت مبارز، بازگشت ناطق نوري به اين تشكل سياسي-مذهبي را اتفاقي موقتي توصيف كرده و گفته بود: «در اين جلسه، آقاي ناطق نوري به عنوان ميهمان حاضر شده بودند و هيچ اظهارنظري نكردند و نكتهاي هم درباره حضور ايشان در جلسات آينده بيان نشد. احتمالا حضور آقاي ناطق نوري به همين جلسه ختم خواهد شد و گويا اين حضور ادامه پيدا نخواهد كرد، تلاش ما اين است كه اين اتفاق بيفتد.»ازسوي ديگر اما گفتههاي سيدرضا اكرمي ناقض آن صحبتهاي مصباحيمقدم بود. اكرمي، عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز گفته است: «به هيچ عنوان حضور ناطق در مقام ميهمان نبوده و در مقام صاحبخانه به جامعه بازگشتند و تلاشمان اين است كه انشاءالله اين حضور ادامه پيدا كند.»
هر چند زمزمههايي به گوش ميرسيد كه در درون جامعه روحانيت مبارز اختلافاتي براي بودن يا نبودن ناطق نوري در جريان است و حتي برخي اعضا تلاش كردند تا موحدي كرماني در همان گامهاي اوليه از دعوت ناطق نوري انصراف دهد اما آنطور كه از صحبتهاي احمد توكلي بر ميآيد به نظر ميرسد، قرار است ناطق نوري فعلا در ميان جمع اصولگرايان باقي بماند. توكلي درباره احتمال بروز تخريبها نسبت به او و در پاسخ به اين پرسش كه درصورت حضور ناطقنوري در عرصه سياست، چه نيروهايي عليه او فعاليت ميكنند، ميگويد: «تصور نميكنم كه فرد يا گروهي عليه آقاي ناطق اقدام خاصي انجام دهد يا سخني بگويد اما ممكن است برخي خوشحال نشوند كه چندان مهم هم نيست؛ زيرا آقاي ناطق اگر بخواهد به صورت جدي فعاليت كند، تمام اين ملاحظات را درنظر ميگيرد و سپس ميآيد كه فكر ميكنم انشااءلله خواهد آمد.» به هر تفسير برگزاري جلسه جامعه روحانيت مبارز، درست پس از حضور ناطق نوري در اين تشكل، ميتواند نشان از آن داشته باشد كه قرار است روحانيت اصولگرا مخالفان را هم با خود همراه كند.
بازگشت ناطق به بهارستان؟!
با حضور دوباره ناطق نوري در عرصه سياست
بازار گمانهزني هم رونق گرفت و در اين ميان گاهي صحبت از رنسانس جامعه روحانيت مبارز به ميان آمد و گاهي هم زمزمههايي از حفظ رياست مجلس در حلقه اعتداليون شنيده شد. گمانهزنيهايي كه اگرچه با جديتر شدن حرف و حديثها درباره احتمال غيبت لاريجاني در انتخابات مجلس يازدهم شروع شد اما نكتهاي كه مغفول ماند، اين بود كه اين غيبت احتمالي ميتواند بحث از سكاندار آينده قوه مقننه را با چالش روبهرو سازد؛ چالشي ميان دو طيف نسبتا همراه اصلاحطلبان و اعتداليون كه در اين صورت، بايد ميان ناطق و لاريجاني، يكي را انتخاب كنند و اين چالش، در عمل يعني ايجاد فرصت براي طيف تندروتر اصولگرا و احتمالا رياست گزينههاي مدنظر آنان.با اين حساب ميتوان پيشبيني كرد كه آنها بهجاي جدال با يكديگر، به سوي گزينهاي بروند كه هم مورد وثوق اصولگرايان باشد و هم نسبتا قابلقبول براي اصلاحطلبان و در چنين شرايطي، بيراه نيست اگر بگوييم كه تنها گزينه منطقي كسي نيست جز «حجتالاسلام ناطق نوري.» شيخي كه هم جنس مجلس و نحوه اداره آن را ميشناسد و هم گزينهاي است مطلوب براي حفظ اعتدال و اين درحالي است كه اكنون با صحبتهاي احمد توكلي اين گمانه قوتي دوچندان نيز يافته است. او ميگويد: «بيترديد هدف آقاي ناطق شخصي نيست؛ يعني نميآيد كه رييسمجلس يا رييسجمهور شود اما اگر هم بشود، حضور ايشان در عرصه انتخابات مغتنم است.»البته از سوي ديگر برخي اين حضور را با غايت رياستجمهوري تفسير ميكنند. در همين راستا علي صوفي، وزير دولت اصلاحات درباره پيام حضور ناطق نوري در جلسه جامعه روحانيت مبارز بعد از ۱۰ سال غيبت به نامهنيوز گفته است: «اين ميتواند نشانهاي براي حضور در انتخابات رياستجمهوري باشد چون كانديداهايي كه براي رقابت ۱۴۰۰ مطرح بودند هر كدام به نوعي آسيب ديدند، شايد آقاي ناطق نوري كه بعد از انتخابات دوم خرداد ۷۶ در هيچ انتخاباتي ورود نكرد، امروز احساس ميكند ميتواند شانسي براي انتخابات رياستجمهوري آينده داشته باشد.»