بنزين و گردشگري نوروز 99
ياسمين حسيني
گران شدن بنزين و افزايش عوارض خروج از كشور به همراه بالا رفتن نرخ دلار باعث شده تا امسال نه تنها سفرهاي خارجي بلكه سفرهاي داخلي نيز با چالش روبهرو شود و كاهش پيدا كنند. اين در حالي است كه در دوره اول دولت تدبير و اميد همزمان با توافق برجام، گردشگري تا حد قابل ملاحظهاي توانست خود را به عنوان يك صنعت درآمدزا و قابل اتكا براي افزايش درآمدهاي عمومي جامعه و همچنين راهبردي فعال در اقتصاد مقاومتي مطرح كرده و در حساب و كتابهاي اقتصادي دولت جاي خود را باز كند كه البته عمر اين دوره زياد نبود و اتفاقات ناگوار پي در پي موانعي بر سر راه توسعه گردشگري كشور قرار دادند.
راهكار مطرح شده از سوي معاونت گردشگري وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي، ولي تيموري مبني بر تخصيص 120 ليتر بنزين سهميهبندي 1500 توماني جهت سفرهاي نوروزي 99 ميتواند راهكاري براي افزايش سفرهاي داخلي و كاهش ركود آن شود، چراكه طبق آمار ارايه شده از سمت مركز آمار ايران، تعداد سفرهاي داخلي انجام شده در بهار سال 1397 با وسيله نقليه شخصي 69310823 بوده كه اين عدد با فاصله از ديگر وسايل نقليه استفاده شده در مسافرت داخلي بالاتر بوده و نشان ميدهد ايرانيها تمايل زيادي به سفر با ماشين شخصي خود دارند. بنزين آزاد با قيمت هر ليتر 3000 تومان باعث افزايش هزينههاي سفر و عاملي بازدارنده محسوب ميشود و سهميه بنزين نوروزي ميتواند علاوه بر امكانپذيرتر شدن مسافرت، به اشتغال در مراكز استانهاي گردشگرپذير، شهرهاي موجود در مسيرهاي اصلي، روستاها و شهرهاي كوچك در نقاط مختلف كشور، هتلها و اقامتگاههاي بومگردي و در كل، تمامي نقاطي كه پتانسيل و ظرفيتي براي پذيرش گردشگر داشته باشند، كمك كند. از سوي ديگر، اكنون و در زماني كه گردشگري از ناحيه برخي تحولات سياسي آسيب ديده است، ميتواند مجددا رونق را به كار فعالان گردشگري بازگرداند و زمينهساز پويايي اقتصادي را فراهم كند.
در خصوص رابطه تخصيص سهميه بنزين و كاهش فروش تورهاي مسافرتي نيز ميتوان با بررسي دورهاي بعد از افزايش قيمت بنزين و تغييرات فروش و ميزان تقاضاي تورهاي مسافرتي و فروش سالهاي قبل نظر قطعي را بيان كرد، ولي به عقيده تعدادي از برگزاركنندگان تورهاي مسافرتي، بهطور كلي بعد از گران شدن ارز در سال 97 و افزايش نرخ بنزين در سال 98 و بالطبع افزايش هزينهها از ميزان متقاضيان تورهاي گروهي كاسته شده است.