نكات مهم در پيشگيري
از مسموميت سالمونلوز
رومينا جعفري| يكي از شايعترين مسموميتهاي غذايي در انسان مسموميت در اثر ابتلا به باكتري سالمونلا تيفي موريوم است. اين باكتري، بيماريزا مشترك بين انسان و حيوان است و از بسياري از حيوانات مانند سگ، گربه، پرندگان، گوسفند، گاو، اسب و... جدا شده و شيوه انتقال آن ممكن است در اثر تماس با مدفوع حيوان آلوده چه به صورت مستقيم چه غيرمستقيم و منابع غذايي با منشأ حيواني كه از حيوان آلوده تهيه شده باشند باعث ايجاد بيماري در انسان خواهند شد.شيوع اين بيماري بيشتر در مناطق گرمسير و فصل تابستان رخ ميدهد.مهمترين غذاهايي كه باكتري سالمونلا تيفي موريم را منتقل ميكنند عبارتند از: گوشت، تخممرغ، شير و خامه آلوده كه حرارت زياد ميتواند باكتري بيماريزاي موجود در آنها را از بين ببرد.علايم اين بيماري پس از چند ساعت بعد از خوردن غذاي آلوده نمايان خواهد شد كه با سردرد، حالت تهوع و دردهاي شكمي شروع شده و با استفراغ و اسهال شديد ادامه پيدا ميكند. براي درمان آن به علت آب زيادي كه بدن از دست داده با سرم، آب و الكتروليتهاي ازدست رفته بدن را جبران كرده و همچنين پزشك با تجويز آنتيبيوتيك مناسب باكتري را از بين خواهد برد پس مراجعه به پزشك در صورت مشاهده علايم ضروري است به ويژه در كودكان كه مراجعه ديرهنگام ممكن است باعث آسيبهاي جبرانناپذيري به ويژه در سيستم عصبي بدن كودكان شود.نكته مهم راجع به اين بيماري اين است كه ميتوان با رعايت نكات بهداشتي به ويژه در كارخانجات مواد غذايي، كشتارگاهها و فروشگاهها از شيوع آن جلوگيري كرد؛ همچنين واكسيناسيون گوسالهها قبل از ورود به گله بسيار كمككننده خواهد بود.
پاستوريزاسيون صحيح و دقيق شير در كارخانجات نيز در جلوگيري از شيوع اين بيماري بسيار مهم است.همچنين ميتوان با رعايت نكات بهداشتي عدم استفاده از گوشت و تخممرغي كه به صورت كامل پخته نشده تا حد زيادي از وقوع اين بيماري جلوگيري كرد.
دانشجوي دكتراي دامپزشكي