ادامه از صفحه اول
صنايع پيشرفته غذاي ايتاليايي از كجا ميآيند؟
سرعت رشد سريع اين بخش از ميانگين كل ماشينآلات بيشتر بوده است. اگر تنها ماشينآلات و فناوري مواد غذايي را در نظر بگيريم، ايتاليا همواره بالغ بر 90 درصد توليدات خود را صادر ميكند! هنگامي كه به توليدكنندگان ماشينآلات و تجهيزات غذايي ايتاليايي نگاه كنيد، به وضوح روح نوآورانه لئوناردو داوينچي در آن ميدرخشد. درست است كه بسياري از شركتهاي ايتاليايي كوچك و متوسط هستند اما اين مقياس شما را گمراه نكند، چراكه به سختگيرانهترين نيازهاي مشتريان پاسخ ميدهند. پس اين شهرت به لطف ماشينآلات برتر، بادوام و هوشمند حاصل شده است. به علاوه توليدكنندگان تجهيزات كشاورزي ايتاليايي بيشترين تنوع را به دنيا عرضه ميكنند. همين است كه برترين شركتهاي تجاري كشاورزي، خطوط توليد از ماشينهاي چمنزني گرفته تا تراكتورها و ماشينهاي برداشت را از اين شبه جزيره چكمهاي تامين ميكنند. در واقع آب و هوا و جغرافيايي متنوع ايتاليا به توليدكنندگان اين امكان را ميدهد تا خلاقانهترين راهكارها را به توليدكنندگان جهاني ارايه دهند. شايد بپرسيد، چه چيزي ميتواند اين بهروز بودن را تضمين كند؟ اكوسيستم نوآوري ايتاليا. اين اكوسيستم همزمان با ديگر كشورهاي اتحاديه اروپا همافزايي بينظيري را براي صنعت فراهم كرده است. امروزه بيش از 200 استارتآپ در اين حوزه فعاليت ميكنند و در دهه اخير بيش از 250 ميليون يورو سرمايه در اين بخش جذب شده است. استارتآپهاي اين حوزه همان خالقان نوآوري هستند كه فرصتهاي رشد فوقالعادهاي را در اختيار ايتاليا ميگذارند. شتابدهندهها، صندوقهاي سرمايهگذاري خطرپذير و انجمنها نيز حامي توسعه هر چه بيشتر اين بخش هستند. ميدانيد كه نوآوري يك نعمت است. مشكلات را در عرض زنجيره تامين حل ميكند و فرآيندها را كاراتر. پيشران اين همه كه گفتيم دستورهاي پخت Made in Italy است كه آن را از مرزهاي ملي فراتر برده و رونق بسياري پيدا كرده است. در سالهاي اخير مردم به پيروي از رژيم غذايي سالم بيشتر تشويق ميشوند. همين روند مصرفكنندگان هوشمند در سراسر دنيا را به محصولات موجود در رژيم مديترانهاي سوق داده است. سنت غذاي ايتالياييها از سنت مديترانهاي پيروي ميكند و هسته آن تمركز روي مواد ساده و طبيعي است. بيشك، اين رژيم غذايي سالم ميتواند به كنترل قند خون، كاهش وزن، كاهش بيماريهاي قلبي و كاهش افسردگي منتهي شود. غذاهاي ايتاليايي بسيار ساده اما مملو از طعمهايي است كه براي ذائقههاي مختلف دلپذير هستند. ايتالياييها باور دارند كه درباره غذا كمتر، به معناي بيشتر است. تعادل تعداد محدود مواد اوليه ميتواند طعم و تمايز خاصي براي غذاي ايتاليايي به وجود آورد. در كنار اين سادگي، تازگي هم بسيار مهم است. ميتوان گفت هر منطقه از ايتاليا دستور پخت سنتي خود را دارد كه نسل به نسل بين آنها نگه داشته شده است. همين سبب شده بيش از هزاران دستور پخت و محصول متنوع از جمله 400 نوع پنير در ايتاليا موجود باشد. بخش حياتي فرهنگ غذاي ايتاليايي را ميتوان در حفظ منحصربهفرد بودن طعم خاص هر غذا از هر منطقه دانست؛ اين تضميني براي حفظ اين سنت در ميان نسلهاست. چنين تلاشي براي حفظ اصالت دستورهاي پخت آن را جزو قديميترينها و باسابقهترينها كرده است. غذاهاي ايتاليايي از سالمترينها در جهان به شمار ميروند، چون وسواس آنها در كيفيت و تازگي راهي جز سلامت را باقي نميگذارد. ايتالياييها عاشق آن هستند كه به جاي خريد مواد اوليه داراي نگهدارندههاي ناسالم سراغ موادي بروند كه خود در خانه درست كردهاند و همين تضميني است براي طراوت. درك عناصر غذاي ايتاليايي شما را به تاريخ طولاني و خوش طعم فرهنگ غذاهاي ايتاليايي ميبرد. پس از خواندن اين مقاله با غذاهاي ايتاليايي بيشتر آشنا شديد و ميتوانيد از ذرهذره تاريخ، سنت و طعم آن لذت ببريد.
٭ اين يادداشت در پي گفتوگو با سفير ايتاليا درباره رويداد جهاني «آشپزي ايتاليايي» به قلم مدير ايتا، سازمان تجارت ايتاليا در تهران - بخش توسعه بازرگاني سفارت ايتاليا - ITA-Italian Trade Agency نوشته شده است.
چالشهاي مطالبات معلمان در ايران - قسمت چهارم
معلمان معمولا از نظر رفتاري و اخلاقي و سطح مقبوليت اجتماعي، شايستگي چنين منزلتي را دارند. اگر چنين كساني احساس تبعيض ناروا با همسانان شغلي خود در ديگر دستگاهها بكنند، در آن صورت بر آشفته و نگران ميشوند. به ويژه اگر منطق اين تفاوتها براي آنها آشكار نشود يا از پايه فاقد منطق اقناعگر باشند؛ آن را عينيت بيعدالتي تلقي ميكنند و آن را بر نميتابند. همزمان با رشد بيسابقه سرمايهداران وابسته در كنار دولتهاي رانتير و افزايش فاصلهها در نظام طبقاتي كشور در بدنه دولت بزرگ و ناكارآمد؛ البته فضاي مجازي، در آشكارسازي اين تبعيض و گسترش اين احساس منفي موثر بوده است و اين هر چند تلخ ميكند، اما اين نماياندن حقايقي است كه قوام عدالت لرزان را شايد استوارتر ميسازد. چنانكه به تعبير بلند پاپ فرانسس «اينترنت و فضاي مجازي به رفع اختلافها و نزديكتر شدن انسانها كمك ميكند.» به هر حال جامعه فرهنگي همانگونه كه نشان داده است، در شرايط ايثار وظيفه خود را به خوبي ميداند. اما بسياري از آنان فكر ميكنند، نبايد اجازه سوءاستفاده از نجابت آنان فراهم آيد. در كنار احساس تبعيض، فقر واقعيتي فراگير براي معلمان است (من به عمد از ارايه آمار و ارقام ملالآور خودداري ميكنم). آنها همانند ساير مردم از سياستهاي منتهي به فقر مردم و از فساد گسترده و بعضا غارت بيتالمال؛ بيش و پيش از بسياري آگاهند و آن را بر نميتابند. اعتراض آنها در اين مورد نيز چند پيام اساسي به همراه دارد و هرگز خودمدارانه نيست:
1- ناپسند تلقي كردن فقر و تبعيض براي كشور و همه مردم اهالي آن. 2- نادرست قلمداد كردن فقر مدارس و نازل بودن تراز آموزش و سطح تربيت در آن. 3- ناپسند تلقي كردن فقر و تبعيض براي خود و دفاع از تعادلي كه در زندگي او به هم خورده است.
معلمان عموما اقرار دارند كه خواسته آنها نه فهم و نه شنيده شده است. اين ميتواند از ضعف تشكلهاي مربوط يا از فقدان فضاي گفتوگوهاي روشنگر به وجود آمده باشد. شايد توقع اين باشد از راهحلها هم گفته شود. هر چند اشاراتي شد، اما شايسته است تا تفصيل آن را تشكلها، سياستمداران، كارشناسان مختلف و معلمان فرهيخته در گفتوگوهاي متقابل بر آن اجماع كنند. ما نيز در اولين فرصت سخن خواهيم گفت.