پيدا و پنهان
اقتصاد كشور دچار تورم ركودي شده است
محسن زرندي مقدم، كارشناس اقتصادي اظهار كرد: مشكلي كه امروز كشور به آن مبتلاست، بحث وضعيت تورم و شرايط اقتصاد است. وي با بيان اينكه امروز اقتصاد ما دچار يك تورم ركودي شده، به سه عامل اصلي در اين رابطه اشاره كرد و گفت: عامل اول؛ جنگ تحميلي، تحميل شده بر ما بود كه اصولا كشور را از برنامههاي توسعه دور كرد. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي اصولا تا سال ۶۸ برنامه خاصي در حوزه اهداف اقتصادي و موارد شبيه به آن نداشتيم و هنوز از تبعات جنگ تحميلي در رنج هستيم. زرندي افزود: عامل بعدي تحريمها هستند، كسي نميتواند اين مساله را نفي كند كه تحريمها در حوزه اقتصاد به خصوص تجارت كشور و ورود نقدينگي به خارج از كشور و ممانعت از خروج نقدينگي از داخل به خارج بيتاثير نبوده است. زرندي در ادامه گفت: قوانين بايد اصلاح شود، مجلس بايد قوانين در حوزه تجارت را بهروز كند كه اثرات آن ميتواند چابكسازي براي تشكيل شركتها و ورود سرمايهگذاري خارجي درخصوص ثبات اين موضوع و مانع شدن از خروج ارز و سرمايه از كشور به خارج از كشور باشد. سوم بحث يكپارچگي است در سه نهاد نظارتي دولت، مجلس و قوه قضاييه است. در بعضي از موارد قوانين يكپارچه نيستند و اين يكپارچگي بايد محقق شود. تمام اين موارد در بلندمدت نهايتا به اين سمت خواهد رفت كه بتوانيم توليد را در كشور به اجرا درآوريم. زماني تورم در كشور مهار ميشود كه توليد در كشور اجرايي شود.
واردات با ارز ترجيحي ۱۰،۵ ميليارد دلاري شد
تكميل ظرفيت قانوني استفاده از ارز ۴۲۰۰ توماني براي واردات كالاي اساسي و افزايش آن در سال جاري، با ثبت واردات ۱۰.۵ ميليارد دلاري در كمتر از ۹ ماه مواجه شده كه تا اينجا حداقل ۲.۵ ميليارد دلار بيش از رقم مصوب امسال است. طبق اعلام معاون فني گمرك ايران، در دوره مورد بررسي ۸۷.۶ درصد حجم و ۷۸.۹ درصد ارزش واردات كالاي اساسي با ارز ترجيحي بوده و مابقي با نرخ نيمايي بوده است. جزييات اين گزارش نشان ميدهد كه ۴.۷ ميليون تن گندم به ارزش ۱.۶ ميليارد دلار، ۶.۵ ميليون تن ذرت به ارزش ۲.۲ ميليارد دلار، ۲.۵ ميليون تن جو به ارزش ۷۳۹.۶ ميليارد دلار با ارز ۴۲۰۰ توماني وارد شده است. همچنين از ديگر اقلام وارداتي با ارز ترجيحي ۱.۹ ميليون تن انواع دانههاي روغني به ارزش ۱.۳ ميليارد دلار، ۱.۴ ميليون تن روغن خوراكي به ارزش ۱.۹ ميليارد دلار و ۱.۹ ميليون تن كنجاله سويا به ارزش بيش از يك ميليارد دلار است.
لايحه بودجه سال ۱۴۰۱ تهديدكننده صادرات است
جمشيد نفر، دبير كنفدراسيون صادرات ايران در مورد بخشي از لايحه بودجه 1401 كه تاكيد دارد هرگونه مشوق صادراتي منوط به بازگشت ارز حاصل از صادرات است، اظهار كرد: ما در رابطه با بودجه دچار يكسري افراط و تفريط شديم. گاهي آنقدر دست خود را باز ميگذاريم كه پيشبيني ميكنيم درآمدهاي فوقالعادهاي داريم و از محل اين درآمدها ميتوانيم هزينههاي بزرگي را بپردازيم. دبير كنفدراسيون صادرات ايران اظهار كرد: بسياري از صادركنندگان تراز اول كشور به دليل همين تهديداتي كه وجود دارد، كار صادرات را كنار گذاشتند و بسياري ديگر هم در شرف كنار گذاشتن صادرات هستند. هرچه اين تنگناها بيشتر شود اين مساله هم شديدتر ميشود.
۷۰ درصد مواد يك بطري روغن نباتي وارداتي است
اميرهوشنگ بيرشك، دبير انجمن صنايع روغن نباتي، گفت: ۷۰ درصد يك بطري روغن نباتي وارداتي است، حال اگر دولت درصدد تغيير ارز ۴۲۰۰ براي روغن است بايد زير ساخت آن را فراهم كند. وي با اشاره به اينكه در حال حاضرحجم توليد روغن حدود 180 هزار تن در ماه است، افزود: براساس آمار نياز داخلي به روغن 150 هزار تن در ماه است. اين موضوع نشان ميدهد حجم توليد روغن مناسب بوده و هيچ دغدغهاي در اين حوزه براي تامين نياز مردم نيست. وي با اشاره به لايحه دولت در بودجه 1401 كه ارز 4200 توماني را براي كالاهاي اساسي حذف كرده است، گفت: صددرصد روغن خام مورد نياز كشور از محل واردات تامين ميشود و هر گونه تغيير در نرخ ارز تاثير مستقيمي در قيمت نهايي اين محصول ميگذارد.