• ۱۴۰۳ جمعه ۲۱ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5104 -
  • ۱۴۰۰ سه شنبه ۳۰ آذر

خشونت كلامي، آفت تريبون‌هاي رسمي است

به يادآوري خطوط قرمز و تكريم عقايد مردم اكتفا كرده‌اند. اساتيد و مجتهدان به ويژه حوزه خراسان و قم پاسخ‌هاي تاريخي و روايي و فقهي همراه با ادب و آداب گفت‌وگو ارايه دادند. در تريبون‌هاي رسمي نظير نماز جمعه‌ها، به خشونتي دامن زده نشد و از سوي جريانات سياسي نيز مداراي فراواني مشاهده شد. جامعه رهبران اهل سنت نيز جانب تلطيف و دوري‌گزيني از تشديد و تا حدي عذرخواهي را برگزيدند. از حواشي رسانه‌هاي غيررسمي كه بگذريم، هر چه بود، مجموعا جامعه مذهبي ايران از اهل تشيع و اهل تسنن رويكرد انعطاف و مراعات و پرهيز از عموميت دادن به ديگران را برگزيدند.
كشور عزيزمان دچار مشكلات و پيچيدگي‌هاي فراواني است. به دليل همان پيچيدگي‌ها، بايد از اين ماجرا عبرت گرفته و در عين حال از اين گلوگاه تلخ عبور كرد. جامعه فرهيخته، جامعه‌اي است كه بتواند از عبرت و عبور، آميزه‌اي براي بلوغ و رشديافتگي بسازد. بايد به آينده انديشيد و در اين مسير، انتظار مي‌رود كه نخبگان در فضاي تخصصي و عمومي گفت‌وگوهايي براي اجتناب از هرگونه خشونت‌هاي كلامي آغاز كنند. از ديدگاه حقير، گفت‌وگو آيين همزيستي و از اصلي‌ترين نيازهاي هر نوع توسعه‌اي است و زمان و مكان نمي‌شناسد و از آسيب‌هاي اصلي كه در دهه‌هاي اخير مواجه بوده‌ايم، عدم پايبندي به امر گفت‌وگو است. تحكم، آيين گفت‌وگو نيست. گفت‌وگو اصولي دارد كه به دريافت و مطالعات اين حقير از جمله اين اصول: رعايت چندصدايي، رعايت انصاف، پرهيز از خشونت (پرهيز از هر نوع تهمت، توهين، تحقير و... و احترام به آرا و باورهاي ديگران)، پرهيز از تبعيض، ابتنا بر آگاهي‌بخشي (مبتني بر اطلاعات و استدلال بودن) و رعايت اصل كرامت انسان و حقوق متقابل است كه اگر اين اصول رعايت شود، دليلي ندارد كه پذيرفته نشود. فراموش نكنيم كه گرفتار تريبون‌هايي هستيم كه صبح تا شام در ميان مذاهب و اقوام اعم از شيعه و سني پمپاژ نفرت مي‌كنند و چه بسا نمي‌دانند چه چيزي اهانت و هتك به باور ديگران است و چه چيزي صيانت از باور خود. به علاوه فراموش نكنيم، جامعه ما از نابرابري‌هاي فراواني رنج مي‌برد كه بعضا چشم احساس و عقل را در تشخيص صواب و ناصواب دچار اشكال مي‌كند. فراموش نكنيم بسياري از نقاط حاشيه‌اي ميهن‌مان از حقوق سياسي و اجتماعي محروم مانده‌اند. فراموش نكنيم، ظلم فاحش به شيعيان مظلوم مقيم عربستان و بسياري ديگر از كشورهاي با اكثريت اهل تسنن نيز ملاك بي‌تفاوتي ما به عدالت در ايران عزيز نيست، ما خود را پيرو مكتب علي(ع) مي‌دانيم، اما چه بسيار يكديگر را آزرده‌ايم كه همه نيازمند چاره‌جويي حكيمانه است.
براساس همين حكمت، واكنش گروهي از مردمان آزادشهر، در فضاي شكل‌گرفته فعلي نيز بايد درك شود. آنها ارزيابي متفاوتي دارند؛ ولو درمصداق اشتباه كرده باشند. شناخت آنها از امام جمعه سابق كه در طول سال‌ها شكل گرفته، با شناخت ديگر بخش‌هاي جامعه متفاوت است و با توجه به بيانيه ابراز ارادت به اهل‌بيت عليهم‌السلام، خطاي رخ‌داده را عمدي نمي‌دانند و اميد به پذيرش عذرخواهي دارند. آنها نيز بايد بدانند اين جراحت جانسوز است و دل‌هاي شيعيان اهل‌بيت عليهم‌السلام به آساني آرام نمي‌شود و نياز به جبران دارد. مهم اين است كه اين نوع واكنش‌ها در قالب مدني صورت پذيرد و همه مراقبت كنند، كج‌رفتاري يا خشونتي روي ندهد. قبول دارم اين مسائل پيچيده و دشوار است، اما بالاخره همه بايد از جايي تمرين كنيم. اگر مداخله و خشونتي از سوي افراطيون يا خودسرهاي آن سوي و اين سوي رخ ندهد، به مرور جامعه حساب هواداري متعصبانه از يك اقدام غلط و قبيله‌اي را، از هواداري مبتني بر منطق همزيستي مسالمت‌آميز جدا خواهد ساخت و بدين‌گونه به تدريج افراط منزوي و عقلانيت و اعتدال و احترام و انصاف و عدم تبعيض و گفت‌وگو جايگزين خواهد شد و اين از مقدمات يك جامعه توسعه‌يافته است. 
واقعه بسيار تلخ اخير، دل‌هاي محبان اهل‌بيت عليهم‌السلام را شكسته و زخمي عميق بر جاي گذاشت. اين اشتباه و رخداد مي‌توانست علاوه بر اين، در شرايط انباشت ساير شكاف‌هاي اجتماعي، منجر به پيامدهاي ديگري شده و نتايج بسيار ناگواري داشته باشد، لكن به لطف خداوند، با درايت و هاضمه جامعه ايراني و بزرگان مذاهب در مسير بهتري قرار گرفت و چه بسا بتواند نمونه‌اي از عبور به سوي روشنايي از دل تاريكي را به منصه ظهور رساند و اميدهايي را نسبت به عظمت ادراك جامعه ايراني و اهتمام اين جامعه خوش‌بنياد به پيشگيري از اين‌گونه جفاها و تلخي‌ها و همزيستي در عين حفظ باورها و مقدسات و ارزش‌ها به رخ كشد و نشان دهد چرا جامعه ايراني با كظم و دورانديشي مومنانه ولو با خون دل، راه‌هاي عبور از بحران‌ها و بازسازي خود را مي‌شناسد. از همين روست كه طي قرون متمادي در صلح و آرامش، كنار هم زيسته‌ايم. اميد است پس از اين، هرگز شاهد نزديك شدن به حريم باورهاي بنيادي مردم نباشيم و تريبون‌ها اعم از شيعه و سني نسبت به رموز اسلام و خاندان پيامبر(ص) و يكديگر مراقبتي مضاعف داشته باشند. البته در هر جامعه‌اي، هميشه قليلي هستند كه مسير افراط را خواهند برگزيد، اما اين هرگز شامل اكثريت نخواهد شد.
 ان‌شاء‌الله  والسلام عليكم و رحمه‌الله و بركاته

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون