پيدا و پنهان
افزايش 100 درصدي سفر ايرانيها به تركيه
حرمتالله رفيعي رييس هياتمديره انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرت هوايي و جهانگردي ايران ميگويد: كاهش ارزش لير، مسافران تركيه را تا ۱۰۰درصد افزايش داد. او افزود: پاييز و زمستان فصل سفرهاي تفريحي به تركيه نيست و اين كشور از گذشته، بيشتر مقصد خريد ايرانيها بوده است، بنابراين وقتي ارزش لير پايين آمد، با تبليغاتي هم كه شد مسافران اين مسير رشد كرد. البته پس از مدتي، با اجراي سياست دولت اين كشور براي تقويت لير، حجم اين سفرها به روال عادي برگشت. رفيعي اين نكته را يادآور شد كه كاهش ارزش لير، هيچ تاثيري در كم شدن هزينههاي سفر به تركيه نداشته و قيمت خدمات مسافرتي، يا تغيير نكرده يا گران نشده، يعني ارزاني به دنبال كاهش ارزش لير اتفاق نيفتاده است كه عامل افزايش سفرها شود. طبيعتا وقتي هم در مقصدي گردشگري رشد ميكند و تقاضا افزايش مييابد، قيمتها افزايشي ميشود نه كاهشي.
رانت تازه در بازار سيگار
محمدرضا تاجدار رييس انجمن توليدكنندگان، صادركنندگان و واردكنندگان محصولات دخاني گفت اين افزايش قيمت به دليل سوءاستفاده برخي عوامل توزيع رخ داده و هنوز افزايش قيمت ناشي از افزايش ماليات و تغيير سال ميلادي اعمال نشده است. او افزود: يكي از شركتهاي بينالمللي، بستهبندي خود را تغيير داده، اما قبل از تغيير بستهها، خبر آن به بازار منتقل شد. برخي توزيعكنندگان محصولات با بستهبندي قبلي را جمع كردند و عرضه نكردند چراكه با اين روش به مصرفكننده القا ميشود، سيگارها با بستهبندي قبلي اصل و ساير بستهبنديها تقلبي است؛ بنابراين تا زماني كه موجودي دارند، همان سيگارها را با قيمت بالاتر ميفروشند. وي با بيان اينكه مصرفكننده به دليل عادت به بستهبندي قبلي، با قيمت بالاتر هم آن را ميخرد، تصريح كرد: در حال حاضر برخي از انواع محصولات اين شركت بينالمللي حتي تا ۲۰ هزار تومان گرانتر از محصولات جديد آن فروخته ميشود.
سرمايهگذاري در بخش خصوصي مسكن قفل شد
فرشيد پورحاجت، عضو هياتمديره كانون انبوهسازان با بيان اينكه انواع و اقسام هزينهها گُرده صنعت ساختمان را خم كرده است، گفت: بخش خصوصي مثل دستگاه عابربانكي شده كه همه ميخواهند از آن پول دريافت كنند بدون اينكه خدماتي به آن بدهند؛ از شهرداري گرفته تا نظام مهندسي و ادارات برق و گاز و آب و ماليات و سازمان ثبت و تامين اجتماعي و غيره و ذلك. او خاطرنشان كرد: سال ۱۳۷۵ در زمان اوج بازسازيها در مناطق جنوبي كشور به راحتي يك ساختمان ۵ طبقه ۱۰ واحدي را ظرف ۸ تا ۹ ماه تكميل ميكرديم؛ امروز تكميل ساختماني در همان مقياس دو سال زمان ميبرد. سرمايهگذاري در بخش خصوصي قفل شده است. نگاه سرمايهاي و درآمدي توسط دولتهاي مختلف از حوزه مسكن، فشاري را به بخش خصوصي وارد كرده و اين فشار به متقاضيان مسكن منتقل شده است؛ مسكني كه علت اصلي گرانياش برنامهريزيهاي ناصواب در ۲۰ سال گذشته است.